Valikko
Kulttuuri

Säästöt johtivat kuohuntaan Turun yliopistossa: Kirjoja poistetaan hyllyistä ja hävitetään

Kirjasto lähettää ison osan poistetusta materiaalista varastokirjastoon.

Turun yliopiston historia-aineiden laitoksella kuohuu. Syynä ovat yliopiston kirjaston säästöpaineet, jonka takia kirjasto joutuu poistamaan osia kokoelmistaan tilanpuutteen takia. Poistolistalla on laaja Genera-kokoelma, joka sisältää kansainvälistä kirjallisuutta ja tutkimusta 1800-luvulta lähtien.

Aineiston historiaosa käsittää kaikkiaan 17 000 nidettä.

Kokoelmasta on määrätty poistettavaksi ne niteet, joita ei ole lainattu vuoden 2008 jälkeen. Kirjaston hallintopäällikön Merja Himangan mukaan koko Genera-kokoelmassa näitä lainaamattomia kappaleita on 115 000.

”Se on iso määrä, joka vie paljon tilaa. Meillä on samoissa tiloissa vapaakappalekokoelma, joka on Suomen toiseksi laajin Kansalliskirjaston jälkeen. Meidän täytyy säilyttää se. Vapaakappalekokoelma kasvaa vuosittain noin 350 hyllymetriä. Sinne tarvitaan kasvutilaa koko ajan”, Himanka kertoo.

Himangan mukaan mitään korvaamatonta ei tapahdu, sillä kirjasto lähettää ison osan poistetusta materiaalista varastokirjastoon.

”Nehän ovat saatavissa sieltä, ja tulevat seuraavaksi päiväksi meille. Meillä on myös toimiva kaukopalvelu käytössä eli tilaamme ulkomailta. Se on ihan käytetty ja toimiva tapa lainata. Mitään korvaamatonta ei menetetä, jos kirja poistetaan meiltä. Se ei vain ole fyysisesti enää meidän kirjastossa”, Himanka sanoo.

Osa aineistosta päätyy kuitenkin hävitettäväksi.

Yliopistossa yleisen historian professorina työskentelevän Leila Koivusen mukaan kaukolainat tulevat kalliiksi.

”Suomen ulkopuoliset kaukolainat ovat erittäin hitaita ja kalliita.”

”Meillä on nyt aineistot täällä olemassa. Ne eivät ole läheskään kaikki mistään digitoituina saatavissa, eivätkä ne ole digitoitavissa täällä. Ne toki saa tilattua ulkomailta. Mutta tällainen ulkomainen kokoelma tänne on hankittu, ja näemme, että sillä on valtava arvo jo itsessään tutkijoille. Kokoelma on keskeinen osa yliopiston ja sen kirjaston historiaa”, Koivunen sanoo.

Historioitsijoiden mukaan Genera-kokoelmassa on kyse heidän tutkimuksensa alkuperäislähdeaineistosta, eikä se ole historioitsijoille vanhentunutta.

”Kokoelma sisältää myös tutkimusta, jota me itse olemme ehdottaneet kirjastolle hankittavaksi. Ne on hankittu tänne rahalla”, Koivunen sanoo.

Turun yliopiston kirjasto on jo pidemmän aikaa ollut pakotettu tekemään tilauudistuksia. Aiemmin kaikkien tieteenalojen aineistot olivat samassa rakennuksessa. Nykyisessä rakenteessa aineistot jaetaan tieteenalakirjastoihin. Humanistien aineisto on viimeinen, jota ei ole vielä käsitelty.

Mikä on oikea tapa ratkaista Genera-kokoelman kohtalo, jos kirjaston tilat tulevat vastaan?

”Siihen ei varmaan ole mitään yhtä ratkaisua. Yritämme käydä aineistoa läpi niin tarkasti kuin mahdollista ja siirtää teoksia omiin tiloihimme mahdollisimman paljon. Kokoelmia varten ei ole kuitenkaan mahdollista saada uusia tiloja eli niitä pyritään sijoittamaan työhuoneisiin ja yhteisiin tiloihin, jotka ovat jo nyt täynnä”, Koivunen kertoo.

Koivusen mukaan historioitsijat ovat osallistuneet vain Genera-kokoelman historian luokan arviointiin.

”Kokoelmaan kuuluu monta muutakin luokkaa, joiden läpikäyntiin emme ole osallistuneet, mutta jotka olisivat historiantutkijoiden näkökulmasta myös keskeisen arvokkaita.”

Kuopiossa sijaitseva varastokirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtakunnallinen kirjasto, joka palvelee Suomen tieteellisiä, yleisiä ja muita kirjastoja. Sen tehtävä on vastaanottaa ja säilyttää suomalaisista kirjastoista siirrettävää aineistoa sekä asettaa se tarvitsijoiden käyttöön.

”Osa nyt läpikäytävästä kokoelmasta siirretään seminaarikirjastoon ja oppiaineiden tiloihin ja on edelleen kirjaston tietokannassa näkyvissä, mutta pieni osa. Osalle yritetään etsiä paikka erikoiskirjastoista ja osa lähtee varastokirjastoon”, Koivunen sanoo.

Himangan mukaan varastokirjasto säilyttää teoksia omien kriteeriensä mukaan. On siis mahdollista, että osa aineistosta päätyy roskiin?

”Kyllä. Jos teos on varastokirjastossa jo, he eivät halua toista kappaletta. Niitä toki laitetaan myös jaettavaksi poistokirjoina asiakkaille. Pakko meidän on niitä poistaakin, mutta ei tosiaan mitään sellaista, jota ei ole yhtään missään muualla. Kirja löytyy jostakin ihan varmasti”, Himanka selittää.

Himanka sanoo ymmärtävänsä myös historioitsijoiden ahdistuksen.

”Historia on varmaan sellainen tieteenala, joka haluaisikin säilyttää kaiken. Ajatellaan, että kaikki voi olla jossain vaiheessa tarpeen. Mutta onko sen tarpeen olla meillä, riittääkö, että on muualla, se on ehkä se kysymys”,hän sanoo.

Koivusen mielestä yliopiston sivistystehtävään kuuluu säilyttää sellaisia aineistoja, joita on joskus koettu arvokkaaksi hankkia.

”Edelleen jotkut niistä nousevat tutkijoiden aineistoksi. Ei voi tietää, mikä sadan vuoden päästä kiinnostaa tutkijoita. Meidän on nyt arvioitava, mikä mielestämme tuntuu keskeiseltä ja toivottava, että valinnat palvelisivat tuleviakin tutkijoita”, Koivunen sanoo.

Himangan mukaan kirjastot voivat myös luovuttaa tarpeettomia aineistoja muiden yliopistojen käyttöön.

”Esimerkiksi Helsinkiin on mennyt jotain slaavilaista kirjallisuutta, koska heillä se tieteenala on painottuneempi kuin meillä. Mutta Generasta ei ole mennyt mitään”, Himanka sanoo.

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm ei tunne ”Genera-tapausta”, mutta hänen mukaansa suomalaisten kannattaa varautua vastaavantyyppisiin uutisiin jatkossakin.

”Muistiorganisaatioiden varat vähenevät. Asiakkaiden on totuttava, että entiset palvelut eivät ole mahdollisia. Tämä on maailmalla hyvin yleinen ilmiö, aina joku pahoittaa mielensä. Monesti nämä aineistot eivät ole kovin kysyttyjä, ne löytyvät jostain muualtakin, ja johtajan on pakko tehdä tällaisia ratkaisuja.”

Ekholmin mukaan Kansalliskirjastolla ei olisi mahdollisuutta ottaa vastaan Genera-kokoelmaan kuuluvaa aineistoa. Sama koskee lahjoituksia ylipäänsä.

”Niistä syntyy vuosien aikana valtavat kustannukset. Sekin on vastuullista kirjastonhoitoa, että jos joku aineisto on muualla, se voidaan poistaa. Uskon, että Turussa on taustat tehty kunnolla. Ei yliopistokirjastolla ole varaa massiivisiin varastoihin. Eihän ongelma ole se, onko aineisto jossain lokaalisesti, vaan saako asiakas sen saman päivän aikana digitaalisesti käyttöönsä”, Ekholm sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yliopistot
 • Turun yliopisto
 • Kirjastot
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Etera ja Ilmarinen aikovat yhdistyä Suomen suurimmaksi työeläkeyhtiöksi

  6. 6

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  7. 7

   Ulkoministeri Soini nimitti Jutta Urpilaisen rauhanvälityksen erityisedustajaksi

  8. 8

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  9. 9

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  10. 10

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää