Valikko
Kulttuuri

Kiasman twerkkaajat valesaamenpuvuissa kuumentavat tunteita – ”teoksessa ei ole kyse saamelaisuudesta”

Kiasman intendentin mukaan kyseessä on väärinkäsitys siitä, mitä teos käsittelee

Kiasman huhtikuussa avautuneessa kokoelmanäyttelyssä esillä oleva Jenni Hiltusen videoteos Grind herättää tunteita.

Kuvataiteilijat Marja Helander ja Outi Pieski kritisoivat maanantaina 9. toukokuuta Helsingin Sanomien mielipidesivuilla Kiasman päätöstä vuodelta 2012 ostaa kokoelmiinsa Hiltusen teos.

Videoteoksessa naiset hytkyvät saamenpukukopioissa dancehall-tyylisesti.

”Vaikutelmaksi jää, että saamenpukujäljitelmät ovat mukana teoksessa vain eksotiikan vuoksi”, saamelaistaiteilijat kirjoittavat.

”Ostamalla teoksen Kiasma on osana Kansallisgalleriaa mielestämme symbolisesti siunannut alkuperäiskansojen kulttuurisen hyväksikäytön.”

”Me emme missään nimessä siunaa alkuperäiskansojen minkäänlaista hyväksikäyttöä”, sanoo Kiasman kokoelmaintendentti Arja Miller.

Millerin mielestä kyseessä on väärinkäsitys siitä, mistä teoksessa on kysymys.

”Meille Kiasmassa saamelaisten oikeudet on tärkeä asia, mutta emme kokeneet myöskään, että tässä teoksessa olisi niistä kyse”, Miller sanoo.

”Taiteilija hyödyntää teoksessaan saamelaisuuden symboleita samoin kuin muitakin kulttuurisia symboleita”, Miller sanoo.

Videoteoksen voi katsoa myös verkossa:

Hiltusen teos hankittiin Kiasman kokoelmiin Kiasmassa vuonna 2012 esillä olleen Thank you for the music -näyttelyn yhteydessä. Näyttely käsitteli nykytaiteen ja popmusiikin välisiä yhteyksiä.

Näyttelyn kuratoinut Arja Miller otti yhteyttä Kuvataideakatemiasta vuonna 2007 valmistuneeseen ja silloin jo lukuisia yksityisnäyttelyitä pitäneeseen Hiltuseen, joka oli käsitellyt musiikkivideokulttuuria teoksissaan aikaisemminkin. Silloin tekeillä ollut Grind-teos valittiin näyttelyyn. Teos oli saanut inspiraationsa muun muassa MTV-musiikkikanavan The Grind -nimisestä ohjelmasta.

Kiasman kokoelmaintendenttinä työskentelevä Miller esitti teoksen hankintaa Kiasman hankintalautakunnalle, ja museon silloinen johtaja Pirkko Siitari teki lopullisen hankintapäätöksen.

Miller vahvistaa, että teoshankinnasta käytiin keskustelua, kuten Pieski ja Helander mielipidekirjoituksessaan kirjoittavat.

”Tiedostimme, että meidän pitää keskustella siitä, miksi tämä on meidän mielestämme tärkeä teos, koska tässä on väärintulkinnan vaara”, Miller sanoo.

Grind-teoksen tehneen Jenni Hiltusen mielestä keskustelu tuntuu erikoiselta, sillä teos ei käsittele saamelaisuutta, kerro alkuperäiskansan asemasta tai ota kantaa Suomen valtion ja saamelaisten väliseen suhteeseen.

”Nyt ei keskustella siitä, mikä teoksen sisältö on vaan katsotaan yhtä yksityiskohtaa”, Hiltunen sanoo.

”Jos teosta katsoo laajemmin, se kertoo mun mielestä todellisuudesta, jossa ilmiöt ja kulttuurit sekoittuvat toisiinsa”, Hiltunen sanoo.

Viihteestä on tullut merkittävä osa elämää, ja valtavirtaan nousee ilmiöitä, joiden kulttuuriset juuret ovat ihmisille epäselviä.

”Voi ajatella vaikka rap-musiikkia, tatuointeja tai rastoja”, Hiltunen sanoo.

”Maailma on tällä hetkellä tosi nurinkurinen ja hämmentävä ja karnevalisoitunut, ja teos yrittää kiteyttää sitä laajemminkin.”

Taiteessa on mahdollista tehdä näkyväksi ilmiöitä, jotka viihdekulttuuri hyväksyy pureskelematta.

Aitojen ja kopioitujen saamelaispukujen problematiikkaa Hiltunen ei lähde ruotimaan.

Vaikka saamelaiskäräjät on paheksunut kopioitujen saamenpukujen hyväksikäyttöä esimerkiksi matkailumainoksissa ja viihteessä jo vuosien ajan, laajempaan tietoisuuteen aihe nousi joulukuussa 2015. Silloin selvisi, että Suomen 1. perintöprinsessa Carola Miller oli aikeissa käyttää saamenpukukopiota Miss Maailma -kilpailussa. Kritiikin myötä Miller vaihtoi kilpailuasuaan.

Nyt käytävä keskustelu kytkeytyy myös helmikuussa alkunsa saaneeseen debattiin kulttuurisesta omimisesta. Silloin suomalais-jemeninjuutalainen bloggaaja Koko Hubara kirjoitti pitävänsä loukkaavana tapaa, jolla Laura Lindstedt, kantasuomalainen, kirjoitti Finlandia-palkitussa Oneiron-romaanissaan juutalaisesta naisesta.

”Neljäkin vuotta sitten maailma oli vähän erilainen kuin nyt”, sanoo Arja Miller.

”En sano, ettemmekö me hankkisi [Grind-]teosta nyt, mutta silloin nämä asiat eivät olleet niin pinnalla. En myöskään tarkoita, etteikö se olisi asiallista, että ne ovat pinnalla.”

”Mutta on eri asia mitä taiteessa saa käsitellä ja miten taide saa käyttää eri kulttuurisia aineksia”, Miller jatkaa.

”Ollaan vaarallisilla vesillä, jos museo tai kuraattori rupeaa kontrolloimaan, mitä taiteilija saa tai ei saa tehdä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Saamelaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Suomi ensin -mielenosoitus lopetetaan – Poliisi otti miehen kiinni Rautatientorilla

  2. 2

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  8. 8

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   HS seuraa: Suomi ensin -mielenosoitus lopetetaan – Poliisi otti miehen kiinni Rautatientorilla

  6. 6

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää