Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Princen kuolema on menetys, sillä se jättää orvoiksi röyhelöitä rakastavat pojat ja meidät muut eksentrikot

David Bowie ja Prince olivat meille kuin enoja, jotka sukupäivällisillä katsovat veljentytön tai siskonpojan erikoista pukeutumiskokeilua ja hymyilevät hyväksyvästi

Ensin meni David Bowie tammikuussa. Torstai-iltana amerikkalaismedia kertoi Princen poistuneen paremmille tanssilattioille.

Se tuntuu kohtuuttomalta yhdelle alkuvuodelle. Paitsi musiikkimielessä, myös siksi, että heidän poistuttuaan jäljellä on taas kaksi roolimallia vähemmän pojille, jotka pitävät röyhelöistä.

Eikä vain heille, vaan kaikille muillekin eksentrikoille, riikinkukoille, pojille jotka näyttävät tytöiltä ja tytöille jotka näyttävät pojilta; niille, joille tavallisuus ei ole hyve tai edes vaihtoehto. Niille, joita yhteiskunnan standardimalli puristaa.

Perjantain Helsingin Sanomissa muisteltiin Bowien ensivisiittiä Suomeen. Kaivoin esiin alkuperäisen artikkelin.

”Tuskin on Moskovan junasta ennen moista kummajaista pudonnut, ei ainakaan sen tavallisen tasavallan Taavetin mielestä, joka kysyi, että ’kuka tuo porkkana on’”, kirjoitti HS:n toimittaja huhtikuussa 1976.

Ihmetystä herättivät tähden kalpeus, punakeltainen tukka, voimakas hajuveden tuoksu ja kynsilakka.

Lukijoita sokeerattiin tiedoilla avoimesta biseksuaalisuudesta ja ”itsensä paljastajana” esiintymisestä.

Prince oli hänkin omansalainen kummajainen: vapautunut musta mies aikana, jolloin mustan miehen ainoa roolimalli oli macho.

Prince pukeutui pokalla paljetteihin ja kuninkaalliseen violettiin päästä varpaisiin, punasi huulensa ja halusi pukuhuoneeseensa laventelinvärisiä ruusuja, rokokoo-tuolin, flyygelin ja suklaa-automaatin. Näyttävä pukeutuminen ei kuitenkaan tehnyt hänestä stereotyyppistä homohahmoa. Korkokenkiin sonnustautuneena hän lauloi intohimoisesta seksistä naisten kanssa.

Prince rakasti muotia ja tepasteli turboahdetuissa Liberace-asuissaan sellaisella itsevarmuudella (samalla kun lauloi ja soitti virtuoosimaisesti puolta kymmentä soitinta), ettei käynyt mielessäkään nauraa.

Hän oli upea omalla oudolla tavallaan ja antoi ymmärtää, että niin voivat olla muutkin.

Bowie ja Prince olivat meille kaikille kuin enoja, jotka sukupäivällisillä katsovat veljentytön tai siskonpojan erikoista pukeutumiskokeilua ja hymyilevät hyväksyvästi.

Nykypäivän Lady Gagat ovat sellaisia kuin ovat siksi, että Prince ja Bowie, Grace Jones, Michael Jackson ja Iggy Pop ovat olleet kaikkea sitä ensin, jo aikana jona miehen ja naisen malleja ja olemisen tapoja oli julkisuudessa vähemmän.

Prince ja Bowie pitivät tyylistään kiinni vanhetessaan. Se helpottaa kaikkia meitä toimistounivormuun lannistuneita. Aina voi palata paljetteihin.

Kohtasin Princen viimeksi television äärellä, kun hän teki odottamattoman cameo-roolin Zooey Deschanelin tähdittämässä New Girl -komediasarjassa.

Kyseisessä jaksossa Deschanelin esittämä Jess ei uskaltanut kertoa tunteistaan rakkauden kohteelleen, ja Prince teki mitä Prince tekee parhaiten: oli outo, jakoi elämänviisautta pehmeällä äänellään, hakkasi Jessin pingiksessä, puki hänet hapsuihin ja paljetteihin ja auttoi häntä luottamaan itseensä.

”Stop being afraid,” Prince sanoi.

Kiitos, Prince!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muoti
 • Sukupuoliroolit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  10. 10

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää