Valikko
Kulttuuri

Rovio yhden kortin varassa – tekeekö 65 miljoonan euron Angry Birds -elokuva pelifirmasta elokuvayhtiön?

Animaatioelokuva Angry Birds tulee lähiviikkoina elokuvateattereihin ympäri maailmaa. Jos 65 miljoonaa euroa maksanut elokuva menestyy, pelitalo Rovio muuttuu elokuvastudioksi.

Panokset ovat suuret. Peliyhtiö Roviossa on laitettu paljon yhden kortin varaan, ja se kortti on Angry Birds -animaatio­elokuva. Jättimäinen elokuva on nyt valmis ja lähiviikkoina se tulee laajasti ensi-iltaan lähes kaikkialla maailmassa.

Se tarkoittaa sitä, että elokuvayleisö ympäri maailmaa Kiinasta Etelä-Afrikkaan ja Yhdysvalloista Azerbaidžaniin saa nyt päättää, mikä espoolaisyhtiön tulevaisuus on.

Vielä viisi vuotta sitten Rovio oli suuri suomalainen menestystarina. Yhtiö hyödynsi taitavasti mobiililaitteiden buumin ja mobiilipelaamisen kasvun 2010-luvun alussa. Pelejä tehtiin kymmeniä, mutta menestys rakentui yhden pelin varaan.

Angry Birds oli vuosikymmenen alussa muutaman vuoden hyvin suosittu ympäri maailmaa. Peliä pelasivat lehtitietojen mukaan muun muassa tv-kasvo Conan O’Brien, pääministeri David Cameron, laulaja Justin Bieber, kirjailija Salman Rushdie ja näyttelijä Angelina Jolie.

Ja Roviolla meni lujaa: yhtiö teki yhteistyötä muun muassa Nasan ja Star Warsin kanssa. Yhtiön kassa paisui, yhtiö kasvoi ja Angry Birds -logolla myytiin pehmoleluja, vaatteita, leikkipuistoja ja elintarvikkeita. Voimiensa tunnossa yhtiö pyrki viihdejätiksi Coca-Colan ja Disneyn tapaan.

Sitten mobiilibisnes muuttui ja Rovion loisto alkoi himmetä. Moni Rovion peli ei pärjännyt, yhtiön tulos putosi ja sadat saivat potkut.

Vuosia valmisteltu, jättimäinen elokuva on yritys nostaa Angry Birdsien brändi ja yhtiö uuteen nousuun.

Samalla Angry Birds The Movie voi mullistaa myös suomalaisen elokuvan.

Monet viihdebisnestä seuraavat ovat arvioineet, että Angry Birds -elokuva valmistuu auttamatta liian myöhään. Peli ei ole enää muodissa.

”Minä olen ajatellut, että olemmeko me liian ajoissa”, sanoo elokuvatuottaja Mikael Hed Helsingin Sanomille.

Mikael Hed on uskaliaan suomalaisen elokuvahankkeen keskeinen ideoija. Hän kuuluu Hedien yrittäjäsukuun, joka käyttää omistajavaltaa Roviossa. Hän on myös entinen yhtiön toimitusjohtaja, joka nykyään vetää yhtiön elokuvapuolta, Rovion omaa elokuvastudiota, Kaliforniassa Yhdysvalloissa.

Helsingin Sanomien puhelinhaastatteluun Hed vastaa autostaan. On aamu, ja Hed on ajamassa päivittäistä työmatkaansa Los Angelesissa Manhattan Beachilta Sherman Oaksiin. Hed on asunut Kaliforniassa perheineen pian vuoden ja aikoo asua vielä toisenkin.

Hed puhuu mielellään Angry Birdseistä, mutta sanavalinnoissa voi aistia varovaisuutta. Hän ei ole järin halukas puhumaan hankkeen uhkakuvista. Autoa Los Angelesissa ajaessaan Hed sen sijaan luettelee tuoreita Hollywood-elokuvia, jotka on tehty aiheista, jotka eivät ole olleet päivänpolttavia: Tenavat, Smurffit ja Iron Man.

”Mekin olisimme voineet odottaa kymmenen vuotta. Uskon, että hyvä tuote puhuu puolestaan”, Hed sanoo.

Rovio on tehnyt elokuvan Angry Birdseistä poikkeuksellisella tavalla. Yhtiö on rahoittanut elokuvan omasta kassastaan. Siksi myös elokuvan menestys on yhtiölle iso asia. Elokuva on yhtiön hankkeista ylivoimaisesti suurin.

Elokuva on maksanut 73 miljoonaa dollaria eli noin 65 miljoonaa euroa. Päälle tulevat vielä markkinointi- ja levityskulut, jotka ovat Rovion mukaan yli sata miljoonaa euroa. Elokuvien, etenkin animaatioiden tekeminen vaatii paljon työvoimaa, ja suurimmaksi osaksi elokuvan kulut ovat menneet palkkoihin.

”Olemme rahoittaneet elokuvan täysin itse. Eikä siis velkarahalla vaan omilla rahoilla”, Hed sanoo.

Yleensä vastaavat isot kansainväliset elokuvat tuotetaan toisella tavalla. Yleensä Rovion kaltainen brändinhaltija myy lisenssin ensin ulkopuoliselle yhtiölle, joka tekee elokuvan ja myös kantaa riskin sen menestyksestä. Brändinhaltija saa prosenttiosansa lipputuloista ja muusta myynnistä.

”Elokuvan tekeminen tuolla tavalla on hullua”, sanoo yksi Helsingin Sanomien haastattelema elokuva-alan sisäpiiriläinen.

”Me ajattelimme ottaa ne kaikki pinnat”, tuottaja Hed sanoo.

Kumppanina markkinoinnissa on viihdejätti Sony, joka hoitaa elokuvan jakelua kansainvälisesti.

Mitään näin hullua kukaan ei ole tehnyt suomalaisessa elokuvassa koskaan. Lähes yhtä hullua on myös se, että tämän kokoista elokuvaa vetää kauppatieteilijätaustainen pelimies Mikael Hed, jolla ei ole kokemusta elokuvabisneksestä tällä tasolla. Hedin isä on Kaj Hed, Rovion suuromistaja.

Tuotantoon Hed on vaikuttanut osittain myös puhtaalta fanipohjalta. Hed on ollut George R. R. Martinin Game of Thrones -kirjojen ja tv-sarjan fani, ja nyt hän on saanut kiinnittää sarjan keskeisen näyttelijän, Peter Dinklagen, elokuvaan.

”Dinklagen pyytäminen mukaan oli ehdottomasti mun ehdotus”, Hed sanoo.

”Dinklage toimii ihan loistavasti Mighty Eaglen roolissa. Halusin hänet ihan puhtaasti äänen perusteella, hänellä on tumma syvä ääni. Myös hänen tapansa näytellä sopii hyvin rooliin, hän vetää roolia kuten Mahti Kotkakin. Suomessa roolin näyttelee Tommi Korpela.”

Hed on Angry Birds -elokuvan executive producer. Hollywood-termi tarkoittaa sitä että Hed on ollut valvomassa tuotantoa ja tapaa, jolla elokuvassa Angry Birdsejä käytetään. Hed kehuu monisanaisesti elokuvansa tekijätiimiä, ohjaajia, tuottajia ja ääninäyttelijöitä.

Angry Birds -elokuvan tekemisestä on puhuttu Roviolla vuosia. Pitkään yhtiössä uskottiin, että lyhyet animaatiot riittävät. ”Pitkä animaatioelokuva oli aluksi mahdoton ajatus”, Hed sanoo.

Hedin mukaan kuitenkin jo vuonna 2010 yksi suurista amerikkalaisista elokuvastudioista lähestyi Roviota ja uteli elokuvaoikeuksien perään. Elokuvaidea kiinnosti myös Roviota. Elokuva nähtiin tapana, jolla Rovio voisi saada liiketoimintaansa pysyvyyttä, vakautta ja jatkuvuutta. Populaarikulttuurissa viihdebrändejä pidetään usein elävinä juuri elokuvien kautta, ne tuovat julkisuutta ja auttavat oheistuotteiden myynnissä.

Rovio halusi itselleen viihdebrändin, joka olisi enemmän kuin pelkkä peli. Jo vuonna 2010 Hed etsi isoa Hollywood-sopimusta. Diiliä ei kuitenkaan syntynyt, ”kaupalliset ehdot eivät mätsänneet”, kuten Hed asian ilmaisee. Hollywood halusi Hedin mukaan liikaa kontrollia hankkeesiin, joten Roviolla päätettiin tehdä elokuva itse.

Pian Hed tapasi yhdysvaltalaisen elokuvatuottaja David Maiselin, joka oli perustanut menestyksekkään oman elokuvatuotantoyksikön lelujätti Marvelille. Toiseksi avainhahmoksi nousi isoja Hollywood-animaatiota tehnyt tuottaja John Cohen, joka hallitsi tuotantotavan, joka miellytti roviolaisia. Roviokin halusi rakentaa oman, tehokkaan tuotantoyksikön, joka toimisi perinteisten studioiden ulkopuolella.

Hedin sanoilla: ”Se, joka maksaa viulut, päättää myös luovan sisällön.”

Animaatioelokuva Angry Birds on suomalaisittain jotain niin suurta, että sille ei löydy meikäläisessä elokuvassa järkevää vertailukohtaa. Jo animaation tuotantobudjetti on melkein kymmenen kertaa suurempi kuin Aku Louhimiehen Tuntemattomalla sotilaalla ja yli sata kertaa suurempi kuin elokuvassa Postia pappi Jaakobille, joka kuuluu Klaus Härön kuuluisimpiin töihin.

Lisää vertailua: Suomen elokuvasäätiö myönsi julkista tukea kaikille elokuville viime vuonna yhteensä noin 25 miljoonaa euroa.

Monet Hollywood-animaatiot ovat maksaneet paljon enemmänkin kuin Angry Birds. Elokuvatuottaja Hed korostaa, että Angry Birds on tuotettu tehokkaammin kuin kilpailijat. Halvaksi elokuvaa ei Hedin mielestä kuitenkaan pidä kutsua.

”Se on ruma leima. Laatutaso on sama kuin muilla. Tuotantomalli vain on erilainen, kustannustehokas.”

Elokuvaa Angry Birdseistä ryhdyttiin toden teolla suunnittelemaan vuonna 2012. Mukana olivat keskeisesti Hed sekä Roviolla luovana johtajana tuolloin toiminut Mikko Pöllä. Hänet tunnetaan nykyään myös Mustat lesket -sarjan kirjoittajana. Myöhemmin tiimiin tuli mukaan myös tuottaja Cohen.

Syksyllä 2012 Hed, Pöllä ja Cohen pitivät päivittäin tunnin Skype-palavereja, joissa elokuvan tarinaa suunniteltiin.

”Halusimme kertoa Redin stoorin, kertoa tyypistä, joka ei sopeudu joukkoon. Halusimme myös että elokuva palkitsee peliä pelanneita. Pohdimme myös siitä miten suuri irtiotto pelistä elokuvassa voidaan ottaa”, Pöllä kertoo.

Olennaista oli luoda Angry Birdseille maailma elokuvaan. Myös mahdolliset jatko-osat pidettiin mielessä.

”Totta kai ranskalaisissa viivoissa luki yhdessä kohtaa, että päähenkilöitä ei tapeta”, Pöllä kertoo.

Myöhemmin elokuvan käsikirjoitusta jatkamaan palkattiin yhdysvaltalainen Jon Vitti, Simpsoneita tehnyt käsikirjoittaja.

Elokuvan päähahmo on punainen lintu nimeltä Red. Äreä lintu on tuttu Angry Birds -peliä pelanneille. Lintu on niin keskeinen osa Rovion tarinaa, että sitä voi erehtyä pitämään jopa yhtiön logona.

Elokuvassa Red joutuu vihanhallintakurssille ja tutustuu siellä muihin lintuihin, jotka ovat peliä pelanneille tuttuja. Ja kuten pelissäkin, pian lintujen saarelle tunkeutuu ryhmä possuja. He aikovat varastaa lintujen munat.

Hedin mukaan Roviolla oli kauan sitten päätetty, että linnuille ei annettu siipiä eikä jalkoja ennen elokuvaa.

”Oli myös päätetty että lintujen persoonallisuuksia kehitetään vasta elokuvassa”, Hed sanoo.

Hedin mukaan elokuvaa kehiteltäessä tekijöillä ei ollut yhtä esikuvaa mielessä.

”Vaikutteita tulee tietenkin kaikkialta, kaikki tarinat on kerrottu aikaisemmin. Olen tyytyväinen, että löysimme elokuvaan oman äänen, roviolaisen huumorin ja kielenkäytön. Tätä animaatiota ei voi erehtyä pitämään jonkun toisen studion elokuvana”, Hed sanoo.

Angry Birds -elokuvan trailerista voi katsoa, miltä elokuva näyttää:

Peleistä on harvoin tehty hyviä elokuvia. Hedin mielestä se johtuu siitä, että pelejä on versioitu elokuviksi väärin.

”Pelitalot ovat ajatelleet että pelit ovat maailman napa, ja elokuvia saavat tehdä muut. Lopputuloksessa näkyy, jos tekijöiltä puuttuu intohimoa ja halua tehdä loistava tuote”, Hed sanoo.

Hed uskoo että pelielokuvan maine karisee, kun väki on nähnyt Angry Birdsien elokuvan.

Vuosien varrella moni on myös epäillyt hanketta. Kun viihdejätti Sonyn sähköpostit hakkeroitiin ja vuodettiin nettiin loppuvuodesta 2014, paljastui myös Sonyn ja Rovion välistä kirjeenvaihtoa. Meileistä näki, miten Sonyn johto oli pelästynyt Rovion irtisanomisuutisia. Hed oli saanut lähettää Hollywoodiin rauhoittelevan sähköpostin.

”Ei niitä Sonyn hakkeroituja meilejä täällä enää kukaan muista. Hollywoodilla on lyhyt muisti”, Hed sanoo.

Vaikka Angry Birds -elokuvaa ei ole vielä esitetty missään, siitä on tehty rasistisiakin tulkintoja. Trailerin ja mainoskuvien perusteella elokuvan linnut on netissä nähty varautuneina oikeistolaisina ja heitä uhkaavat possut on taas tulkittu muslimeiksi.

Tuottaja Hed on tietoinen elokuvan poliittisista tulkinnoista.

”Kaikenlaista foliohattukeskustelua”, Hed sanoo ja huomauttaa, että tällaisia nettiarvioita kirjoitetaan kaikista isoista elokuvista.

Hed korostaa, että Angry Birds -elokuva tavoittelee mahdollisimman laajaa yleisöä, eri ikäisiä eri puolilta maailmaa. Kun elokuva on valmis, myös Suomea viedään taas maailmankartalle.

”Elokuva on suomalaisten omistuksessa ja suomalaisten rahoittama. Ja jos voittoa tulee, suomalaiseen kassaan tipahtavat verolantit. Brändi on myös vahvasti Suomesta lähtenyt ja siellä kehitetty hahmot ja maailma. Vahvasti suomalainen tuote”, Hed sanoo.

Kovin suomalainen elokuva ei tuotantona kuitenkaan ole. Elokuvaa suunniteltiin aluksi Helsingissä ja Los Angelesissa. Tuotanto, hahmojen ja ympäristön suunnittelu jakautui Los Angelesin ja Vancouverin välille, ja varsinainen animaatio toteutettiin Sonyn tytäryhtiön Imageworkin toimesta Vancouverissa. Ohjaajina ovat toimineet Hollywood-ohjaajat Clay Kaytis ja Fergal Reilly. Cohenin lisäksi tuottajana oli Catherine Winder.

”Designed in Finland, Made in America”, Hed sanoo.

Elokuvassa on myös pieni pätkä, joka on animoitu kokonaan Suomessa Roviolla. Noin minuutin kestävässä kohtauksessa kerrotaan yhden linnun, Mahti Kotkan, taustatarina. Hed sanoo, että iso animaatiotyö teetettiin Kanadassa, koska siellä on käytössä tuotantokannustimia eli verohelpotuksia elokuvia tekeville yhtiöille. Siksi myös budjetti pysyi pienenä, Hed sanoo. Vastaavan systeemin Hed haluaisi Suomeenkin.

Näkyviä Suomi-viitteitä Angry Birds -elokuvassa ei ole. Tuottaja Hed huomauttaa, miten elokuvan alussa on kuitenkin Sonyn logon jälkeen Rovio Animationin oma logo, jossa kamera pyyhkii suomalaista järvimaisemaa ja kantele soi.

”Ja se logohan tulee seuraamaan mukana, jos elokuvia tulee nyt useampia.”

Hed sanoo, että Roviota kiinnostaa osallistua vahvemmin elokuvantekoon Suomessa. Hed sanoo miettineensä mitä suomalaiselle elokuvalle pitäisi tehdä. ”On ongelma jos rahaa ei ole, ja pitää tehdä suomenkielistä elokuvaa.”

Hedin mukaan Suomessa pitäisi rakentaa pitkän tähtäimen ohjelma, jossa suomalainen elokuvatuotanto kasvatettaisiin kymmen- tai jopa 50-kertaiseksi.

Roviolaisilla on itsellään piilossa suuria suunnitelmia. He aikovat tehdä lisää suuren luokan elokuvia. Yhtiö aikoo olla jatkossa sekä animaatiostudio että pelitalo.

Uusi strategia tarkoittaa lisää Angry Birds -elokuvia mutta mahdollisesti myös muita elokuvia muista aiheista.

Ensin pitää kuitenkin katsoa, miten yleisö ottaa ensimmäisen Angry Birds -elokuvan vastaan.

”Joskus kesäkuun puolella voidaan ehkä kertoa lisää”, Hed sanoo.

Mutta nostaako elokuva Rovion nousuun? Löytääkö yleisö elokuvan maailmalla? Avainasemassa ovat yhdysvaltalaiset lapsiperheet: lähtevätkö he katsomaan suomalaistuotantoa, kun Angry Birds The Movie tulee Yhdysvalloissa laajasti elokuvateattereihin 20. toukokuuta.

Suomessa elokuva tulee menestymään muita maita paremmin, se on selvää. Sen odotetaan nousevan Suomessa vuoden katsotuimpien elokuvien joukkoon. Levittäjä Sony uskoo elokuvan saavan Suomessa yli 200 000 katsojaa.

Maailmalla suomalaistuotanto voi kuitenkin jäädä muiden koko perheen elokuvien jalkoihin. Kesän suurimmiksi animaatiohiteiksi ennustetaan kahta jatko-osaa, viidettä Ice Agea sekä Finding Dorya, joka on jatko-osa suositulle Nemoa etsimässä -elokuvalle.

Perinteisen laskukaavan mukaan Angry Birdsin pitäisi tehdä elokuvateattereiden lippuluukuilla kansainvälisesti vajaa 400 miljoonan euron tulos jotta elokuva olisi teatterikierron jälkeen omillaan. Luku on arvio, sillä Rovion ja elokuvan levittäjien ja esittäjien väliset sopimukset ovat liikesalaisuuksia. Elokuvalipun hinnasta noin 60 prosenttia menee elokuvateatterille, loput tekijöille ja levittäjälle.

Elokuvantekijä, ja etenkin perhe-elokuvan tekijä, saa kuitenkin isoja tuloja myöhemmin myös dvd-myynnistä, suoratoistosta ja tv-esityksistä.

Hedin mukaan Angry Birds pääsee elokuvana omilleen ”huomattavasti alhaisemmalla” myynnillä kuin isommilla kilpailijoilla. Hedin mukaan se tarkoittaa alle 300 miljoonaa euroa.

”Kohtalainen menestys elokuvateattereissa riittää meille.”

Angry Birds -elokuvan ensi-ilta on Suomessa 13. toukokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Angry Birds
 • Angry Birds -elokuva
 • Mobiilipelit
 • Hollywood
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  4. 4

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  5. 5

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  6. 6

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  7. 7

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  8. 8

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Saaressa juhannusta viettänyt hukkui Puumalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  7. 7

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää