Valikko
Kulttuuri    |   Nuorten ääni

Lähi-itätutkijat: Israelin ja Palestiinan konfliktin uutisointi on yksipuolista

Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin uutisointi on tutkijoiden mukaan yksipuolista, kertovat suomalaiset asiantuntijat

”Israelin turvallisuusjoukot tappoivat viisi palestiinalaista, jotka yrittivät hyökätä israelilaisten kimppuun sunnuntaina Länsirannalla ja Jerusalemissa.” (HS 15.2.2016)

Uutispätkässä tiivistyvät suomalaisasiantuntijoiden mukaan Israel-Palestiina-konfliktin uutisoinnin ongelmat. Heidän mielestään aiheen käsittelyssä keskitytään liikaa yksittäisiin iskuihin ja Israelin valtion näkökulmaan.

”Konfliktia käsitellään kuin jatkuvasti purkautuvaa tulivuorta ilman riittävää ja kriittistä taustoittamista. Aivan kuin puukotukset syntyisivät tyhjästä,” sanoo entinen Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Leena Reikko.

”Tiedonsirpaleita, esimerkiksi iskuja, ei asiantuntemuksen puutteen vuoksi osata sijoittaa pidempään ja loogisempaan historian jatkumoon, vaan ne tuodaan mediassa yksittäisinä esille,” sanoo vuosikymmeniä Lähi-itää tutkinut dosentti Pertti Multanen Helsingin yliopistosta.

Näin Multasen mukaan syntyy yksipuolinen ja vääristynyt kuva alueen tilanteesta. Palestiinalaiset näyttäytyvät usein vastuuttomina terroristeina, vaikka Multasen mielestä heidät voisi kuvata myös vapaustaistelijoina. Samaa mieltä on Lähi-idän mediasotaa tiedotusopin väitöskirjassaan tutkinut Tapio Kujala.

”Väkivaltaiset teot ovat kiistämättä terroritekoja, mutta mitä on palestiinalaisten taistelu elintilastaan? Onko se vapaustaistelua, itsenäisyystaistelua, vai kutsummeko sitä terrorismiksi?” pohtii Tampereen yliopistosta väitellyt Kujala.

Klassiset uutiskuvat, joissa palestiinalaiset mellakoivat tai tekevät pommi-iskun, vahvistavat mielikuvaa terrorismista.

”Ei kuitenkaan kysytä, miksi joku tekee näin epätoivoisen teon. Julkisuuteen ei tuoda riittävästi esimerkiksi israelilaisten siirtokuntalaisten väkivaltaa palestiinalaisia kohtaan, palestiinalaisten rajoitettua liikkumista eikä yöllisiä pidätyksiä”, Kujala esittää.

Kujalan mukaan mediassa ei myöskään näy konfliktin osapuolten epätasapaino, mikä vaikuttaa tapahtumista uutisointiin. Väitöskirjassaan Kujala tarkasteli Lähi-idän konfliktia mediastrategisesta näkökulmasta.

”Israelin turvallisuuskoneisto on maailman huippuluokkaa. Armeijan tiedotuksella on 460 tiedottajaa ja käytössä nykyaikaisin teknologia. Tämä mahdollistaa tiedotteiden tarjoilun valtamedioihin kaikilla maailman pääkielillä, kun taas palestiinalaisalueilta on vaikea löytää edes yhtä tiedottajaa.”

”Israelin tiedotuspolitiikan keskeinen tavoite on piilottaa oma sotilaallinen aggressiivisuus ja ylivoima,” Multanen sanoo.

”Lähi-idässä näkyy selkeästi se, kuinka jokaisen sodan kohdalla totuus kuolee ensimmäisenä.”

Joskus konfliktin osapuolet syöttävät niin paljon väärää tietoa ja propagandaa, että on mahdotonta tietää, kuka on syyllistynyt ja mihin.

Tutkijoiden mukaan Israel oikeuttaa toimintaansa vedoten antisemitismiin ja terrorismin vastaiseen sotaan. Kyse ei ole kuitenkaan vain propagandasta.

Tiedotusylivoiman vuoksi Israelin näkökulma värittää uutisointia maailmanlaajuisesti. Tyypillisesti Israel näyttäytyy uutisoinnissa palestiinalaisten väkivallan uhrina. Tämän vuoksi hyökkääjien tai jopa sellaisiksi epäiltyjen ampuminen nähdään itsepuolustuksena.

Poliittisen historian tutkijan, valtiotieteen tohtori Timo R. Stewartin mukaan miehitykselle ei anneta tarpeeksi suurta roolia mediassa, koska sen ajatellaan tuovan liikaa esiin palestiinalaisten kertomusta. Hän pitää tätä ongelmana.

”Todellisuudessa se tasapuolistaisi uutisointia. Kyseessä on edelleen jatkuva sotilaallinen miehitys, ja palestiinalaiset ovat kyllästyneet tilanteeseen”, sanoo muun muassa kristillistä sionismia tutkinut Stewart.

Nykyään valtaosa Suomen Israel-Palestiina-konfliktia koskevista uutisista on suomeksi käännettyjä uutisia muutamalta uutistoimistolta kuten AFP:ltä ja Reutersilta.

”Maakuntalehdet ovat Lähi-idän kohdalla täysin uutistoimistojen varassa. Ainoastaan Helsingin Sanomilla ja Ylellä on omat ulkomaantoimituksensa,” toteaa Multanen.

Silti 14. maaliskuuta 2016 yhdeksässä kymmenestä Helsingin Sanomien viimeisimmässä konfliktia koskevassa verkkouutisessa lähteet olivat AFP ja Reuters. Ylen kohdalla vastaava luku oli seitsemän. Toisaalta molemmilta löytyy myös analyysejä konfliktista.

Tutkijoiden mukaan on virheellistä olettaa, että suurten uutistoimistojen tieto tarjoaisi aina luotettavan kokonaiskuvan konflikteista. Multasen mielestä pitäisi käyttää monipuolisempia lähteitä.

”Esimerkiksi ruohonjuuritasolla työskenteleviä suomalaisia ja ihmisoikeustarkkailijoita pitäisi kuulla enemmän. He ovat usein virallisia tiedotuskoneistoja luotettavampia tietolähteitä,” Kujala sanoo.

Kujalan mielestä myös Israelin sisäisen eriäänisyyden pitäisi kuulua paremmin suomalaisessa mediassa.

Kiire ja Lähi-idässä asuvien kirjeenvaihtajien puute ovat Kujalan mukaan ongelmia. Lähi-idässä vierailevat toimittajat eivät hänestä juuri auta tilannetta.

”Heidän on vaikea päästä kiinni todellisuuden eri kulmiin,” sanoo myös Multanen.

Paras tutkijoiden mukaan olisi, jos Länsirannalla ja Israelissa olisi vakituinen kirjeenvaihtaja Suomesta.

”Alueella asuva toimittaja on muodostanut kontaktinsa, joiden kautta saa tietoa ja osaa lukea kulttuuria,” sanoo Kujala.

Kirjoittaja on pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimituksen toimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Lähi-itä
 • Israel-Palestiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  3. 3

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  4. 4

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  7. 7

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  8. 8

   Isis heikkenee myös internetissä – propagandakone oli huipussaan pari vuotta sitten, nyt monet ryhmät käyvät informaatiosotaa terroristijärjestöä vastaan

  9. 9

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää