Valikko
Kulttuuri

Millainen mies löytyy Tom of Finland -kuvien takaa? Touko Laaksosen sisarenpoika avasi kotialbumit HS:lle

Touko Laaksosesta eli Tom of Finlandista on tullut suomalaista kulttuurihistoriaa, ja lauantaina Taidehallissa avautuu retrospektiivinen suurnäyttely. Laaksosen elinaikana hänen homoeroottisista piirroksistaan eivät kuitenkaan tienneet edes perheenjäsenet.

Kuvittele tämä: lempienosi on kuollut 71-vuotiaana keuhko­ahtaumaan – se äidin veli, joka jaksoi aina sukujuhlissa leikkiä lasten kanssa piilosta, jonka luona asuit Helsingissä opiskelijana ja joka vei sinua hyviin ravintoloihin jo silloin, kun et itse olisi tohtinut niihin mennä. Vielä viime vuonna juhlittiin enon seitsemänkymppisiä.

Hautajaiset kokoavat yhteen enon laajoja tuttavapiirejä.

Enosta paljastuu jotain ihan uutta: Eno oli homo.

Pian paljastuu toinenkin asia, nimittäin se, että eno oli kansainvälisesti tunnettu taiteilija. Hänen pornografisia piirrok­siaan ostivat Robert Mapple­thorpen ja Andy Warholin kaltaiset kuuluisuudet, satojen­tuhansien muiden homomiesten tavoin.

Tom of Finland -taiteilijanimellä tunnetun Touko Laaksosen hautajaisista tulee marraskuussa kuluneeksi 25 vuotta.

Jotenkin näin se meni, muistelee Laaksosen Salme-sisaren poika Tapani Vinkala, 71.

Tieto Laaksosen salatusta elämästä tuli sukulaisille yllätyksenä, šokkinakin. 1990-luvun alussa homous ei ollut yhtä arkipäiväinen asia kuin nyt.

”Tiesimme kyllä, että Tom of Finland -niminen taiteilija oli saanut Puupäähattu-palkinnon, mutta emme me tienneet, että se oli hän”, Vinkala sanoo.

Vuonna 1990 Sarjakuvaseuran palkinnon voittanut taiteilija ei ollut noutanut palkintoaan tai antanut haastatteluja.

Sukulaisista vain pikkusisko Kaija tiesi Toukon elämästä Tomina. Etäinen aavistus taisi olla myös Toukon vanhimmalla veljellä, joka oli nähnyt Toukon ja hänen elämänkumppaninsa Veli Mäkisen luona leveän sängyn, Vinkala kertoo.

Kysymällä asia olisi tietysti selvinnyt, mutta kun ei osannut kysyä.

1970-luvun lopulta lähtien Laaksonen vietti pitkiä aikoja Yhdysvalloissa.

”Hän meille kertoi, että hän piirtelee siellä kalentereita, mutta kukaan ei kysynyt että minkälaisia”, Vinkala sanoo ja nauraa päälle.

Todellisuudessa Laaksonen piirsi Yhdysvalloissa Tom of Finland -kuvia, piti näyttelyitä ja valvoi kuviensa oikeuksia.

”Mami kiltti!”, aloitti Touko Laaksonen kirjeen äidilleen rintamalta toukokuussa 1942.

”Kiitokset viimeisestä. Niin hauskaa pikku lomaa ei minulla ole ollut pitkään aikaan. Lyhyestä ajasta huolimatta siihen sisältyi hirmuisen paljon, Kakskerran reisu ihanuuksineen, kirkonkäynti ja kaikki muu.”

Laaksosten viisilapsinen perhe asui Kaarinassa Ristimäen koululla, jossa perheen vanhemmat työskentelivät opettajina. Vuonna 1935 Laaksoset hankkivat kesäpaikan Turun Kakskerran saaresta.

Juuri Kakskertaan Tapani Vinkala on kutsunut meidät kyläilemään. Hän asuu siellä vaimoineen.

Ihanuuksia Kakskerrassa kyllä on nytkin. On vielä huhtikuu, mutta talon kivijalan juuressa kukkii jo sinisenä. Meri on ihan vieressä. Aamulla pihassa kävi peura, Vinkala kertoo.

Vanhan mökin viereen rakennetun asuintalon seinillä on runsaasti tauluja, myös Touko Laaksosen maalaamia.

Ne ovat Laaksosen vähemmän tunnettua tuotantoa: sorsa, ­auringonkukkia, korsunäkymä.

Kaapista löytyy kuitenkin Tom of Finland -pyyheitä, kaksikin settiä, Vinkala kehaisee. 70-vuotislahjaksi saaduissa pyyhkeissä on sitä kuvastoa, josta Laaksonen tunnetaan paremmin.

Koppalakkisia, kapealanteisia komistuksia ihannoivat eroottiset piirrokset saivat alkunsa jo sota-aikana. Laaksonen piirsi keikarimaisia, komeita miehiä, mutta vielä vaatetettuja.

Vuonna 1957 hän lähetti kaksi piirrosta näytille homoeroottiseen Physique Pictorial -lehteen, ja iloisen tukkijätkän kuva pääsi heti lehden kanteen.

Seuraavana vuonna Laaksonen pääsi töihin McCann-mainostoimistoon Helsingissä. Hän menestyi sekä päivä- että yötöissään: hänen eroottisista piirroksistaan tuli rohkeampia ja maine maailmalla kasvoi kovaa vauhtia. Vuonna 1973 Laaksonen lopetti mainostoimistotyöt ja omistautui piirtämiselle.

Yhdysvaltoihin Touko Laaksonen matkusti ensimmäistä kertaa 58-vuotiaana, vuonna 1978, sillä silloin hänen piirroksistaan järjestettiin San Franciscossa ensimmäinen isompi näyttely.

Suomessa sekä mies että teokset pysyttelivät pimennossa.

Nuoruudenystävän mukaan Laaksosen homoseksuaalisuudesta kyllä tiedettiin Helsingin piireissä jo 1960-luvulla, mutta julkisesti siitä ei puhuttu eikä sukulaisille hiiskuttu.

”Kerrotaan, että Touko olisi halunnut tulla kaapista, mutta Kaija kielsi”, Vinkala sanoo.

Kaijan motiiveja on mahdotonta tietää, sillä hän kuoli vuonna 2008.

Voi kuitenkin arvailla, että sisko halusi suojella Toukoa aikana, jolloin asenteet homosek­suaalisuutta kohtaan olivat huomattavasti ahdasmielisemmät kuin nyt. Homoseksuaaliset teot poistettiin rikoslaista vuonna 1971, ja homoseksuaalisuus tautiluokituksesta vasta 1981.

Mutta miltä se tuntuu, että enosta paljastui tällainen suurmies?

”No kyllä minä olen ylpeä!” Vinkala sanoo.

”Se täytyy suoraan sanoa.”

Ei Vinkala enonsa kaikkien kuvien sisältöä oikein sulata, mutta silti ne ovat hänen mielestään kaikki erittäin taitavasti tehtyjä.

Ja sitten on kaikki se, mitä Tom of Finland -piirrokset ovat tehneet homokulttuurin hyväksi. Myös siitä Vinkala on ylpeä.

Touko Laaksonen avarsi mielikuvia ja antoi roolimalleja kuvaamalla elämäniloisia miehiä, jotka olivat sinut homoseksuaalisuutensa kanssa.

”Kaikilla on oma suuntauksensa”, Vinkala pohtii. ”Ei homous mikään sairaus ole.”

Touko Laaksonen on ollut olennainen osa sitä kehitystä, joka on johtanut seksuaalivähemmistöjen hyväksymiseen suomalaisessa yhteiskunnassa.

Sen näkee myös lehtikirjoittelussa, Vinkala sanoo.

Ennen lehdissä käsiteltiin Tom of Finlandia usein hieman ivallisesti. Viidenkin vuoden aikana on tapahtunut paljon, Vinkala arvioi.

Nyt enosta on tullut osa Suomen kulttuurihistoriaa.

Tapani Vinkala pitää antikva­riaattia Turun keskustassa, ja siihen liittyy eräs Tom of Finland -näyttelyyn liittyvä onnellinen sattuma.

Tiedetään nimittäin, että Laaksonen oli mestarillisen piirtäjän lisäksi innokas ja lahjakas musiikkimies. Musikaalisen perheen poikana Laaksonen kirjoitti rintamakirjeissään kotiväelle kuorolaulusta ja pianonsoiton opettamisesta. Sodan jälkeen Laaksonen opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja työskenteli kymmenisen vuotta ravintolapianistina.

Tiedetään, että Laaksonen myös sävelsi. Ainakin Vihmalintu-niminen kappale myös levytettiin. Nuotteja etsittiin kissojen ja koirien kanssa jo Turun Logomossa vuonna 2011 järjestettyyn Tom of Finland -näyttelyyn.

Vuonna 2013 nuotit löytyivät – Vinkalan allaskaapista.

Sinne divaristi oli säilönyt tutusta kuolinpesästä parikymmentä vuotta aikaisemmin ostamiaan nuotteja.

”Eräs kaveri kerää Koskenniemeä, niin ajattelin, että nyt minä käyn ne läpi, jos siellä vaikka olisi Koskenniemi-sanoituksia”, Vinkala kertoo.

Nuotit saadaan esille Taidehalliin, samoin monta Laaksosen maalausta.

Esille tulee myös kotialbumi­kuvia. Niitä katsoessa voi arvailla, minkälainen mies Touko Laaksonen oikein oli.

Pianon tai Afrikan tähti -pelin ääressä istuu keskittynyt mies, joka säteilee sukujuhlissa maailmanmiehen eleganssia. Siistit pienet viikset, hieman pidättyväinen ilme.

Mutta vaikka hän vaikuttaa kuvissa varautuneelta, eno oli seurallinen ja huumorintajuinen, Vinkala kertoo. Hän piti hyvästä ruoasta, kertoi hauskoja juttuja.

”Sukulaiset kilpailivat että kenen luona hän olisi Turun-vierailuilla pidempään.”

Ystäviä Laaksosella oli paljon – ja taisi hän särkeä monta sydäntäkin. Kuva McCannilta näyttää Laaksosen mainostoimiston naisten ympäröimänä.

Naisia hänellä olisi ollut, jos hän olisi heitä halunnut.

”Vaikka kuinka paljon”, Vinkala sanoo ja nauraa päälle.

Mutta Laaksonen kanavoi omat fantasiansa paperille: jykeviä leukaperiä, pyöreitä pakaroita ja pullottavia housunlahkeita.

Vuosien varrella ne ovat kiihottaneet tuhansia ja taas tuhansia muita.

Ristiriita pienikokoisen, lempeänoloisen Laaksosen ja hänen piirtämiensä univormupukuisten lihaskimppujen välillä on suuri. Laaksonen uskoi itse, että tieto hänen henkilöllisyydestään olisi rikkonut Tom of Finland -fantasian.

”Mutta kyllä niissä miehissä on jotakin Toukoakin, tiedätkö”, sanoo Vinkala.

Ainakin Laaksonen oli leveärintainen, ja hänellä oli piirrosten miesten tapaan viikset. Laaksonen omisti myös kokoelman nahka-asuja ja univormuja, jotka hän testamentissaan määräsi myytäväksi fetissijärjestö MSC Finlandin hyväksi.

Tom of Finland -piirrokset ovat tietenkin karrikoituja, Vinkala sanoo.

”Kun tehdään piirretty lintukirja, piirroksissa korostetaan tiettyjä piirteitä. Samalla tavalla teki Touko”, Vinkala sanoo.

Oikaisu 5.5. kello 10.30: Tapani Vinkala on Touko Laaksosen sisarenpoika, ei veljenpoika kuten artikkelin otsikossa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt
 • Taidehalli
 • Homoseksuaalisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Seksi kannattaa sijoituksena, lupaa Väestöliitto – ”Ehkä kaikkea ei pitäisi yrittää mitata rahassa”, vastaa ekonomisti

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  9. 9

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  10. 10

   Maahanmuutto kuumentaa tunteita Uuden-Seelannin parlamenttivaalien alla – Suomalainen Inkeri Räinä, 25, odottaa pikkukylässä päätöstä viisumista, joka antaisi hänelle mahdollisuuden jäädä pysyvästi saarivaltioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  10. 10

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Metallinpaljastimet Jerusalemin Temppelivuorella johtivat väkivallan aaltoon – Arabiliiton mukaan Israel ”leikkii tulella”
  3. Pyöristä tunnettu Helkama polki satavuotiaaksi sotien ja lamojen läpi – nyt emo­yhtiöitä johtaa neljännen sukupolven Helkama ja Jopon sisar
  4. Yle: Näyttelijä ja tanssija Fred Negendanck on kuollut
  5. Pitseria syttyi tuleen Raahessa – pelastuslaitos evakuoi kerrostalon asukkaat
  6. Tunti sitten
  7. Seksi kannattaa sijoituksena, lupaa Väestöliitto – ”Ehkä kaikkea ei pitäisi yrittää mitata rahassa”, vastaa ekonomisti
  8. Maahanmuutto kuumentaa tunteita Uuden-Seelannin parlamenttivaalien alla – Suomalainen Inkeri Räinä, 25, odottaa pikkukylässä päätöstä viisumista, joka antaisi hänelle mahdollisuuden jäädä pysyvästi saarivaltioon
  9. Joensuun keskustasta löytyneen vainajan henkilöllisyys todennäköisesti selvillä – varmistuu oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa ensi viikolla
  10. Poliisi löysi kahdeksan kuollutta rekan kontista Teksasissa – NYT: Kaksi kuolleista lapsia
  11. Isis-taistelijaksi epäilty saksaistyttö voi joutua oikeuteen Saksassa – Viranomaiset vahvistavat, että Irakista löytynyt 16-vuotias on ”Linda W”
  12. ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946
  13. Näytä lisää