Valikko
Kulttuuri

Monet Hollywoodissa vastustavat rokotuksia, ja nyt kiistellylle rokotemiehelle halutaan oma elokuva

Rokotevastaisen liikkeen johtajasta tekeillä elokuva, käsikirjoittajana Shrek- ja Pirates of the Caribbean -elokuvien tekijä.

Rokotevastaisuus on noussut kiivaan julkisen keskustelun kohteeksi Yhdysvalloissa, ja väittelyyn ovat ottaneet osaa myös monet Hollywoodin kärkinimet.

Ei siis ole yllätys, että Hollywoodissa on nyt ryhdytty suunnittelemaan elokuvaa rokotevastaisesta liikkeestä ja sen keulahahmosta, lääkärioikeutensa menettäneestä Andrew Wakefieldistä.

Elokuvahankkeesta kertoivat keskiviikkona useat viihdejulkaisut Yhdysvalloissa.

Viime kesänä maailmankuulu koomikko Jim Carrey ja muutama muu näyttelijä vastusti näkyvästi Kaliforniassa säädettyä rokotelakia, joka teki muun muassa tuhkarokkoa vastaan annetusta rokotteesta pakollisia.

Tuoreeltaan rokotekeskustelun kärkeen nousi maaliskuussa näyttelijä Robert de Niro, joka halusi esittää uuden rokotevastaisen elokuvan elokuvafestivaalillaan New Yorkissa. Julkinen paine sai kuulun näyttelijän kääntämään takkinsa ja elokuvanäytös peruttiin. Kiistelty dokumentti on nimeltään Vaxxed ja sen on ohjannut rokotevastaisen liikkeen isänä pidetty Andrew Wakefield itse.

Wakefield on väittänyt, että MPR-lyhenteellä tunnettu rokote aiheuttaa autismia tietyissä riskiryhmissä. Kolmoisrokotteella immunisoidaan väkeä tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet Wakefieldin huomiot vääriksi, ja häneltä on sittemmin viety kotimaassaan Britanniassa lääkärin oikeudet. Wakefieldin ajatuksilla on kuitenkin paljon kannattajia.

Hänestä kertovaa elämäkertaelokuvaa on nyt tuottamassa ja käsikirjoittamassa Terry Rossio.

”Tohtori Wakefield jakaa selvästi mielipiteitä, suuri yleisö herjaa häntä mutta monet myös ihailevat”, käsikirjoittaja Rossio kertoo elokuvan tekijöiden tiedotteessa.

”Hänen elämänsä käänteet ovat vieläkin merkittävämpiä kuin yleisesti tiedetään”, käsikirjoittaja sanoo

Rossio on Hollywoodissa hyvän uran luonut ammattilainen, joka on ollut kirjoittamassa kahtakin menestystuotetta: Shrek-elokuvaa että Pirates of the Caribbean -elokuvien sarjaa. Toisena käsikirjoittajana on Jocelyn Stamat, joka elokuvantekijöiden papereissa esitellään myös lääkäriksi.

Kaksikko aikoo kirjoittaa elokuvan Wakefieldin julkaiseman kirjan Callous Disregard -pohjalta. Elokuvalehtien mukaan Wakefield kertoo kirjassaan käänteistä, jotka lopulta johtivat lopulta lääkärioikeuksien menettämiseen.

Rokotteet ovat olleet pitkään osa poliittista keskustelua Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Kaliforniassa säädettiin viime kesänä laki, jossa muun muassa tuhkarokkoa ja hinkuyskää vastaan annettavista rokotteista tuli kaikille pakollisia, pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Samalla laista poistettiin pykälä, jonka mukaan rokotteiden ottamisen saattoi välttää uskonnollisista syistä ja henkilökohtaisten uskomusten pohjalta.

Lakia vastustivat näkyvästi monet Hollywoodin tunnetut kasvot, tunnetuimpana heistä koomikko Jim Carrey.

Lain säätämistä edelsi joukkotartunta joulukuussa 2014, jolloin noin 150 ihmistä sai tuhkarokon paikallisessa Disneylandissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rokotteet
 • Hollywood
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  7. 7

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  8. 8

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  9. 9

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  10. 10

   Onko murrosikäisen epänormaalia olla normaali? Tämän takia nuoren aivot ovat erityisen herkät elämyksille ja riskinotolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää