Valikko
Kulttuuri    |   HS-Analyysi

Yliopistoväki taistelee sivistyneellä ivalla leikkauksia vastaan

Hallituksen toimien kovimpia arvostelijoita on ollut kielentutkija Janne Saarikivi. Hänen ”turhan tiedon kurssinsa” oli jymymenestys.

Ensin Helsingin yliopistossa järjestettiin ”Turhan tiedon kurssi”. Sitten yliopiston 375-vuotisjuhlan aikoihin pidettiin varjojuhla, jossa puhuttiin viisaasti ja hieman vaikea­selkoisesti.

Nyt on julkaistu yliopiston muutoksia vastustava kirja Universitas Helsingiensis 376. Epä­virallisessa julkaisutilaisuudessa soi lyyra, virallisessa jutustelivat tutkijat, vararehtori ja muusikko Maija Vilkkumaa.

Tällainen on akateeminen kapina hallituspolitiikkaa vastaan.

Hallituksen päätös Helsingin yliopistoon kohdistuvista valtavista leikkauksista sai yliopistoväen reagoimaan myös tyypillisemmin. Henkilöstö piti mielenosoituksia, ja lukuisat merkittävät tieteentekijät julkaisivat huolestuneita kirjoituksia leikkausten vakavista seurauksista.

Toimilla ei näyttänyt olevan vaikutusta: yliopistosta poistui lähes tuhat työpaikkaa. Helsingin yliopiston henkilöstöstä ei ole koskaan aikaisemmin leikattu läheskään yhtä paljon.

Useat työntekijät ovat kertoneet, että luottamus yliopiston johtoon on kadonnut. Osa opiskelijoista taas on huomannut, ettei opetus ole ollut keväällä ennallaan, kun luennoijien ajatukset ovat harhailleet.

Yliopiston johdon sanotaan epäonnistuneen viestinnässään työntekijöille. Avoimuus näyttäisi tehneen tilaa pörssiyhtiöistä tutuille toimintamalleille.

Moni on vaiennut pelon vuoksi. Ilmassa on kuitenkin ollut pitkään myös protestihenkeä.

Kovimpia nykymenon arvostelijoita on ollut kielentutkija Janne Saarikivi, joka on antanut palaa etenkin Facebookissa. Eräässä kirjoituksessa hän sanoi, että ministeri Alexander Stubb on väärä henkilö puhumaan yli­opiston juhlissa.

”Alexander Stubb ei ole Helsingin yliopiston hyväntekijä. Pikemminkin hän on Helsingin yliopiston pyöveli”, Saari­kivi kirjoittaa tekstissä, joka on mukana myös Universitas Helsingiensis 376:ssa.

Saarikiven aloitteesta syntyi sarkastisesti nimetty Turhan tiedon kurssi, joka pidettiin syksyllä. Luennoimassa oli esimerkiksi professori Jaakko Hämeen-Anttila, jonka aiheena oli ”Turhaa tietoa vanhoista runoista”. Kurssi oli jymymenestys.

Varjojuhlassa puhuivat Saarikiven ja Hämeen-Anttilan lisäksi muun muassa Finlandia-voittaja Laura Lindstedt, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja filosofi Thomas Wallgren. Puheista ja muista kriittisistä kirjoituksista Saarikivi ja kumppanit koostivat pamflettihenkisen Universitas Helsingiensis 376:n.

Tulisieluisuus on verhottua. Esimerkiksi kirjan nimi – suomeksi Helsingin yli­opisto 376 – ei vaikuta kovin ­uhmakkaalta. Kansikuvituksen ajatuksena on, että yliopiston perinteinen tunnus työntää nykyistä englanninkielistä logoa syrjään, mutta tulkinta ei ole ­ilmeinen.

Jotain uhkaavaa kirjassa silti on: rehtori Jukka Kola kieltäytyi ottamasta teosta vastaan.

Epävirallisessa julkaisutilaisuudessa oli musisoinnin lisäksi kovaa puhetta kirjan toimittajilta Taina Riikoselta ja Miia Halme-Tuomisaarelta. Paikalle oli tuotu lakana, jossa luki ”Rogamus urgeatis innovationes in culos vestros” – suomeksi ”Tunkekaa innovaatiot perseeseenne”.

Tiistaina pidetty virallinen julkaisutilaisuus taas oli vakavista äänenpainoista huolimatta melko säyseä. Janne Saarikivi isännöi keskustelua asiallisesti, vaikka kysymysten sanamuodot olivat hetkittäin johdattelevia.

Emeritusprofessori Matti Klinge sanoi, että yliopiston johto on muuttunut ”autoritääriseksi” ja keskustelu ja kolle­giaalisuus ovat kadonneet. Tosin hän kertoi varoitelleensa opiskelijoitaan jo vuosia sitten siitä, ettei yliopisto voi olla ”kaikesta huolehtiva vanhempi”.

Tutkijakoulutettava Katri Saarikivi kertoi osan muutoksista tuntuneen järjettömiltä, mutta puhe oli maltillista. Itse asiassa hän oli panelisteista ainoa, joka edusti yliopiston nykyhenkilöstöä: Klinge on eläkkeellä, jälleen kipakasti esiintynyt Halme-Tuomisaari on tohtori mutta johtaa yliopiston ulkopuolista Allegra Lab Helsinki -yhdistystä, ja vararehtori Anna Mauranen oli mukana hallinnon puolelta.

Erikoisin keskustelija oli Maija Vilkkumaa, jolla ei ole laajaa kokemusta yliopistossa työskentelystä, vaikka hän osallistuikin 1990-luvulla erääseen suomen kielen tutkimushankkeeseen.

Laajaan kapinaan näistä tempauksista ei tunnu olevan – siihen ne ovat liian hienovaraisia ja akateemisia. Toisaalta leikkauspäätökset on jo tehty.

Vaikka Universitas Helsingiensis 376 -kirjassa on teksti myös esimerkiksi teoreettisen fysiikan dosentilta Syksy Räsäseltä, suurin vastarinta näyttäisi kumpuavan humanistisilta ja yhteis­kuntatieteellisiltä aloilta. Ehkä niiden tutkijoille on vaikeampaa osoittaa työn yhteiskunnallinen merkitys.

Myös vararehtori Mauranen on humanisti. Hän myönsi keskustelussa, että yliopiston toimintaympäristö on muuttunut. Muuten hän puolusteli kehitys­linjoja – mitä muuta hallinnon edustajalta voi odottaakaan.

Tyytymättömyytensä yliopistoon voi osoittaa myös toisin.

Esimerkiksi Jaakko Hämeen-Anttila lähtee pian Edinburghin yliopistoon. Hän on sanonut leikkausten tukeneen päätöstä.

”Täytyy ehkä miettiä, haluaako tähän joukkoon kuulua tulevina vuosina”, sanoi myös Katri Saarikivi tiistaina.

Lähitulevaisuudessa yhä suurempi osa suomalaisista huippututkijoista voi tehdä työtään ulkomailla. Silloin on liian myöhäistä pohtia, olisiko protesti­ääniä kannattanut kuunnella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yt-neuvottelut
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  9. 9

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää