Kulttuuri

Punkista tuli hyväksyttyä nostalgiaa

Lontoossa juhlistetaan koko vuoden ajan punkin juhlavuotta. Tapahtumilla on jopa pormestarin tuki

Lontoo

Törkyä ja raivoa! Rivosuisia öykkäreitä!

Brittilehtien etusivut kirkuivat järkytystään joulukuisena aamuna 40 vuotta sitten. Edellisenä iltana kansakunta oli saanut ensikosketuksen uuteen ilmiöön nimeltä punkrock, kun Sex Pistols -yhtye oli esiintynyt suorassa tv-lähetyksessä.

Juontaja Bill Grundyn yllyttäminä yhtyeen jäsenet olivat lipsauttaneet suustaan muutaman kirosanan ja solvauksen. Se oli ennenkuulumatonta 1970-luvun brittitelevisiossa.

Sex Pistolsista tuli yhteiskunnan pahin vihollinen, ja yhtyeen tulevista keikoista peruttiin suurin osa. Vuotta myöhemmin myös yhtyeen Helsingin-konsertti kiellettiin. Tuolloin kukaan ei olisi voinut arvata, että 40 vuotta myöhemmin näitä samoja törkyturpia juhlistetaan Lontoossa kokonai­sen vuoden ajan.

Eikä siinä vielä mitään: Punk London -juhlavuotta vietetään julkisen rahoituksen turvin ja kaupungin arvostetuimmissa kulttuuripyhätöissä British Librarystä Barbicaniin. Tapahtuman tukijana on Lontoon pormestari Boris Johnson.

Mitä tästä kaikesta on mieltä yksi punkin alullepanijoista? Sex Pistolsin basisti ja lauluntekijä Glen Matlock, 59, oli aitiopaikalla, kun yhtye sai brittien vihat päällensä.

Yhteiskuntaa kritisoineesta kapinamusiikista on nyt tullut yhteiskunnan hyväksymää ja tukemaa. Nostalgiaa kammoksuneista punkeista on tullut virallista nostalgiaa. Onko punkin pahin painajainen totta?

”Tietysti kaikki haluaisivat minun sanovan, että koko tapahtuma pitäisi räjäyttää”, Matlock sanoo. ”Minä en vain ole sitä mieltä.”

”Suhtaudun koko juhlavuoteen lähinnä välinpitämättömästi. Nämä instituutioita edustavat ihmiset ovat tietysti tajunneet koko jutun vähän väärin, mutta ihmiset haluavat juhlia tasavuosia, ja sille minä en voi mitään. Itse en jaksa siitä innostua. Yritän keskittyä tekemään uusia juttuja, vaikka ihmiset haluaisivat minun elävän menneisyydessä.”

Paljon voimallisemmin tapahtumaa vastaan on hyökännyt Joe Corre, joka on edesmenneen Pistols-managerin Malcolm McLarenin ja muotisuunnittelija Vivienne Westwoodin poika. Corre aikoo polttaa isänsä ”viiden miljoonan punnan arvoiset punk-arkistot”, koska hänen mielestään juhlavuosi häpeisee punkin idean.

Uskotko hänen toteuttavan uhkauksensa?

”Todennäköisesti. Oikeasti luulen, että hän haluaa vain osansa huomiosta. Mitä viiden miljoonan punnan kokoelmaan tulee, sellaista ei voi olla olemassakaan. Vaikka hänellä olisi kaikki meidän soittimemme ja kaikki harvinaiset levymme, hänellä ei olisi kasassa montaa tuhatta. Entä kuinka punkia se sitten on, että jollakulla ylipäätään on punk-kokoelma? Minä käytin vanhaa esiintymisasuani, tv-esiintymisistä tuttua anarkia-paitaa, autoni pesemiseen. Tietysti joku voi seuraavaksi kysyä, kuinka punkia on omistaa auto”, Matlock hymähtää.

Juhlavuoden aikana punkia muistellaan Lontoossa kaikin mahdollisin tavoin: kymmenissä tapahtumissa esitellään niin elokuvaa, valokuvaa, kirjallisuutta, muotia kuin vaikka designia. Sekä tietysti musiikkia.

Ensimmäisen englantilaisen punklevyn julkaissut Damned viettää omia 40-vuotisjuhliaan Royal Albert Hallin arvokkaissa puitteissa. Myös lukemattomat pienemmät yhtyeet näyttävät taas aktivoituneen: pelkästään Blank Generation -festivaaleilla esiintyy yli 70 punkbändiä.

Yksi on kuitenkin joukosta poissa: Sex Pistols. Yhtye hajosi yhden albumin jälkeen vuonna 1978, mutta alkuperäinen kokoonpano kiersi jälleen vuosina 1996–2008. Juhlavuoden rientoihin yhtyeen paluuta on turha odottaa.

”Emme ole paljoakaan puheissa nykyään, ja olemme jo tehneet paluukiertueemme. Jos olisimme tehneet viisi albumia, tilanne voisi olla toinen. Tai jotkut meistä eivät olisi vastustaneet uusien kappaleiden tekemistä. Nyt meillä on vain yksi levy, joten meidän olisi aina soitettava sama setti. Ja puolet kappaleista on sellaisia, joista en edes pidä!”

Sex Pistolsin ura jäi lyhyeksi, mutta yhtyeen vaikutus ulottuu näihin päiviin saakka. Ymmärsittekö jo tuolloin, mitä olitte laittaneet alulle?

”Aika pian, ehkä ensimmäisen puolen vuoden jälkeen, tiesimme, että tästä seuraa jotain. Ihmiset alkoivat perustaa omia bändejä ja pukeutuivat samaan tapaan kuin me. Teimme sellaista musiikkia, jota itse halusimme kuulla ja muut tekivät samoin. Se avasi paljon ovia. Kaikki punkin kanssa tekemisissä olleet ihmiset oppivat tekemään asiat omalla tavallaan, mikä oli hyvä.”

”Se, miten meitä käsiteltiin julkisuudessa, oli taas hieman hölmöä. Englanti oli tuohon ­aikaan pohjimmiltaan sekaisin, taloudellisesti surkeassa tilassa ja täynnä lakkoja. Sen sijaan lehtien etusivut revittelivät otsikoita meistä. Aivan kuin meitä olisi käytetty savuverhona todellisten ongelmien peittämiseksi. Tunsin itseni hyväksikäytetyksi.”

Sex Pistolsille tämä oli lopun alku. Negatiivisen julkisuuden takia yhtyeen oli vaikea saada keikkoja, ja ensimmäisenä tilanteeseen turhautui Matlock.

Legendan mukaan hänet erotettiin yhtyeestä, koska hän piti liikaa The Beatlesista. Matlock ei kiistä pitävänsä The Beatlesista, mutta hänen mukaansa päätös oli hänen omansa.

”Olin 19, täyttämässä juuri 20. Halusin soittaa rockyhtyeessä ja tehdä keikkoja. Kun lopulta lähdimme kiertueelle, suurin osa keikoistamme kiellettiin. Malcolm lähti tähän mukaan, ­eikä antanut meidän esiintyä. Hän halusi, että olisimme kuin sarjakuvahahmoja. Minä halusin olla soittaja.”

Sitä hän on edelleen. Lontoon klubeilla Matlockiin voi törmätä lähes jatkuvasti keikalla, ja uusi levy odottaa julkai­suaan. Edessä on myös vanhan Rich Kids -yhtyeen paluukeikka.

Punkvuoden tapahtumia Lontoossa

 Kulttuurikeskus Barbicanin näyttely A Chunk of Punk 25.5. asti. Sex Pistols -valokuvien näyttely Wilkinson-galleriassa 15.5. saakka.

  British Libraryn Punk 1976–1978 -näyttely 13.5.–19.9.

 Damned Royal Albert Hallissa 20.5., Glen Matlockin Rich Kids ja Paul Cookin The Professionals Shepherds Bush Empiressä 19.5. sekä Blank Generation -festivaali T-Chances-klubilla 27.–29.5.

 Museum of Londonin Punk Display -näyttely 1.6.–31.7. Punkia myös Stoke Newingtonin kirjafestivaaleilla (3.–5.6.) ja Photographers’ Galleryssä (23.–26.6.). London Collections esittelee punkmuotia 10.–13.6.

 Roundhouse-klubin punkviikonloppu 9.–10.7.

 Don Lettsin kokoama elokuvasarja Punk on Film Southbankissa 1.–31.8.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Voimakas maanjäristys surmasi ainakin lähes 150 Meksikossa – järistys runnoi myös miljoonakaupunki Méxicoa

  8. 8

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  9. 9

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  10. 10

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää