Kulttuuri

Kenkäplankkia naamaan – valkoihoiset näyttelijät saavat yhä esittää Hollywoodissa kaikenvärisiä, mutta nyt asiaa halutaan muuttaa

Tuoreina sytykkeinä keskustelulle on kaksi Hollywoodin uutta, keskeneräistä elokuvahanketta.

Saako valkoihoinen näyttelijä esittää elokuvassa mustaihoista tai päinvastoin? Onko japanilaiseen rooliin aina palkattava japanilainen vai voiko tehtävän antaa Hollywoodin kuumalle, valkoihoiselle näyttelijälle?

Vastaus on helppo: saa.

Kuka tahansa voi näytellä mitä tahansa roolia elokuvassa. Onko lopputulos hyvä tai sopiva, ja ajaako se asiansa, siitä voi olla monta mieltä. Vielä 1900-luvulla kysymykseen näyttelijän ihonväristä saattoi vastata nopeasti.

Vastaus oli kenkäplankki tai vastaava. Vaikka ensimmäisen kerran mustaihoinen näyttelijä palkittiin Oscarilla jo vuonna 1939, niin mustien rooleja saivat hyvin usein näytellä valkoiset, heidän kasvonsa vain mustattiin. Englanniksi tunnetaan käsite blackfacing. Suomen elokuvahistoriassa tunnetuin esimerkki tästä on vuonna 1960 valmistunut hupailu Pekka ja Pätkä neekereinä.

Kysymykset ihonväristä ja elokuvateollisuudesta, joka on valkoihoisten hallinnassa, ovat taas nousseet keskustelun aiheeksi. Tuoreina sytykkeinä on kaksi Hollywoodin uutta, keskeneräistä elokuvahanketta.

Myrskyn riepoteltavaksi joutui ensin elokuva Doctor Strange, joka nähdään Suomessa lokakuussa. Siitä kysyttiin, voiko kalpeakasvoinen Tilda Swinton esittää elokuvassa tiibetiläistä? Arvostelua ei vähentänyt edes se, että Swintonin ura käytännössä alkoi elokuvasta Orlando, jossa tämä näytteli mieshahmoa.

Toiseksi tikunnokkaan nostettiin elokuva Ghost in the Shell, jossa yhdessä roolissa näyttelee Scarlett Johansson. Onko sopivaa, että Johansson, sukutaustaltaan tanskalais-puolalainen, näyttelee japanilaista kyborgipoliisia ja että hänen kasvojaan muutetaan elokuvassa tietokoneella aasialaisen näköiseksi, kysyttiin.

Miksei näihin rooleihin hankittu aasialaistaustaisia näyttelijöitä?

Ehkä siksi, että Hollywoodissa tunnetaan myös termi nimeltä bankable. Se tarkoittaa elokuvabisneksen slangissa näyttelijää, joka vetää väkeä ostamaan lippuja ja katsomaan elokuvaa, tuo rahaa pankkitilille. Johansson ja Swinton näyttävät olevan Hollywoodin mielestä tässä mielessä kuin pankki. Myös monet mustaihoiset näyttelijät ovat hyvinkin bankable, mutta vastaavia aasialaistaustaisia näyttelijöitä ei Hollywoodissa ole jonoksi asti.

Voi tietenkin kysyä miksi, sillä toisinkin voisi olla. Keskusteluun näyttelijöiden ihonväristä osallistui tuoreeltaan muun muassa käsikirjoittaja Max Landis, joka huomautti, että ennen Hollywoodissakin oli aasialaisia kärkinäyttelijöitä. Nykyään valinnat ovat pelkurimaisempia, Landis totesi, sillä elokuvientekijät pelkäävät enemmän kuin aiemmin tekevänsä tuotteillaan tekevän tappiota.

Esiintyjän ihonvärissä ei kuitenkaan ole pelkästään kyse rahasta. Kysymys on tavasta nähdä ja näyttää maailma elokuvissa ja myös vallankäytön muodosta, josta englanniksi käytetään myös termiä whitewashing.

Omanlaistaan ”whitewashingia” nähtiin kaksi vuotta sitten suomalais-ruotsalaisessa Vadelmavenepakolainen -elokuvassa, joka kertoo suomalaisesta, joka haluaa olla ruotsalainen. Pääosaan kiinnitettiin kuitenkin näyttelijä Ruotsista, Jonas Karlsson, joka ainakin suomalaisesta näkökulmasta vesitti elokuvan perusajatuksen.

Arvostelijoiden mukaan valkoihoisten kiinnittäminen mihin tahansa rooliin korostaa valkoisten hegemoniaa ja osoittaa miten vähän ihonväriin ja kulttuuritaustaan osataan kiinnittää huomiota. Kuvaan kuuluu etnisten ryhmien ja vähemmistöjen esitteleminen vääristyneessä ja mahdollisesti myös negatiivisessa valossa.

Roolittamisessa voisi tehdä myös politiikkaa. Kun Daniel Craig lopettaa James Bondin roolissa, voi häntä seuraava näyttelijä olla mustaihoinen. Idris Elbaa on huhuttu salaiseksi agentiksi jo vuosia. Mainio esimerkki palojen uudelleensekoittamisesta on Bob Dylanista kertova elämäkertaelokuva I’m Not There, jossa muusikkoa esitti kaikkiaan kuusi eri näyttelijää, joukossa muun muassa mustaihoinen teinipoika Marcus Carl Franklin sekä Cate Blanchett.

Suomessa tunnetuin esimerkki viime vuosilta elokuvan puolelta on Ylen tuottama ”musta Mannerheim-elokuva” vuodelta 2012. Suurmieselokuvien pönäkkää perinnettä kritisoineessa Suomen marsalkka -elokuvassa nimiroolia esitti kenialaisnäyttelijä Telley Savalas Otieno.

Teatterin perinteessä roolien miehittäminen ”sekaisin” on tuttua. Miesnäyttelijät ovat esittäneet naisrooleja vuosisatoja, ja tunnetuimpana blackface-roolina pidetään usein Shakespearen Othelloa. Suomessa maurikuningas Othelloa ovat esittäneet muiden muassa Jukka-Pekka Palo, Esko Salminen, mutta viime vuosina Othellon ihonväri on usein jätetty teattereissa huomiota siten että hahmosta on tehty universaali. Maailmalla Othellona on nähty viime vuosina paljon myös mustia näyttelijöitä.

Viime vuoden lopulla Yhdysvalloissa kiisteltiin samasta asiasta myös teatterin puolella. Tuolloin keskustelu heräsi Katori Hallin näytelmästä, joka käsitteli Martin Luther Kingiä, mustien kansalaisoikeusliikkeen johtajaa 1960-luvulla. Näytelmän ohjaaja Michael Oatman valitsi Kingiä näyttelemään sekä valkoisen että mustaihoisen näyttelijän.

Kun näytelmän ohjaajalta (myös mustaihoinen) kysyttiin syytä valkoisen esiintyjän valintaan, ohjaaja totesi kysymyksessä olleen tasa-arvotestin.

”Halusin nähdä miten sanat tulkitaan eri tavalla tai samalla tavalla riippuen sanojasta, kahdesta erilaisesta näyttelijästä, joilla on erilainen kulttuuritausta”, ohjaaja totesi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Hollywood
 • etnisyys
 • Näyttelijät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  2. 2

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Auto ajoi päin bussipysäkkejä Marseillessa – Poliisin mukaan kuljettajan motiiveista ei ole toistaiseksi tietoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää