Valikko
Kulttuuri

Suomen koululaitos saa taas kehuja, nyt ranskalaisohjaajan elokuvassa

Cyril Dionin miljoonayleisön kerännyt, 30 maahan myyty elokuva esittää myönteisiä malleja ympäristöuhkien edessä.

Pelottelulla ja saarnaamisella ei voi estää maailman tuhoa”, sanoo ranskalainen elokuvaohjaaja Cyril Dion. Hän kertoo esimerkin omasta elämästään.

Pari vuotta sitten Dion (s. 1978) suostui viemään poikansa pikaruokalaan, kun tämä sitä kovasti mankui ja oli kiirekin. Siellä pepperonin käry pullautti hänen mieleensä kuvat lukemattomista lihan tehotuotannossa kidutetuista ja kuolevista eläimistä.

”Kotona meuhkasin siitä vaimolleni, kunnes hän puuskahti lopulta kyllästyneenä, että tee sitten jotain ja tuki suusi. Tajusin, että hän oli oikeassa ja rupesin kasvissyöjäksi. Sen jälkeen en ole saarnannut asiasta kenellekään, mutta tarjoan esimerkin.”

Lisää esimerkkejä Dion tar­joaa dokumentissa Tomorrow (Demain), jonka hän on ohjannut Mélanie Laurentin kanssa. Kotimaassaan Ranskassa se on saanut yli miljoona katsojaa ja parhaan dokumentin César-palkinnon, sikäläisen Oscarin.

Ohjaajat kiertävät maailmaa etsimässä tapoja torjua ilmastonmuutoksen aiheuttamaa tuhoa. Työtapa on aikalailla samanlainen kuin amerikkalaisella Michael Moorella dokumentissa Where to Invade Next, joka pyörii meillä ohjelmistossa.

Molemmissa elokuvissa käydään ihastelemassa Suomen koululaitosta. Moore vieraili Vantaalla, Dion ja kumppanit Espoon Kirkkojärven koulussa. Dion kävi siellä jo aikaisemmin, kun teki juttupakettia koulutuksesta Kaizen-lehteen, jota oli mukana perustamassa.

”Teillä oppilaat eivät ole aggressiivisia, vaikka heidän annetaan toimia vapaasti! Ranskan kouluissa on hiljaista vain pakolla. Meillä opettajat pelkäisivät menettävänsä arvovaltansa, jos olisivat lasten kavereita. Rehtorin oppilaat kohtaavat vain, jos ovat tuhmia.”

Mooren ja ranskalaisten dokumentit ovat kuitenkin erilaisia. Siinä missä Mooren omahyväinen olemus paistattelee liki joka kuvassa, ranskalaiset menevät asia edellä. Tomorrow’n sävy muistuttaa Naomi Kleinin kirjaa Tämä muuttaa kaiken.

”Ai Michael Mooreko oma­hyväinen? Sepä yllätys”, Dion sanoo sarkastisesti. ”En ole vielä nähnyt hänen elokuvaansa. Se ei ole tullut Ranskaan.”

Tomorrow’ta kuvattiin kymmenessä maassa. Siinä käydään muun muassa kuihtuvassa Detroitissa katsomassa, kuinka asukkaat tuottavat ruokaa kaupunkiviljelmillä. Pienviljelmät ja luomumenetelmät voivat tuottaa paljon suuremman ja laadukkaamman sadon kuin tehoviljely.

Islannissa ihmetellään uusiutuvilla energioilla saavutettua omavaraisuutta ja riippumattomuutta öljystä. Monessa paikassa käyttöön otetut vaihtoehtoiset paikallisvaluutat tarjoavat mahdollisuuden irtautua tuhoisasta globaalista talousliberalismista. Ja niin edelleen.

”Me taiteilijat vaikutamme tunteisiin. Siinä piilee suuri vastuu, koska tunteet ovat suuri voima. Tutkimuksissa on huomattu, että politiikkaakin käsitellään ennen kaikkea tunteilla. Meidät on ympäröity pelolla, eikä se auta. On aika etsiä myönteisiä vaihtoehtoja.”

Suomessa on keskusteltu myös kuuluisan koulujärjestelmämme tasa-arvon rapautumisesta. Eikö Dion kuullut ollenkaan sellaista kritiikkiä?

”Kuulin kyllä. Emme edes odottaneet, että mikään kuvaamamme olisi täydellistä. Mutta halusimme tuoda esiin parhaat vaihtoehdot.”

Tomorrow ei kuitenkaan venytä totuutta yhtä suurpiirteisesti kuin Moore toisinaan. Muuten senkin tekijät ovat ilmeisesti olleet valmiita melkoisiin uhrauksiin, jotta sanoma menisi perille. Selostusääni on englantia! Ranskalaisessa elokuvassa!

”Se on kansainvälinen versio! Ranskassa kukaan ei katsoisi ranskalaista elokuvaa englanniksi”, Dion sanoo ja nauraa koko ajatukselle. ”Teimme tämän version, koska halusimme, että elokuvamme matkustaa.”

Tomorrow onkin ostettu 30 maahan, myös Suomeen.

Tomorrow’n ensi-ilta on perjantaina 13.5.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Ympäristö
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  4. 4

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  5. 5

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  7. 7

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  8. 8

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  9. 9

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  10. 10

   Tomi Mäkilä juuttui tuntikausiksi kiitotielle, jäi lennoltaan ja sai taistella yösijasta – syynä British Airwaysin ”katastrofaalinen” tietojärjestelmävika

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää