Valikko
Kulttuuri    |   Henk.koht.

Taiteilija hautasi kaupungin betoniin – Gibellinan haamu on Sisilian vaikuttavin nähtävyys

Alberto Burrin teos nostattaa kylmät väreet kuumanakin kesäpäivänä.

Aurinko paistaa ja tietä reunustavat kaikki kevään kukat, määkivät lammaslaumat ja pelkääjänpaikan puolella sadan metrin jyrkkä pudotus.

Aina kun Fiat Pandan on saanut vitosvaihteelle, pitää jo vaihtaa alaspäin jotta vuokrakottero selviää seuraavasta noususta, sillä sisilialainen vuoristotie on yhtä mäkeä ja mutkaa.

Sitä on tultu jo lähemmäs puolisen tuntia ilman kovin selkeää mielikuvaa päämäärästä tai siitä, olisiko pitänyt sittenkin kääntyä siitä merkitsemättömästä risteyksestä vartti sitten vasemmalle.

Olimme nähneet edellispäivänä palermolaisessa museossa pienoismallin italialaistaiteilija Alberto Burrin (1915–1995) teoksesta, jonka pitäisi löytyä jostain täältä. Läntti maata, jonka päälle on valettu betonia kuin kuivuessaan halkeillutta maalia – isompi versio Burrin kuuluisista halkeama­maalauksista.

Fiat ilahtuu alamäestä ja viistää mutkassa villisti kukkivia apiloita, kun apukuski huutaa ”Tuolla!”.

Vuoren rinteessä hohtaa valkoinen krakelyyripinta, ja se on valtava.

Parkkeeraamme tien sivuun ja kävelemme suoraan taideteokseen. Paikalla ei ole turistibusseja, ei opasteita, ei pääsymaksuja.

Teos on kuin kolmiulotteiseksi noussut kartta sileää betonia. On täysin hiljaista. Kujat nousevat pohkeita kivistävän jyrkästi ja kaartuvat kuin pikkukylän kujat.

Šokeeraavinta on, että juuri sitä ne ovat.

Gibellinan pikkukaupunki tuhoutui maanjäristyksessä tammikuussa vuonna 1968. Kaupunkilaisista 500 kuoli ja tuhansia jäi kodittomiksi. Rakennukset romahtivat niin täydellisesti, että Gibellinan asukkaille rakennettiin uusi kaupunki laaksoon, noin 15 kilometrin päähän.

Vuosina 1985–89 Burri muutti vanhan Gibellinan rauniot yli kuusi hehtaaria kattavaksi teokseksi, joka tunnetaan nyt nimellä Cretto di Burri. Se on Gibellinan aave.

Teoksen loppuunsaattamisessa meni lopulta yli 30 vuotta (Italia ja raha, tiedättehän).

Osa teoksesta on siksi jo harmaa ja talvisateiden juovittama. Burrin syntymän satavuotisjuhlan kun­niaksi vuonna 2015 valmistuneet viimeiset osat hohtelevat sen sijaan häikäisevän valkoisina.

Vanhalla puolella pienet kukat ja ruohot ovat kaivaneet juurensa betonin koloihin ja ponnistelevat tuulisella rinteellä pidempiä varsia. Betoninkolosta kurkistaa kirkkaanvihreä sisilisko ja sujahtaa taas piiloon.

Luonto ottaa Gibellinan takaisin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • ympäristötaide
 • Italia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  8. 8

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  9. 9

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nuorten aikuisten kirjojen hahmot ovat sankareita omalla tavallaan – Katariina Alongi kirjoittaa ya-kirjallisuutta, koska lukee sitä itsekin
  3. Rap-legenda Tupacin elämänkertaelokuva on kliininen ja kaunisteltu kuvaus, jossa luistellaan yli räppärin seksuaalirikoksesta – Miksi gangstoista yritetään väkisin tehdä sankareita?
  4. Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille
  5. LM: Risikko esittää maakuntalain käsittelyn keskeyttämistä, jos perustuslaki­valiokunta ehdottaa muutoksia soten valinnanvapauteen
  6. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  7. Yhdysvalloissa huikea kuulakisa – Rion olympiavoittaja työnsi maailman pisimmän kuulakaaren yli 14 vuoteen
  8. Metsäpalot leviävät Espanjassa – yli 2 000 ihmistä evakuoitu
  9. Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”
  10. Tunti sitten
  11. ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni
  12. Soulin kahviloissa sinkku saa sovitella morsiuspukuja ja kaupunkilainen nuuhkia lammasta – Etelä-Koreassa on maailman hulvattomin kuppilatarjonta
  13. Näytä lisää