Valikko
Kulttuuri

Räppäri Brädi kasvoi Cheekin kanssa – mutta valitsi sitten toisin

Brädi päätti jäädä kotikaupunkiinsa Lahteen. Nyt hän on paikallinen urheilu- ja kulttuurivaikuttaja.

Lahti. On välittömästi selvää, että Kari ”Brädi” Härkönen on täysiverinen lahtelainen.

Hän nousee mattamustasta autostaan aurinkoisena kevätpäivänä Lahden Suurhallin parkkipaikalla, kättelee jämäkästi ja esittäytyy ”Kapaksi”.

Toiseksi tunnetuimman lahtelaisen räppärin haastattelu aloitetaan valokuvaussessiolla. Kuviin pitäisi saada paikallisväriä, ja ikoniset hyppyrimäet houkuttelevat ihan vieressä.

”Tossa on noi tösät, mutta se on vähän klisee”, Brädi pohtii.

Kyllä, nyt ollaan Lahessa eikä Lahdessa.

Tösä on lahtelaisessa puheessa hyppyrimäkeä tarkoittava yleisnimi. Brädi puolestaan on lahtelaisen räpin tunnetuin tekijä heti Jare ”Cheek” Tiihosen jälkeen.

Brädi ja Cheek kuuluivat alun perin samaan ryhmään, 5th Elementiin, joka järjesti Lahdessa räptapahtumia 2000-luvun alussa, jolloin kaupungissa velloi vielä Tehosekoittimen ja Apulannan luoma punkin ja uuden glamrockin aalto. Keikkapaikkakin oli sama kuin punkkareilla aikaisemmin: kaupungin nuorisotoimen Kasisali.

”Kyllä me erotuttiin rokkikaupungin sykkeessä, ja silloin se on varmasti ärsyttänyt aika lailla”, Brädi nauraa.

Noina aikoina syntyi myös Brädin taiteilijanimi, alun perin se oli tosin muodossa Brad Spitt.

5th Element loi pohjan Lahden nykyiselle räppikaupunkimaineelle. Sitten Cheek lähti kohti Helsinkiä ja supertähteyttä, ja Brädi jäi mieluummin kotikulmille.

Kuuden vuoden soolouran ja kolmen albumin jälkeen Brädi on 37-vuotiaana suositumpi kuin koskaan. Viidestä tuoreimmasta singlestä kolme on myynyt yli kultarajan, ja keikkakalenterissa on tasaisesti merkintöjä joka viikolle.

”Kymmenen vuotta tein musiikkia Jaren kanssa, sitten olin valmis luotsaamaan omaa laivaa. Joukkuepelaajana osasin olla Jaren kakkosmiehenä. Se oli paineetonta hommaa, kun vastuu oli muualla, mutta pääsi nauttimaan monista siisteistä jutuista”, hän kertoo.

Nopeasti käy ilmi, että Brädi on myös urheilumies. Hän käyttää urheilupuheesta tuttuja termejä ja korostaa sitkeän työn­teon merkitystä.

Räpistäkin nuori Kapa Härkönen innostui urheilun kautta. Hän pelasi ensin jalkapalloa ja jääkiekkoa, kunnes koripallosta tuli ykköslaji. Lahden NMKY:n riveissä hän pelasi kakkosdivi­sioonassa asti, kunnes hiphop-musiikki vei voiton. Koripallojoukkueessa monella oli samanlainen musiikkimaku.

”Lätkäkopissa tällainen räppimies oli 90-luvulla outo lintu. Piti vähän taistella, että sai pukukoppimusaksi laitettua Ice Cubea. Siellä hallitsi Sepultura ja Metallica.”

Urheilu on Brädillä verissä, sillä hänen isänsä Jukka Härkönen on Suomen tunnetuin urheilumanageri ja arvostettu urheiluvaikuttaja. Hänen suojattinsa ovat saaneet yli sata arvokisamitalia, ja joukossa ovat olleet niin 1990-luvun pikajuoksun supertähtiin kuulunut namibialainen Frankie Fredericks kuin lahtelainen mäkihyppy­legenda Janne Ahonen.

Sanoilla leikkimisen ja tekstien tekemisen Brädi sanoo oppineensa äitinsä innoittamana.

”Kyllä musta parempi räppäri tuli kuin koripalloilija”, hän sanoo.

Koripalloa hän ei jättänyt kokonaan, vaan toimi Lahden Namikan otteluissa kuuluttajana 15 vuoden ajan. Kun Namika ajautui viime vuonna konkurssiin, Brädi oli mukana käynnistämässä sen raunioille uutta koripallojoukkuetta Lahti Basketballia, jonka hallituksessa hän nyt istuu.

”Olen todella ylpeä siitä, että parissa kuukaudessa saatiin seura siihen kuntoon, että päästiin mukaan sarjaan ja vielä voitettiin se. Ensi vuonna pelataan toiseksi korkeimmalla sarja­tasolla.”

Brädin mielestä urheilussa ja musiikin tekemisessä on paljon yhteistä. Huippupelaajan uran suunnan määrää viimeisimmän kauden menestys, ja hitintekijän kohtalo riippuu tuoreimmasta singlestä.

Urheilumiehet ovat aina olleet Lahdessa pidettyjä, mutta uutta on se, että räppijätkäkin voi päästä urheilumiesten ympyröissä pitkälle.

Brädi ei ole ainoastaan urheiluvaikuttaja, sillä hänet valittiin hiljattain Lahden Sibeliustalon ja Lahden Messujen hallitukseen. Sibeliustalo ja Messut siirtyvät saman katon alta johdettavaksi, ja Brädi on mukana tekemässä uudistusta.

”Ennen kuin Sibeliustalo ja tämä uusi alue rakennettiin, paikalla ollut tyhjä tehdasrakennus oli aika hurja paikka. Siellä oli laittomia bileitä, saatananpalvojia ja kaikenlaista sekoilua”, Brädi sanoo Vesijärven satamassa.

Vanhan Rauma-Repolan sahan ja tehdasalueen tilalla olevat Sibeliustalo, uudet asuinrakennukset, rantaravintolat ja laituriin kiinnitetyt sisävesilaivat ovat henkineet 2000-luvun alusta asti uutta optimistista Lahtea.

Sataman rannassa valmistellaan jo terasseja tarjoilukuntoon. Vastaan tulevat tutut ja puolitutut moikkaavat ja Brädi moikkaa takaisin.

Vuonna 2014 Brädi valittiin vuoden positiivisimmaksi lahtelaiseksi. Aikaisemmin saman tittelin ovat saaneet muiden muassa Apulanta-rumpali Sipe Santapukki, juoksija-kirjailija Wilson Kirwa ja ralliautoilija Jari-Matti Latvala. Heistä poiketen Brädi on asunut Lahdessa koko elämänsä.

Hän on käynyt esikoulusta lukioon asti Mukkulan koulua ja suorittanut kansainvälisen kaupan BBA-tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa. Viime vuonna hän osti vaimonsa kanssa uuden asunnon lapsuudenkotinsa tuntumasta.

Brädin vasemman käsivarren tatuointien joukosta erottuu luku 15240. Se on Mukkulan postinumero.

”Rakastan kotikaupunkiani, ja viime vuosina täällä on tullut paljon uusia juttuja, muitakin kuin meidän koripallojoukkue”, Brädi sanoo.

Hän tietää, että pääsisi varmasti kaupunginvaltuustoon, jos lähtisi ehdokkaaksi. Toistaiseksi Brädi ei ole lähtenyt. Nytkin hän miettii onko puolueilla jokin taka-ajatus haudattuna suositun räppärin uusiin luottamustehtäviin. Brädi osallistuisi päätöksentekoon mieluiten sitoutumattomana kaupunkilaisena.

”Jos lähtee puolueeseen mukaan, pitää olla asiaan perehtynyt ja aatteen mies. Olisi kornia sanoa, että mä olen nyt esimerkiksi kokoomuksen mies, tietämättä asioista joita ajetaan.”

Kansanmiehen mantteli sopii Brädille hyvin. Räppäriltä hän toki näyttää, mutta räikeimmät tunnusmerkit puuttuvat. Mattamustaksi teipattu autokin on Volkswagen, joskin malliston isommasta päästä.

Vanhaan ystäväänsä, opiskelukaveriinsa ja bändikaveriinsa Jare ”Cheek” Tiihoseen verrattuna Brädi on tehnyt toisenlaisia valintoja. Jare päätti muuttaa Helsinkiin, kun Cheekkinä olo Lahdessa alkoi ahdistaa jo kauan ennen Vain elämäätä ja stadionkeikkoja.

”Mulle sopii hyvin tehdä musaa täällä ja tulla duunarikaupungin syövereistä vähän altavastaajana”, Brädi sanoo ja hämmentää kahvia Vesijärven vanhan aseman kahvilassa.

Ero kuuluu musiikissakin. Kun Cheek kertoo kappaleissaan Cheek-hahmon voittokulusta, Brädillä on maanläheisempiä tarinoita.

Ei Brädi silti mikään vaihtoehtoräppäri ole. Musiikki on suunnattu suurelle yleisölle, ja Brädin levyjen tuottaja ja biitintekijä Henri ”MGI” Lanz on lajissaan maan etevimpiä.

Lahtelainen Lanz on työskennellyt myös Yhdysvalloissa, ja suomalaisten räppärien ja popparien lisäksi hän on tehnyt julkaistuja kappaleita useille kansainvälisille tähdille, kuten Kylie Minoguelle, Akonille ja 50 Centille.

Brädin suosikkisointi kum­puaa 1990-luvun yhdysvaltalaisesta hiphopista. Hän sanoo pyrkivänsä musiikkiin, joka kuulostaisi ajanmukaiselta, mutta jossa jollain tavalla kuuluisivat tekijän juuret.

”En halua olla paikalleen jämähtänyt vanha jäärä, mutta olisi todella kornia, jos 37-vuotiaana haluaisin kuulostaa yhtäkkiä samalta kuin 10 tai 15 vuotta nuoremmat kollegat.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiphop-musiikki
 • Lahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  3. 3

   Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

  4. 4

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  5. 5

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  6. 6

   Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

  9. 9

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  10. 10

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää