Kulttuuri    |   HS-analyysi

Uutuuskirja Ihana kiihko pohtii, miten seksistä voi puhua – taide on vuosisatojen ajan auttanut asiassa

Ihana kiihko kehottaa puhumaan seksistä avoimemmin. Apua puhumisen vaikeuteen on haettu taiteesta kautta historian.

Taide ja seksi: lyömätön yhdistelmä, joka tarjoaa sekä komediaa että draamaa.

Suuria tunteita, korjausta huutavia vääryyksiä. Intohimoa, hulluutta, epätoivoista rakkautta. Ruumiinosia, ääniä, eritteitä: hassuja, kiihottavia, traagisia.

Yleisö voi katsoa vierestä, miten sen tunteet saavat muodon. Tunteita syntyy, niitä käsitellään ja niistä päästään.

Tätä on katharsis.

Seksissä on kuitenkin eräs osa-alue, jota taideteokset eivät tavoita.

Se on arki.

Tiistaiaamun kaurapuuro ja puolitoista kertaa seksiä viikossa lauantaisaunan jälkeen ovat niitä palasia, jotka pitävät ihmisiä ja ihmissuhteita koossa.

Ja kuten jokainen seksiä joskus harrastanut tietää, asiat sujuvat sitä paremmin, mitä sel­keämmin omat tarpeensa onnistuu ilmaisemaan.

Sillä siinä, missä taideteoksessa päästään eteenpäin sujuvasti fiilispohjalla, arjen ihmissuhteet rullaavat puheen voimalla.

Seksistä puhumisen tarpeeseen tarttuu myös Salla Nazarenkon toimittama uunituore kirja Ihana kiihko. Siinä erilaiset ihmiset, muun muassa viisikymppinen Doris, seksityöläinen Suvi, kirjailija ja poliitikko Jörn Donner sekä kirjailija ja poliitikko Rosa Meriläinen kertovat kokemuksiaan ja ajatuk­siaan seksistä.

Kirja tuo erityisesti esille aiheen, joka on alkanut yleistyä teoksissa vasta viime vuosina: keski-ikäisen ja keski-iän ylittäneen ihmisen seksuaalisen aktiivisuuden.

Kulttuurissa, jossa nuoruuden ja kauneuden ihannointi jatkaa voittokulkuaan vuosikymmenestä toiseen, on yhä vallankumouksellista tuoda esille, että kaikilla on oikeus seksiin.

Kirjallisuudessa seksi kuuluu usein kehityskertomuksiin, nuoren ihmisen seksuaaliseen heräämiseen.

Mutta voi herääminen, tai ­uudelleen herääminen, tapahtua myöhemminkin: Erica Jongin alkuvuodesta suomeksi ilmestynyt Elä ja uneksi toi kirjahyllyihin ikääntyvän naisen harrastaman seksin.

Neljänkympin ohittaneen miehen seksielämää on käsitelty taiteessa maailman sivu, mutta enimmäkseen hämmentävän yksipuolisesti.

Keski-ikäisen miehen kirjoissa harrastama seksi liittyy nimittäin useimmiten miestä huomattavasti nuorempaan naiseen. Vladimir Nabokov, Jörn Donner, André Brink, Isaac Bashevis Singer, Karl Ove Knausgård: listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Ikä tulee vastaan riippumatta teoksen henkilöhahmojen sek­suaalisesta suuntautumisesta.

Eikä sukupuolen häilyvyyskään auta. Jeffrey Eugenidesin romaani Middlesex on kiehtova kertomus interseksuaalisen Cal Stephanidesin sukupuoli-identiteetin muodostumisesta, mutta se on vahvasti kehitysromaani ja keskittyy siis nuoren Calin seksuaalisiin kokemuksiin.

Keski-ikäisen interseksuaalin seksielämää Middlesex ei valota.

Tälle taiteen seksikuvaston ikäjakauman yksipuolisuudelle Ihana kiihko tekee hyvää.

Se tuo myös esille sen, minkä jo William Shakespeare tiesi: seksi on hauskaa.

Tänä vuonna on juhlittu Shakespearen 400-vuotissyntymäpäivää, ja sen yhteydessä on muisteltu muun muassa sitä, miten Shakespeare kirjoitti seksistä.

Toisin kuin nykypäivänä helposti kuvitellaan, Shakespeare ei ollut erityinen traagisen, intohimoisen seksin kuvaaja.

Sen sijaan hänen tekstinsä vilisevät rivoja vitsejä ja viittauksia, jotka ehkä menevät nykylukijalta ohi, mutta jotka olivat aikalaisille suunnattoman riemun lähde.

Ihana kiihko -kirja puhuu seksistä avoimesti, mutta varsin kesysti. Monelle taiteen ja seksin yhdistelmä tarkoittaa kuitenkin ennen kaikkea niitä lukemattomia mahdollisuuksia, joilla eri taidemuodot pystyvät käsittelemään seksin ja seksuaalisuuden vähemmän salonkikelpoisia puolia.

Esimerkiksi Hieronymus Bosch, markiisi de Sade, Anaïs Nin ja Kim Ki-duk ovat pyrkineet parhaansa mukaan ilmentämään teoksissaan muun muassa sadismia, masokismia, insestiä ja eläimiin sekaantumista.

Taide pystyy siis tarttumaan paitsi sadomasokismin kaltaisiin puolisalaisiin fantasioihin myös sellaisiin aiheisiin, jotka ovat yleisen käsityksen ja lainsäädännön mukaan yksiselitteisesti väärin.

Tämä lienee itsestäänselvyys: se, että puhumme jostain ei tarkoita, että hyväksymme sen.

Esimerkiksi raiskauksen esittäminen elokuvassa, kirjassa tai teatterin lavalla voi olla tärkeällä tavalla ravisteleva kokemus ihmiselle, joka ei ole koskaan joutunut raiskauksen uhriksi, sillä taide kykenee tuomaan toisen ihmisen kokemuksen lähelle. Taide opettaa meille inhimillisyyttä.

Samalla olisi tietenkin myös toivottavaa, että raiskauksen uhriksi joutunut saisi teoksen esittämästä teosta välineitä todellisuudessa tapahtuneen teon käsittelemiseen.

Mutta taide on sidoksissa ­aikaan, ja sen on kyettävä muuttumaan ajan mukana.

Näin totesi näyttelijä Anna Paavilainen, joka kyllästyi näyttelemään raiskauksen uhria.

Vastalauseeksi Paavilainen kehitti monologiesityksen Play Rape, jossa hän käy läpi kokemuksiaan teatterin lavalla. Esitys kertoo, miksi on vahingollista, että naisesta tehdään teatterissa toistuvasti uhri. Miksi raiskauksen esittäminen, myös tekoa sinällään paheksuvassa valossa, ei ole ongelmatonta.

Taiteen käyttämiä tapoja käsitellä seksiä ja seksuaalisuutta on tarpeen kyseenalaistaa säännöllisin väliajoin sekä kentän sisä- että ulkopuolelta.

Yleisemmin taide kuitenkin kritisoi ympäröivää yhteiskuntaa.

Erityisen usein – ja tehokkaasti – kritiikkiä esitetään scifi- ja fantasiakirjallisuudessa, jossa tapahtumia voi huoletta kärjistää uskottavuuden rajoista välittämättä.

Esimerkiksi Margaret Atwood esittää romaaneissaan usein dystooppiseen tulevaisuuteen istutettua yhteiskuntakritiikkiä. Yksi Atwoodin toistuvista teemoista on uhkakuva seksin ja seksuaalisuuden muuttumisesta yhä tukahdutetummaksi, yhä säännellymmäksi.

Pisimmälle vietyjä tulevaisuuden uhkakuvia esitetään romaanissa Oryx ja Crake. Siinä suunnattoman älykäs, mutta emotionaalisesti varsin vajavainen Crake kehittää geenimanipuloitujen ihmisten rodun, jossa pari- tai muitakaan suhteita ei ole. Naiset tulevat kiimaan kerran kolmessa vuodessa, eivätkä miehet halua seksiä muilta kuin kiimassa olevilta naisilta.

Ystävälleen Jimmylle Crake selittää haluavansa ainoastaan vapauttaa ihmiskunnan kärsimyksistä.

”Lajina ihminen on säälittävä; epätäydellisen yksiavioinen. Jos me voisimme pariutua eliniäksi, niin kuin gibbonit, tai sitten valita kokonaan syyllisyydestä vapaan promiskuiteetin, ei sek­suaalista kärsimystä enää olisi.”

Onnellisen ihmiskunnan perustana on Craken mukaan sekä seksuaalisen halun että luomishalun poistaminen, kokonaan ja lopullisesti.

Toisin sanoen: joukko tunteettomia ja aivottomia olentoja, orgaanisia robotteja.

Jimmy toimii tässä tavallisen ihmisen äänenä, joka ei tahdo hyväksyä Craken ihmiskuvaa. Joka haluaa pitää kiinni ihmisen inhimillisyydestä, kipuineen kaikkineen.

Tavallinen ihminen haluaa tiistaiaamujen kaurapuuroarjen ja seksin, joka ei ehkä ole maailmaa järisyttävää orgasmien ilotulitusta aivan joka kerta.

Mutta varsin hauskaa kuitenkin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksi
 • Taide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Professori Turun puukotuksista: Terroristinen motiivi voi olla vaikea näyttää toteen – nämä asiat saattavat olla ratkaisevia

  9. 9

   Auttaisiko puheenjohtajan vaihto? Kannatuksen lasku avasi puheet keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemasta

  10. 10

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää