Kulttuuri

Punkin pahin painajainen toteutui – Kapinamusiikista tuli hyväksyttyä nostalgiaa

Lontoossa juhlistetaan koko vuoden ajan punkin juhlavuotta. Tapahtumilla on jopa pormestarin tuki. Lue HS:n haastattelusta, mitä tästä ajattelee kenties kuuluisimman punk-yhtyeen Sex Pistolsin basisti ja lauluntekijä Glen Matlock.

Lontoo

Törkyä ja raivoa! Rivosuisia öykkäreitä!

Brittilehtien etusivut kirkuivat järkytystään joulukuisena aamuna 40 vuotta sitten. Edellisenä iltana kansakunta oli saanut ensikosketuksen uuteen ilmiöön nimeltä punkrock, kun Sex Pistols -yhtye oli esiintynyt suorassa tv-lähetyksessä.

Juontaja Bill Grundyn yllyttäminä yhtyeen jäsenet olivat lipsauttaneet suustaan muutaman kirosanan ja solvauksen. Se oli ennenkuulumatonta 1970-luvun brittitelevisiossa.

Sex Pistolsista tuli yhteiskunnan pahin vihollinen, ja yhtyeen tulevista keikoista peruttiin suurin osa. Aallot liplattivat aina Suomeen saakka, sillä vuotta myöhemmin myös yhtyeen Helsingin-konsertti kiellettiin.

Tuolloin kukaan ei olisi voinut arvata, että 40 vuotta myöhemmin näitä samoja törkyturpia juhlistetaan Lontoossa kokonaisen vuoden ajan.

Eikä siinä vielä mitään: Punk London -juhlavuotta vietetään julkisen rahoituksen turvin ja kaupungin arvostetuimmissa kulttuuripyhätöissä British Librarystä Barbicaniin. Tapahtuman tukijana on jopa Lontoon pormestari Boris Johnson.

Mitä tästä kaikesta on mieltä yksi punkin alullepanijoista? Sex Pistolsin basisti ja lauluntekijä Glen Matlock, 59, oli aitiopaikalla, kun yhtye sai brittien vihat päällensä.

Yhteiskuntaa kritisoineesta kapinamusiikista on nyt tullut yhteiskunnan hyväksymää ja tukemaa. Nostalgiaa kammoksuneista punkeista on tullut virallista nostalgiaa. Onko punkin pahin painajainen totta?

”Tietysti kaikki haluaisivat minun sanovan, että koko tapahtuma pitäisi räjäyttää”, Matlock sanoo. “Minä en vain ole sitä mieltä.”

”Suhtaudun koko juhlavuoteen lähinnä välinpitämättömästi. Nämä instituutioita edustavat ihmiset ovat tietysti tajunneet koko jutun vähän väärin, mutta ihmiset haluavat juhlia tasavuosia ja sille minä en voi mitään. Itse en jaksa siitä innostua. Yritän keskittyä tekemään uusia juttuja, vaikka ihmiset haluaisivat minun elävän menneisyydessä.”

Paljon voimallisemmin tapahtumaa vastaan on hyökännyt Joe Corre, joka on edesmenneen Pistols-managerin Malcolm McLarenin ja muotisuunnittelija Vivienne Westwoodin poika. Corre aikoo polttaa isänsä ”viiden miljoonan punnan arvoiset punk-arkistot”, koska hänen mielestään juhlavuosi häpäisee punkin idean.

Uskotko hänen toteuttavan uhkauksensa?

”Todennäköisesti. Oikeasti luulen, että hän haluaa vain osansa huomiosta. Mitä viiden miljoonan punnan kokoelmaan tulee, sellaista ei voi olla olemassakaan. Vaikka hänellä olisi kaikki meidän soittimemme ja kaikki harvinaiset levymme, hänellä ei olisi kasassa montaa tuhatta.”

“Entä kuinka punkkia se sitten on, että sinulla ylipäätään on punk-kokoelma? Minä käytin vanhaa esiintymisasuani, tv-esiintymisistä tuttua anarkia-paitaa, autoni pesemiseen. Tietysti joku voi seuraavaksi kysyä, kuinka punkkia on omistaa auto”, Matlock hymähtää.

Juhlavuoden aikana punkkia muistellaan Lontoossa kaikin mahdollisin tavoin: kymmenissä tapahtumissa esitellään niin elokuvaa, valokuvaa, kirjallisuutta, muotia kuin vaikka designia. Sekä tietysti musiikkia.

Ensimmäisen englantilaisen punk-levyn julkaissut Damned viettää omia 40-vuotisjuhliaan Royal Albert Hallin arvokkaissa puitteissa. Myös lukemattomat pienemmät yhtyeet näyttävät taas aktivoituneen. Pelkästään Blank Generation -festivaaleilla esiintyy yli 70 punkbändiä.

Yksi on kuitenkin joukosta poissa: Sex Pistols. Yhtye hajosi yhden albumin jälkeen vuonna 1978, mutta alkuperäinen kokoonpano kiersi jälleen vuosina 1996–2008. Juhlavuoden rientoihin yhtyeen paluuta on turha odottaa.

”Emme ole paljoakaan puheissa nykyään, ja olemme jo tehneet paluukiertueemme. Jos olisimme tehneet viisi albumia, niin tilanne voisi olla toinen. Tai jotkut meistä eivät olisi vastustaneet uusien kappaleiden tekemistä. Nyt meillä on vain yksi levy, joten meidän olisi aina soitettava sama setti. Ja puolet kappaleista on sellaisia, joista en edes pidä!”

Sex Pistolsin ura jäi lyhyeksi, mutta yhtyeen vaikutus ulottuu näihin päiviin saakka. Ymmärsittekö jo tuolloin, mitä olitte laittaneet alulle?

“Aika pian, ehkä ensimmäisen puolen vuoden jälkeen, tiesimme, että tästä seuraa jotain. Ihmiset alkoivat perustaa omia bändejä ja pukeutua samaan tapaan kuin me. Teimme sellaista musiikkia, jota itse halusimme kuulla, ja muut tekivät samoin. Se avasi paljon ovia. Kaikki punkin kanssa tekemisissä olleet ihmiset oppivat tekemään asiat omalla tavallaan, mikä oli hyvä.”

“Se miten meitä käsiteltiin julkisuudessa, oli taas hieman hölmöä. Englanti oli tuohon aikaan pohjimmiltaan sekaisin, taloudellisesti surkeassa tilassa ja täynnä lakkoja. Sen sijaan lehtien etusivut revittelivät otsikoita meistä. Aivan kuin meitä olisi käytetty savuverhona todellisten ongelmien peittämiseksi. Tunsin itseni hyväksikäytetyksi.”

Sex Pistolsille tämä oli lopun alku. Negatiivisen julkisuuden takia yhtyeen oli vaikea saada keikkoja, ja ensimmäisenä tilanteeseen turhautui Matlock.

Legendan mukaan hänet erotettiin yhtyeestä, koska hän piti liikaa The Beatlesista. Matlock ei kiistä pitävänsä The Beatlesista, mutta hänen mukaansa päätös oli hänen omansa.

“Olin 19, täyttämässä juuri 20. Halusin soittaa rockyhtyeessä ja tehdä keikkoja. Kun lopulta lähdimme kiertueelle, suurin osa keikoistamme kiellettiin. Malcolm lähti tähän mukaan eikä antanut meidän esiintyä. Hän halusi, että olisimme kuin sarjakuvahahmoja. Minä halusin olla soittaja.”

Sitä hän on edelleen. Lontoon klubeilla Matlockiin voi törmätä lähes jatkuvasti keikalla, ja uusi levy odottaa julkaisuaan. Edessä on myös vanhan Rich Kids -yhtyeen paluukeikka.

Rahan takia sinun tuskin tarvitsee enää keikkailla, joten mistä on kyse?

“Ei ei, kyllä soittaminen on minulle myös ansiotyötä. Pistolsin paluukiertueet kohtelivat meitä ihan hyvin taloudellisesti, mutta ei kukaan meistä ole mikään monimiljönääri. Eikä me olla muutenkaan valmiita eläkkeelle. Mitä minä sitten tekisin? Pelaisin golfia?”

Punkvuoden tapahtumia Lontoossa

  Punk London on koko vuoden tapahtumasarja, jonka alaotsikkona on “40 vuotta kumouksellista kulttuuria”. Virallisia tapahtumia on kymmenissä Lontoon kulttuurilaitoksissa. Lisäksi on useita varjotapahtumia.

 Kulttuurikeskus Barbicanin näyttely A Chunk of Punk jatkuu 25.5. asti. Sex Pistols -valokuvien näyttely Wilkinson-galleriassa 15.5. saakka.

  British Libraryssä avautuu Punk 1976–1978 -näyttely, jonka ohessa järjestetään kymmeniä keskustelutilaisuuksia. Haastateltavien joukossa on muun muassa Sex Pistolsin laulusolisti John Lydon, Johnny Rotten. Avoinna 13.5.–19.9.

 Damned viettää 40-vuotisjuhliaan Royal Albert Hallissa 20.5. Glen Matlockin Rich Kids ja Paul Cookin The Professionals esiintyvät Shepherds Bush Empiressä 19.5. Blank Generation -festivaali kokoaa yli 70 punkbändiä T-Chances-klubille 27.–29.5.

 Museum of Londonin Punk Display -näyttely on avoinna 1.6.–31.7. Kesäkuussa punk on esillä myös Stoke Newingtonin kirjafestivaaleilla (3.–5.6.) ja Photographers’ Galleryssä (23.–26.6.). London Collections esittelee punkmuotia (10.–13.6.).

 Roundhouse-klubi juhlistaa punkviikonloppua 9.–10. heinäkuuta, jolloin on kulunut 40 vuotta Ramonesin ensimmäisestä Lontoon-keikasta.

  Elokuussa Southback-keskuksessa nähdään Don Lettsin kokoama elokuvasarja Punk on Film. 1.–31.8.

 Juhlavuoden ohjelmistoon voi tutustua sivustolla www.punk.london

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja – HS seuraa

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Helsingissä kadonnut 26-vuotias intialainen löytyi kuolleena merestä

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Vanha kunnon Vekkula lopetetaan Linnanmäellä – ”On aika jättää Vekkulalle hyvästit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  7. 7

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  8. 8

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  9. 9

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja – HS seuraa

  10. 10

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää