Valikko
Kulttuuri    |   Eurovision laulukilpailu

Venäjä vihaa ennakkosuosikkia – Ukrainan edustaja kertoo tänään tarinan Stalinin ajalta

Ukrainan edustaja Jamala teki laulun, jonka Venäjä halusi kieltää viisuissa kokonaan. Tänään hänen isoisoäitinsä tarina kuullaan viisulavalla Tukholman Globenissa.

Tukholma

Susana Džamaladinova oli kuusivuotias, kun hänen isoisoäitinsä Nazylhan päätti kertoa hänelle tarinansa.

Isoisoäiti aloitti. Tarinassa perhe kuten kaikki muutkin Krimin tataarien perheet pakotettiin jättämään kotinsa. Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin oli päättänyt, että heidät pakkosiirrettäisiin pikaisesti Keski-Aasiaan.

Isoisoäiti kuvasi, kuinka hän lähti matkaan viiden lapsensa kanssa. Heidät sullottiin junaan, likaiseen ja ahtaaseen karjavaunuun. Ruokaa ei ollut, ei edes vettä. Ilma oli tunkkainen.

Tuhannet kuolivat jo matkalla. Sitten isoisoäiti kertoi, että yksi kuolleista oli hänen yksivuotias lapsensa, jolla oli sama nimi kuin tarinaa kuunnelleella tytöllä: Susana. Kun sotilaat näkivät ruumiin, he heittivät tämän radanpenkalle kuin roskan.

Tarina oli pienestä tytöstä tietenkin järkyttävää kuultavaa. Sitä se on myös aikuisesta Susanasta. Ja siksi hän päätti tehdä siitä laulun.

Susana Džamaladinova edustaa tämän vuoden Euroviisuissa Ukrainaa. Viisulavalla käytössä ei ole oma nimi vaan taiteilijanimi, jolla hänet tunnetaan kotimaassaankin: Jamala.

Isoisoäidin tarinasta syntyi laulu, joka sai nimensä tapahtuma-ajan mukaan: 1944. Laulu on aloitussäkeistä lähtien synkkä: Kun muukalaiset tulevat. He tulevat kotiisi, tappavat teidät kaikki ja sanovat: me emme ole syyllisiä.

Kun Venäjä alkuvuodesta kuuli, millaisen kappaleen Ukraina aikoi lähettää viisuihin, se vaati Euroviisuja järjestävää Euroopan yleisradioliittoa kieltämään laulun. Venäjän silmissä kappale on läpeensä poliittinen.

Džamaladinova ei jaksa puhua kappaleensa poliittisuudesta, sillä hänestä se ei sitä ole. Hänelle laulussa on kyse hänen sukunsa ja muiden Krimin tataarien historiallisesta tositarinasta. Se pitää kertoa, jotta ihmiset tietäisivät ja muistaisivat sen.

”Taiteessa on kyse siitä, että jaetaan jotakin, mikä on tärkeää tässä maailmassa. En minä muistuta tästä nyt Krimin valtauksen takia, en. Tämä vain on yksi niistä tragedioista, jotka meidän ihmisten pitää muistaa. Yhtä lailla jokin Schindlerin lista on opettanut ja muistuttanut monelle holokaustista.”

Džamaladinova tunnetaan yleisesti Ukrainassa Krimin tataarina, joka puhuu avoimesti omasta ja sukunsa tarinasta – nyt, kun Krimin tataarien kohtalosta voidaan taas puhua. Neuvostovuosina asiasta ei mainittu esimerkiksi kouluissa sanallakaan.

”Kun tunnet omat juuresi, tajuat, että toisia kulttuureita pitää kunnioittaa.”

Džamaladinova sai nostetta musiikkiuralle, kun hän voitti nuorten muusikoiden New Wave -kilpailun Jūrmalassa, Latviassa vuonna 2009. Sittemmin hän on tehnyt neljä albumia.

Hän säveltää ja sanoittaa kappaleet itse. Myös 1944 on hänen oma sävellyksensä ja sanoituksen, mikä on viisuissa jokseenkin harvinaista.

”Olen viime aikoina etsinyt keinoja välittää lauluissani henkilökohtaisia tunteitani ja tarinoitani, paitsi tätä suvun histo­riaa myös vaikkapa yksinäisyyttä”, hän kertoo. ”Nytkin toivon, että ihmiset Euroviisujakin katsellessa todella tuntisivat kipuni, vaikka söisivät samalla siinä sohvalla popcornia.”

Džamaladinovan esitys tullee keräämään lähipäivinä huomiota, sillä hän on toinen viisujen ennakkosuosikeista. Se toinen on Venäjä, maa, joka on julkisesti paheksunut hänen kappalettaan.

Laulajan isoisoäiti on ollut kuolleena jo pari vuosikymmentä. Sitä, mitä tämä kappaleesta ajattelisi, laulaja ei osaa sanoa. Mutta 90-vuotias isoisä on elossa ja hänen mielipiteensä on tiedossa.

”Hän on ylpeä, kun kerron tämän tarinan”, laulaja sanoo. Sitten ääni hiljenee. Isoisää on ikävä, tämä kun on sairaskin, mutta tapaaminen ei ole järjestynyt kahteen vuoteen. Isoisä asuu Krimillä, eikä sinne pääsy ole helppoa.

”Laulussani sanotaan, että meidän pitäisi rakentaa tulevaisuus, jossa ihmiset ovat vapaita elämään rakkaudessa. Olen ehkä naiivi, mutta uskon näin.”

Oikaisu 12.5. klo 11.24: Jutun ingressissä kirjoitettiin ensin virheellisesti, että Ukrainan viisuedustaja kuuli lauluaan inspiroineen tarinan isoäidiltään. Hän kuuli tarinan isoisoäidiltään.

Illan viisut esitysjärjestyksessä

1. Latvia: Justs, Heartbeat

2. Puola: Michał Szpak, Color of Your Life

3. Sveitsi: Rykka, The Last of Our Kind

4. Israel: Hovi Star, Made of Stars

5. Valko-Venäjä: Ivan, Help You Fly

6: Serbia: Sanja Vučić, Goodbye (Shelter)

7. Irlanti: Nicky Byrne, Sunlight

8. Makedonia: Kaliopi, Dona

9. Liettua: Donny Montell, I’ve Been Waiting For This Night

10. Australia: Dami Im, Sound of Silence

11. Slovenia: ManuElla, Blue And Red

12. Bulgaria: Poli Genova, If Love Was a Crime

13. Tanska: Lighthouse X, Soldiers of Love

14. Ukraina: Jamala, 1944

15. Norja: Agnete, Icebreaker

16: Georgia: Nika Kotšarovi & Young Georgian Lolitaz, Midnight Gold

17. Albania: Eneda Tarifa, Fairytale

18. Belgia: Laura Tesoro, What’s the Pressure

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroviisut 2016
 • Euroviisut
 • Ukraina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Dramaattiset kuvat näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  6. 6

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Taidemaalari Salvador Dalín ruumis kaivetaan haudasta isyystestiä varten

  10. 10

   Irakilainen kenraaliluutnantti: Taistelu Mosulista päättyy pian voittoon, Isisin itsemurhavastaisku epäonnistui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  10. 10

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää