Valikko
Kulttuuri    |   Musiikki

Näitä musiikkinäytteitä valamiehistö ei saanut kuulla – kuuntele onko Led Zeppelinin Stairway to Heaven plagiaatti

Tuomiota ryhdyttiin odottamaan loppupuheenvuorojen jälkeen – Suomen Teosto antaisi vapauttavan suosituksen

Valamiehistö Los Angelesissa keskusteli torstaina 23. kesäkuuta jo toista päivää siitä, onko Led Zeppelinin rakastettu rock-klassikko Stairway to Heaven plagiaatti. Loppupuheenvuorot kuultiin jo keskiviikkona.

Kiistan osapuolet päätyivät oikeuteen, kun Spirit-yhtyeen Taurus-instrumentaalin säveltäneen kitaristi Randy Craig Wolfen (taiteilijanimeltään Randy California) perikunta katsoi Stairway to Heavenin saaneen alkunsa Tauruksesta.

Led Zeppelinin puolustus vetosi oikeudessa siihen, että kyseessä on vuosisatoja yleisesti käytössä ollut musiikillinen keinovara.

”Kukaan ei omista yhteisiä musiikillisia elementtejä, joita on käytetty yli kolmensadan vuoden ajan”, asianajaja Peter Anderson sanoi oikeudessa. Asianajaja muistutti myös, että kiista koskee vain pientä osaa Stairway to Heavenin noin kahdeksan minuutin kestoa.

Randy Wolfen perikuntaa edustava Francis Malofiy puolestaan katsoi loppupuheenvuorossaan, että Wolfen perikunnalle kuuluisi kolmannes tekijänoikeustuotoista. Se tarkoittaisi todennäköisesti miljoonakorvauksia perikunnalle.

Plant ja Page muistelivat oikeudessa, että eivät olisi kuulleet Spirit-yhtyeen Taurusta, vaikka Spiritin levy onkin löytynyt Pagen massiivisesta levykokoelmasta. Uransa alussa he soittivat samalla lavalla ennen Spiritiä, mutta lähtivät kertomansa mukaan kohti seuraavaa konserttipaikkaa ennen Spiritin nousemista lavalle. Samalla he muistelivat jälleen kerran hetkeä, jossa Pagen kitarakuviosta ja Plantin sanoitusaihelmasta alkoi muotoutua Stairway to Heaven.

Tuomio voidaan antaa vain, jos perikunnan edustaja voi osoittaa, että Spiritin Taurus vaikutti sävellystyöhön.

Oikeudenkäynti perustuu siihen, että Spirit-yhtyeen Tauruksella on samankaltainen kitaran näppäilykuvio kuin myöhemmin sävelletyn Stairway to Heavenin alussa.

Yhtäläisyyksiä voi kuunnella esimerkiksi tältä Wall Street Journalin uutisvideolta.

Sky News on marssittanut studioon myös kitaransoiton opettajan näyttämään, miten kuuluisat kuviot soitetaan.

Valamiehistö ei kuunnellut levytyksiä rinnakkain, sillä oikeudessa tekijänoikeus määritellään nuottimateriaalista, joka on toimitettu molemmista sävellyksistä Kongressin kirjastolle. Molemmat osapuolet kutsuivat asiantuntijoita soittamaan nuoteista sävellyksiä valamiehistölle.

Suomessa asia olisi selvä: ”täällä plagiaattiväite tuskin olisi edennyt oikeuteen”, sanoo Teoston ohjelmistoasiamies Jennah Vainio.

Suomessa tällainen tapaus menisi yleensä ensin Teoston ohjelmistotoimikuntaan, johon kuuluu asiamiehen lisäksi kaksi jäsentä Suomen säveltäjistä, kaksi Elvis ry:stä ja kaksi Suomen musiikkikustantajista. Sopuun pyritään aina, ja jos siihen ei päästä, ohjelmistotoimikunta voi antaa asiantuntijalausuntonsa oikeudelle.

Stairway to Heavenia ei näkemykseni mukaan missään tapauksessa julistettaisi ohjelmistotoimikunnassa plagiaatiksi. Yhteinen laskeva bassolinja ja nuo soinnut on käytetty jo esimerkiksi barokin aikakaudella”, Vainio muistuttaa.

Myös Wolfen perikunta oli pitkään sitä mieltä, että Led Zeppelinin kallispalkkaisia asianajajia vastaan ei kannata lähteä, mutta omaperäinen 38-vuotias asianajaja Francis Malofiy taivutteli perikunnan haastamaan rock-legendat.

Malofiy lähti oikeuteen samalla asenteella, jolla hän on pärjännyt baaritappelussa. Asianajajan salkkuna hänellä on kustomoitu Fenderin kitarakotelo.

Huhtikuun lopussa hän ehdotti, että oikeudenkäynti peruttaisiin, jos perikunnalle annetaan miljoona dollaria ja Wolfelle tunnustus säveltäjyydestä. Page ja Plant eivät tarttuneet täkyyn.

Asiantuntijoista Wolfen perikunta on vedonnut esimerkiksi Vermontin yliopiston professoriin Alexander Stewartiin. Hänen mukaansa näiden sävellysten kolmessa ensimmäisessä tahdissa on sama sointukulku, ja tämän jälkeen tapahtuu ”epätavallinen muunnelma traditionaalisesta kromaattisesti laskevasta bassolinjasta”. Hän huomauttaa myös, että molemmat laulut pyrkivät ”klassiseen renessanssiatmosfääriin”.

Led Zeppelin marssitti odotetusti oikeuteen asiantuntijan, jonka mukaan muunnelma traditionaalisesta kromaattisesti laskevasta bassolinjasta ei ollut ollenkaan epätavallinen, vaan satojen vuosien aikana useaan kertaan käytetty. Oikeudenkäynnin perusväitteet puolin ja toisin löytyvät tästä linkistä.

Nuotit tuntevalle asian voi selittää seuraavasti: Tauruksessa näppäillään kitaralla a-mollin kolmisoinnun säveliä niin, että bassolinja lähtee laskeutumaan a-sävelestä puolisävelaskel kerrallaan, kunnes f-sävelelle pysähdytään vähän pidemmäksi aikaa.

Tämän jälkeen Wolfe jatkaa sävellystä yksinkertaisella sekvenssikululla. Näitä aineksia toistellaan pari minuuttia, ja Taurus-instrumentaali päättyy.

Page aloittaa Stairway to Heavenin muuten vastaavasti, mutta Pagen näppäilyssä melodialinja lähtee nousemaan samalla kun bassolinja laskee, ja sävellys erkanee aivan omille teilleen heti f-sävelelle pysähtymisen jälkeen.

Moni klassisen musiikin historiaa tunteva asiantuntija on ollut Led Zeppelinin puolustuksen kannalla, sillä varkaista parhain vaikuttaa tällä kertaa syyttömältä. Siltä näyttää, vaikka Pagen säveltäjätietoja on jouduttu usein täsmentämään esimerkiksi Led Zeppelinin albumien uudelleenjulkaisuissa.

Bring it On Home on merkitty kokonaan Willie Dixonille vuodesta 1972 lähtien, The Lemon Song ja How Many More Times osin Howlin’ Wolfille eli Chester Burnettille vuodesta 1993 lähtien, Whole Lotta Love osin Willie Dixonille vuodesta 1985 lähtien ja Babe, I’m Gonna Leave You osin Anne Bredonille vuodesta 1990 lähtien.

Hämmentävin tapaus on aina ollut Jake Holmesin Dazed and Confused, jonka uutta sovitusta Page kehitteli sittemmin The Yardbirdsissä ja jonka hän hämmentävästi merkitsi omiin nimiinsä Led Zeppelinin esikoisalbumilla. On totta, että pitkässä levyversiossa on minuuttikaupalla Pagen omia innovaatioita, mutta kuuluisa riffi ja laulumelodia ovat kuitenkin Holmesilta.

Holmes vei asian oikeuteen vasta 2010. Osapuolet pääsivät sopuun vuonna 2012, ja esimerkiksi Celebration Day -konserttilevyllä tekijänoikeus on yhä Pagella lisättynä tiedolla ”inspired by Jake Holmes”.

Page itse on selittänyt aikaisemmat tapaukset sillä, että hän ihastui Babe, I’m Gonna Leave You -lauluun Joan Baezin levyltä ja siinä ei ollut mainittu säveltäjää, joten hän luuli, että kyseessä oli kansansävelmä.

Bluespohjaisista jameista kehittyneissä lauluissa Robert Plant taas höysti sanoituksia Willie Dixonin ja Howlin’ Wolfin riimeillä kunnianosoituksena heille, vaikka musiikilliset yhtäläisyydet alkuperäisiin blues-kappaleisiin olivat Pagen mielestä lopulta vähäisiä.

Noissa tapauksissa Pagen puheissa on selittelyn makua, mutta Stairway to Heavenin tapauksessa hän on vahvemmilla. Niin usein kyseistä sävelkulkua on käytetty musiikin historiassa jo ennen Tauruksen säveltämistä. New Yorkerin musiikkitoimittaja Alex Ross on kerännyt esimerkkejä tähän linkkiin ja käsittelee asiaa tässä kirjoituksessa.

Ehkä varhaisin julkisessa keskustelussa mainittu sävellys, jossa tuota sävelkulkua näppäillään nimenomaan kitaralla, on Giovanni Battista Granatan (1620/1621 – 1687) sonaatti kitaralle ja viululle.

Spotifysta ja YouTubesta löytyvän sävellyksen alussa on noin puolen minuutin kohdalla näppäilykuvio, joka muistuttaa Stairway to Heavenin alkua paljon enemmän kuin Tauruksen kuvio.

Kansainvälisessä keskustelussa on mainittu myös Pagen varhainen vaikuttaja, brittikitaristi Davey Graham. Hän käytti vastaavaa kulkua soitellessaan Cry Me a River -sovitusta tällä filmillä vuonna 1959.

Pagen Graham-vaikutteita ja väitettyjä varkauksia on lueteltu esimerkiksi tässä blogissa.

Oikeudenkäynnin edetessä saatiin joitakin lisätodisteita kitarakuvion yleisyydestä. Yksi kiintoisimmista oli Modern Folk Quartetin sovitus ja vuoden 1963 levytys kansanlaulusta To Catch a Shad. Suurimmat samankaltaisuudet ovat heti alussa sekä kohdassa 1.43.

Voi kysyä mitä merkitystä olisi ollut edes sillä, että Page olisi kuullut Tauruksen. Page oli tuohon aikaan musiikillisesti varsin sivistynyt ja tiesi varmasti useita Tauruksen edeltäjiä, joissa käytetään samanlaista näppäilykuviota. Korkeintaan Taurus olisi voinut palauttaa hänen mieleensä tämän yleisen musiikillisen keinovaran.

Page on kertonut kuulleensa sävelkulun myös esimerkiksi vuonna 1964 ensi-iltansa saaneen Maija Poppanen -elokuvan laulussa Chim Chim Cher-ee.

Page ei kuitenkaan pyrkinyt Stairway to Heavenin alun akustisessa kitaraosuudessa Maija Poppasen maailmoihin, vaan ”jonkinlaiseen köyhän miehen Johann Sebastian Bachin Bourréeseen. Bachia myös sooloihinsa konserttilavoilla upottanut Page kertoo Stairway to Heaven -laulun synnystä lisää seuraavalla BBC:n videolla.

Sävelkulun yleisyydestä populaarimusiikissa on väännetty myös pilaa. Hollantilaiskoomikot ovat tehneet hervottoman koosteen, jossa paljastuu kuinka moni hitti kautta aikojen on käyttänyt samanlaista sävelkulkua. My Funny Valentine ja monet muut klassikot ovatkin osuvia todisteita, mutta koosteessa on huumorin nimissä toki myös hittejä, joihin sävelkulku sopisi, vaikka sitä ei sellaisenaan hitissä käytetä.

Huumorivideota katsoessa voi väkisinkin tulla mieleen, että populaarimusiikissa ei kovin usein tehdä harmonisia kehittelyjä ja melodioita, joita ei olisi käytetty jo aikaisemmin viimeisimmän 500 vuoden aikana.

”Duuri–molli-tonaliteettia noudatettaessa plagiaattikynnys on kyllä todella korkea. Samankaltaisuudet eivät riitä. Yleensä nämä kuolevat alkuunsa, ja maailmallakin lähinnä juristit voittavat”, Teoston Jennah Vainio sanoo.

Yhdysvalloissa vaikuttaa kuitenkin nyt siltä, että yksikään lauluntekijä ei voi enää olla turvassa plagiointisyytöksiltä. Hyvinkin yksinkertaisista ja moneen kertaan kierrätetyistä sävelkuluista ja rytmikuvioista saatetaan haastaa oikeuteen.

Aikaisemmin juuri Los Angelesissa esimerkiksi Pharrell Williamsin sävellys Blurred Lines todettiin oikeudessa plagiaatiksi Marvin Gayen Got to Give it Up -laulusta. Gayen perikunnalle tuomittiin miljoonakorvaukset. Yllättävästä tuomiosta on toki valitettu.

”Yhdysvalloissa tapahtuu tosiaan kaikenlaista. Koko musiikkimaailma ällistyi Blurred Lines -tuomiosta. Ehkä se sai Tauruksen säveltäjän perikunnan kokeilemaan plagiaattisyytöksen voimaa”, Teoston Jennah Vainio arvioi.

Missään tapauksessa tuomio ei ole viimeinen sana myöskään Stairway to Heaven -oikeudenkäynnissä, ja prosessi voi myös kääntyä Tauruksen säveltäjän perikuntaa vastaan.

Taurus ei ole kovin omaperäinen sävellys, joten mikään ei estäne liioin oikeudenkäyntejä, joissa Tauruksen alun näppäilykuvio halutaan osoittaa plagiaatiksi jostakin aikaisemmasta näppäilykuviota hyödyntävästä sävellyksestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Teosto
 • Plagiaatti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Robbie Williams lähetti terroristeille uhmakkaan viestin Lontoon olympiastadionilta – elokuussa tämä keikka nähdään Tampereella

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Jo toinen tapaus kesäkuussa: Pohjoiskorealainen sotilas loikkasi rajan yli etelään

  9. 9

   Tamperelaisen baarin edustalla ammuttiin riidan päätteeksi neljä laukausta

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  7. 7

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää