Kulttuuri

Osaatko lukea mediaa oikein? Kriittinen lukutaito kuuluu kansalaistaitoihin, sanoo oppaan toimittanut Karoliina Knuuti

Aikuisten medialukutaito-opas on on toimitettu englannin lisäksi myös arabiaksi.

Osaatko lukea mediaa oikein? Se ei välttämättä ole aina helppoa.

”Ihmiset uskovat helposti tietoon, joka vahvistaa heidän aikaisempia näkemyksiään. Päättelyvirhe liittyy siihen, kun joku tieto tulee tarpeeksi uskottavan henkilön suusta. Asiantuntija esittää jonkun väitteen, ja luotat sen asiantuntijan asiantuntijuuteen, etkä tarkista väitettä”, sanoo aikuisten medialukutaito-oppaan toimittanut Karoliina Knuuti.

Knuutin mukaan medialukutaito on muun muassa sitä, että osaa vaatia uskottavia lähteitä myös uskottavilta verkkosivuilta ja uskottavilta asiantuntijoilta, mutta myös omilta kavereiltaan.

”Minusta tuntuu, että Suomessa suurin ongelma on juuri se, että somessa pystyt jakamaan itsesi sellaiseen loossiin, jossa kuulet vain samanmielisten juttuja ja väitteitä.”

Knuutin mukaan kriittinen ajattelu kuuluu jokaisen ihmisen kansalaistaitoihin. Meihin pyritään koko ajan vaikuttamaan joka tuutista. Siksi on osattava erottaa uskottavat lähteet tai tutkimukset esimerkiksi mielipiteistä.

”Mielestäni tähän pitäisi alkaa kouluttaa jo peruskoulussa. Vaikka lapset laittaisivatkin sujuvasti verkkoon mitä tahansa, se ei tarkoita, että he osaisivat itse käyttää mediaa jotenkin kriittisesti.”

Knuutin mukaan muun ­muassa vastamediasivustojen nousun vuoksi mediakriittisyyttä tarvitaan nyt Suomessakin enemmän kuin koskaan.

”Minusta tuntuu, että vähän vanhempi sukupolvi on tottunut ottamaan itsestäänselvyytenä, että jos jotain on painettu lehden näköiseen formaattiin, sen taustalla on sääntöjä noudattavaa toimitustyötä. Kuitenkin nykyään kuka tahansa voi verkossa viestiä mitä tahansa ja laittaa sen siistin näköiseen leiskaan”, Knuuti sanoo.

Knuutin toimittama media­lukutaito-opas julkaistiin verkossa keskiviikkona. Kansan­valistusseuran julkaisema opas on ensimmäinen aikuisille suunnattu yleistajuinen ja kattava viestintäopas ja ensimmäinen mediakasvatusmate­riaali, joka on Suomessa tuotettu englannin lisäksi arabian kielellä.

Opas on osa Kansanvalistus­seuran hanketta, joka opettaa mediakasvatuksen avulla kansalaistaitoja Palestiinassa. Siksi opas yhdistelee esimerkkejä Suomen ja muiden länsimaiden sekä Lähi-idän mediasta.

Knuutin mukaan Palestiinassa on puutteellinen ymmärrys siitä, miten länsimainen media toimii. Siellä ajatellaan usein, että heidän asiansa eivät kiinnosta muuta maailmaa.

Mediaoppaasta on Knuutin mukaan suunnitteilla myös suomenkielinen versio.

”Suomessa vastamedianäkökulma pitäisi tuoda reilummin mukaan. Se on tässäkin oppaassa mukana, mutta aika marginaalinen. Ja omistuksen keskittyminen on asia, josta Suomi saa aina noottia lehdistön­vapausindeksissä. Varmaan sitä pitäisi käydä läpi myös.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Medialukutaito
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  2. 2

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Auto ajoi päin bussipysäkkejä Marseillessa – Poliisin mukaan kuljettajan motiiveista ei ole toistaiseksi tietoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää