Valikko
Kulttuuri

Suomalaiset uskovat liian helposti näkemyksiään vahvistavaan tietoon, sanoo aikuisten medialukutaidon oppaan toimittaja

Osaatko lukea mediaa oikein? Se ei välttämättä ole aina helppoa.

Osaatko lukea mediaa oikein? Se ei välttämättä ole aina helppoa. Päivittäisen valtavan tietotulvan seasta on kyettävä erottaa, mikä on luotettavaa ja merkityksellistä tietoa. Etenkin sosiaalisessa mediassa tartutaan helposti huhuihin, jotka lähtevät leviämään nopeasti. Huhujen ja valheiden julkaiseminen ovat myös joillekin vastamedioille arkipäivää.

Kansanvalistusseura teki tähän tarpeeseen aikuisten medialukutaito-oppaan. Oppaan toimittanut Karoliina Knuuti kertoo, miksi opasta tarvitaan.

”Ihmiset uskovat helposti tietoon, joka vahvistaa heidän aikaisempia näkemyksiään. Päättelyvirhe liittyy siihen, kun joku tieto tulee tarpeeksi uskottavan henkilön suusta. Asiantuntija esittää jonkun väitteen, ja luotat sen asiantuntijan asiantuntijuuteen, etkä tarkista väitettä”, Knuuti sanoo.

Knuutin mukaan medialukutaito on muun muassa sitä, että osaa vaatia uskottavia lähteitä myös uskottavilta verkkosivuilta ja uskottavilta asiantuntijoilta, mutta myös omilta kavereiltaan.

”Minusta tuntuu, että Suomessa suurin ongelma on juuri se, että somessa pystyt jakamaan itsesi sellaiseen loossiin, jossa kuulet vain samanmielisten juttuja ja väitteitä. Täytyy kyseenalaistaa kavereidenkin väitteitä. Jos sitä ei korosteta ja opeteta koulussa, niin sittenhän vain huudellaan keskenään samanmielisten joukossa.”

Knuutin mukaan kriittinen ajattelu kuuluu jokaisen ihmisen kansalaistaitoihin.

”Jokaisen kansalaisen, joka haluaa olla sivistynyt ja aktiivinen, pitäisi ymmärtää, että perus terve kriittisyys on osa sitä. Koska muuten olet aina heiluteltavissa”, Knuuti sanoo.

Knuutin mukaan meihin pyritään koko ajan vaikuttamaan joka tuutista. Siksi on osattava erottaa uskottavat lähteet tai tutkimukset esimerkiksi mielipiteistä.

”Mielestäni tähän pitäisi alkaa kouluttaa jo peruskoulussa. Vaikka lapset laittaisivatkin sujuvasti verkkoon mitä tahansa, se ei tarkoita, että he osaisivat itse käyttää mediaa jotenkin kriittisesti. ”

Knuutin mukaan muun muassa vastamediasivustojen nousun vuoksi mediakriittisyyttä tarvitaan nyt Suomessakin enemmän kuin koskaan.

”Minusta tuntuu, että vähän vanhempi sukupolvi on tottunut ehkä ottamaan itsestäänselvyytenä, että jos jotain on painettu lehden näköiseen formaattiin, sen taustalla on sääntöjä noudattavaa toimitustyötä. Kuitenkin nykyään kuka tahansa voi verkossa viestiä mitä tahansa ja laittaa sen siistin näköiseen leiskaan”, Knuuti sanoo.

Knuutin toimittama medialukutaito-opas julkaistiin verkossa keskiviikkona. Kansanvalistusseuran julkaisema opas on ensimmäinen aikuisille suunnattu yleistajuinen ja kattava viestintäopas sekä ensimmäinen mediakasvatusmateriaali, joka on Suomessa tuotettu englannin lisäksi arabian kielellä.

Mediaopas auttaa ymmärtämään digiajan median toimintatapoja ja opastaa esimerkiksi journalismin etiikkaan ja itsesääntelyjärjestelmään. Se on osa Kansanvalistusseuran hanketta, joka opettaa mediakasvatuksen avulla kansalaistaitoja Palestiinassa. Siksi opas yhdistelee esimerkkejä Suomen ja muiden länsimaiden sekä Lähi-idän mediasta.

Knuutin mukaan Palestiinassa on hyvin puutteellinen ymmärrys siitä, miten länsimainen media toimii. Siellä ajatellaan hyvin usein, että heidän asiansa eivät kiinnosta muuta maailmaa.

”Olemme koulutuksissa yrittäneet puhua siitä, että eurooppalainen ja yhdysvaltalainen journalismi ovat sitoutuneet aika paljon journalismin eettisiin ohjeisiin. Silloin jos Palestiinasta tuleva materiaali ei ole luotettavaa tai siinä on selkeitä puutteita ohjeiden noudattamisessa, esimerkiksi levitetään raakaa tai väkivaltaista materiaalia, se on itsessään riittävä syy siihen, että tarinat eivät mene läpi. Ne menevät naapurimaissa läpi, mutta siihen se sitten tyssää”, Knuuti kertoo.

”Tämän asian kanssa on vuosi tehty töitä. Näyttää siltä, että viesti menee perille, ihmiset kuuntelevat.”

Mediaoppaasta on Knuutin mukaan suunnitteilla myös suomenkielinen versio.

”Suomessa vastamedianäkökulma pitäisi tuoda reilummin mukaan. Se on tässäkin oppaassa mukana, mutta aika marginaalinen. Ja omistuksen keskittyminen on asia, josta Suomi saa aina noottia lehdistönvapausindeksissä. Varmaan sitä pitäisi käydä läpi myös.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Medialukutaito
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  3. 3

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  4. 4

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

  9. 9

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  10. 10

   Hovioikeus kiristi valelääkärin tuomiota – Esa Laiho sai viiden vuoden vankeusrangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää