Kulttuuri    |   Kuvataidearvostelu

Kiasman kokoelmanäyttely kurottautuu ihon alle

Uusi näyttely luotaa tunteita ja aistimuksia, jotka pakenevat sanoja.

Nykytaide Kiasman kokoelmanäyttely 29.1.2017 saakka Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2). Ti 10–17, ke–pe 10–20.30, la 10–18, su 10–17.

Lapsuudesta tuttu tuoksu pelmahtaa sieraimiin. Mieleen nousee elävä kuva syreeninkukista mummolan puutarhassa. Kun suljen ruukun, häilyvä muisto haihtuu yhtä nopeasti kuin kukkien tuoksu.

Syreeni ja 28 muuta tuoksua muodostavat yhden kohokohdan Kiasman uusimmassa ko­koelmanäyttelyssä. Christian Skeelin ja Morten Skriverin teoksessa Babylon (1996) ruukkuihin on kätketty tuoksujen muodossa paljon muistoja, assosiaatioita ja tunnetiloja, joita on vaikea täysin pukea sanoiksi.

Juuri niistä uudessa kokoelmanäyttelyssä on kyse. Näyttely luotaa taiteen tapoja hivellä aisteja, herättää tunteita ja kutitella alitajuntaa. Näyttelyn teoksia yhdistää aistimellisuus, joka pakenee sanallistamista. Onkin osuvaa, että näyttelyn otsikko ei koostu sanoista vaan hymiöistä.

Aiempien, käsitteellisempiin teemoihin keskittyneiden ko­koelmanäyttelyiden jälkeen aisteihin, tunteisiin ja kehollisuuteen keskittyvä näyttely tuntuu virkistävältä.

Tyylipuhdas näyttely on jälleen sisällöllisesti rikas, mutta nyt se tuntuu hieman sivuseikalta. Käsitesisältöjen sijaan päärooliin nousee taiteelle oleellinen ainesosa x, joka saa taiteen tuntumaan aivojen lisäksi myös ihon alla.

Näyttely ei revittele vaan viipyilee hyvin hienovaraisten aisti- ja tunnekokemusten äärellä.

Buddhalainen mantra säestää Pekka Niskasen videoteosta menetyksestä ja uuden löytämisestä. Silmä eksyy pitkäksi aikaa Petri Ala-Maunuksen yliluonnollisesti hehkuvaan maisemamaalaukseen ja hypnotisoituu tanssijoiden liikkeestä Jenni Hiltusen videossa.

Jaakko Niemelän installaation romahduspisteessä oleva katto synnyttää pelonsekaista odotusta, ja Malin Ahlsvedin haikeankauniit akvarellit kuvaavat yksinäisyyttä kaunistelematta, mutta sympaattisella lämmöllä.

Näyttely muistuttaa, että nykytaide voi olla kaikkien aistien taidetta. Näkö- ja kuuloaisti ovat yhä tärkeimmät, mutta hajuaistillakin voi tehdä taidetta, kuten Skeel ja Skriver osoittavat. Maku- ja tuntoaistikin ovat näyttelyssä läsnä, tosin vain viitteellisesti Sigurdur Gudmundsson jättikonvehtien ja Roma Auskalnyten lähes fyysistä kipua aiheuttavan videoperformanssin muodossa.

Ylipäätään näyttely on rakennettu eheäksi kokonaisuudeksi, johon syntyy luontevia siirtymiä tunnemaisemasta toiseen.

Ainoastaan muutama teos, kuten Kaarina Hakan askartelumainen installaatio, saa pohtimaan, miksi ne on valittu tähän näyttelyyn tai ylipäätään Kiasman kokoelmiin.

Pieni miinuspiste tulee myös näyttelyn esittelyteksteistä. ­Kiasma on aikaisemmin ansioitunut hyvillä teosesittelyillä, jotka ovat avanneet teoksia mutta jättäneet katsojan ajatuksille sopivasti tilaa.

Tällä kertaa tekstit on väännetty niin rautalangasta, että paikoin ne tuntuvat jopa lipeävän yleisön aliarvioinnin puolelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näyttelyarvostelut
 • Nykytaide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Missä on Saksan pakolaisdebatti?

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää