Kulttuuri    |   HS-Analyysi

Yliopistoväki taistelee sivistyneellä ivalla leikkauksia vastaan

Hallituksen toimien kovimpia arvostelijoita on ollut kielentutkija Janne Saarikivi. Hänen ”turhan tiedon kurssinsa” oli jymymenestys.

Ensin Helsingin yliopistossa järjestettiin ”Turhan tiedon kurssi”. Sitten yliopiston 375-vuotisjuhlan aikoihin pidettiin varjojuhla, jossa puhuttiin viisaasti ja hieman vaikea­selkoisesti.

Nyt on julkaistu yliopiston muutoksia vastustava kirja Universitas Helsingiensis 376. Epä­virallisessa julkaisutilaisuudessa soi lyyra, virallisessa jutustelivat tutkijat, vararehtori ja muusikko Maija Vilkkumaa.

Tällainen on akateeminen kapina hallituspolitiikkaa vastaan.

Hallituksen päätös Helsingin yliopistoon kohdistuvista valtavista leikkauksista sai yliopistoväen reagoimaan myös tyypillisemmin. Henkilöstö piti mielenosoituksia, ja lukuisat merkittävät tieteentekijät julkaisivat huolestuneita kirjoituksia leikkausten vakavista seurauksista.

Toimilla ei näyttänyt olevan vaikutusta: yliopistosta poistui lähes tuhat työpaikkaa. Helsingin yliopiston henkilöstöstä ei ole koskaan aikaisemmin leikattu läheskään yhtä paljon.

Useat työntekijät ovat kertoneet, että luottamus yliopiston johtoon on kadonnut. Osa opiskelijoista taas on huomannut, ettei opetus ole ollut keväällä ennallaan, kun luennoijien ajatukset ovat harhailleet.

Yliopiston johdon sanotaan epäonnistuneen viestinnässään työntekijöille. Avoimuus näyttäisi tehneen tilaa pörssiyhtiöistä tutuille toimintamalleille.

Moni on vaiennut pelon vuoksi. Ilmassa on kuitenkin ollut pitkään myös protestihenkeä.

Kovimpia nykymenon arvostelijoita on ollut kielentutkija Janne Saarikivi, joka on antanut palaa etenkin Facebookissa. Eräässä kirjoituksessa hän sanoi, että ministeri Alexander Stubb on väärä henkilö puhumaan yli­opiston juhlissa.

”Alexander Stubb ei ole Helsingin yliopiston hyväntekijä. Pikemminkin hän on Helsingin yliopiston pyöveli”, Saari­kivi kirjoittaa tekstissä, joka on mukana myös Universitas Helsingiensis 376:ssa.

Saarikiven aloitteesta syntyi sarkastisesti nimetty Turhan tiedon kurssi, joka pidettiin syksyllä. Luennoimassa oli esimerkiksi professori Jaakko Hämeen-Anttila, jonka aiheena oli ”Turhaa tietoa vanhoista runoista”. Kurssi oli jymymenestys.

Varjojuhlassa puhuivat Saarikiven ja Hämeen-Anttilan lisäksi muun muassa Finlandia-voittaja Laura Lindstedt, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja filosofi Thomas Wallgren. Puheista ja muista kriittisistä kirjoituksista Saarikivi ja kumppanit koostivat pamflettihenkisen Universitas Helsingiensis 376:n.

Tulisieluisuus on verhottua. Esimerkiksi kirjan nimi – suomeksi Helsingin yli­opisto 376 – ei vaikuta kovin ­uhmakkaalta. Kansikuvituksen ajatuksena on, että yliopiston perinteinen tunnus työntää nykyistä englanninkielistä logoa syrjään, mutta tulkinta ei ole ­ilmeinen.

Jotain uhkaavaa kirjassa silti on: rehtori Jukka Kola kieltäytyi ottamasta teosta vastaan.

Epävirallisessa julkaisutilaisuudessa oli musisoinnin lisäksi kovaa puhetta kirjan toimittajilta Taina Riikoselta ja Miia Halme-Tuomisaarelta. Paikalle oli tuotu lakana, jossa luki ”Rogamus urgeatis innovationes in culos vestros” – suomeksi ”Tunkekaa innovaatiot perseeseenne”.

Tiistaina pidetty virallinen julkaisutilaisuus taas oli vakavista äänenpainoista huolimatta melko säyseä. Janne Saarikivi isännöi keskustelua asiallisesti, vaikka kysymysten sanamuodot olivat hetkittäin johdattelevia.

Emeritusprofessori Matti Klinge sanoi, että yliopiston johto on muuttunut ”autoritääriseksi” ja keskustelu ja kolle­giaalisuus ovat kadonneet. Tosin hän kertoi varoitelleensa opiskelijoitaan jo vuosia sitten siitä, ettei yliopisto voi olla ”kaikesta huolehtiva vanhempi”.

Tutkijakoulutettava Katri Saarikivi kertoi osan muutoksista tuntuneen järjettömiltä, mutta puhe oli maltillista. Itse asiassa hän oli panelisteista ainoa, joka edusti yliopiston nykyhenkilöstöä: Klinge on eläkkeellä, jälleen kipakasti esiintynyt Halme-Tuomisaari on tohtori mutta johtaa yliopiston ulkopuolista Allegra Lab Helsinki -yhdistystä, ja vararehtori Anna Mauranen oli mukana hallinnon puolelta.

Erikoisin keskustelija oli Maija Vilkkumaa, jolla ei ole laajaa kokemusta yliopistossa työskentelystä, vaikka hän osallistuikin 1990-luvulla erääseen suomen kielen tutkimushankkeeseen.

Laajaan kapinaan näistä tempauksista ei tunnu olevan – siihen ne ovat liian hienovaraisia ja akateemisia. Toisaalta leikkauspäätökset on jo tehty.

Vaikka Universitas Helsingiensis 376 -kirjassa on teksti myös esimerkiksi teoreettisen fysiikan dosentilta Syksy Räsäseltä, suurin vastarinta näyttäisi kumpuavan humanistisilta ja yhteis­kuntatieteellisiltä aloilta. Ehkä niiden tutkijoille on vaikeampaa osoittaa työn yhteiskunnallinen merkitys.

Myös vararehtori Mauranen on humanisti. Hän myönsi keskustelussa, että yliopiston toimintaympäristö on muuttunut. Muuten hän puolusteli kehitys­linjoja – mitä muuta hallinnon edustajalta voi odottaakaan.

Tyytymättömyytensä yliopistoon voi osoittaa myös toisin.

Esimerkiksi Jaakko Hämeen-Anttila lähtee pian Edinburghin yliopistoon. Hän on sanonut leikkausten tukeneen päätöstä.

”Täytyy ehkä miettiä, haluaako tähän joukkoon kuulua tulevina vuosina”, sanoi myös Katri Saarikivi tiistaina.

Lähitulevaisuudessa yhä suurempi osa suomalaisista huippututkijoista voi tehdä työtään ulkomailla. Silloin on liian myöhäistä pohtia, olisiko protesti­ääniä kannattanut kuunnella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yt-neuvottelut
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

  7. 7

   Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

  8. 8

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  9. 9

   Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat iskeä Suomenlahden energiahankkeisiin – EU uhkaa nopeilla vastatoimilla

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  11. Näytä lisää