Valikko
Kulttuuri

Brittihallituksen vaatimukset BBC:lle: Läpinäkyvyyttä ja omaleimaista sisältöä

Kulttuuriministeri John Whittingdale julkisti torstaina brittihallituksen vaatimukset BBC:n seuraavien 11 vuoden toimilupaa varten.

Britannian kulttuuriministeri John Whittingdale julkisti torstaina raportin uudistuksista, joita konservatiivihallitus vaatii yleisradioyhtiö BBC:ltä. Niiden kärjessä on sisällön ”omaleimaisuus” sekä toiminnan läpinäkyvyys, jota on määrä edistää ulkoisella valvonnalla sekä palkkojen julkistamisella.

BBC:n toiminnan valvonta siirtynee Britannian televalvontaviranomaisen Ofcomin hoidettavaksi.

BBC:n toiminta rahoitetaan jatkossakin televisiolupamaksuilla.

Whittingdalen raportti liittyy BBC:n vuoden lopussa erääntyvän toimiluvan uusimiseen. Luvan uusimisen yhteydessä Britannian hallitus asettaa yleisradioyhtiön toiminnalle suuntaviivat seuraaviksi 11 vuodeksi.

BBC on Britannian suurin televisio-, radio- ja verkkouutisten tuottaja Britanniassa, ja sen ohjelmat ja verkkosivut tavoittavat viikoittain 97 prosenttia briteistä. BBC:n toimintaa rahoitetaan tv-lupamaksuilla, jotka tuottavat sille vuosittain 3,7 miljardia puntaa eli noin 4,7 miljardia euroa.

Aikaisemmin Whittingdale on kritisoinut julkisesti yleisradioyhtiön kokoa ja merkitystä muuttuvassa mediakentässä.

BBC-kriitikoiden mukaan BBC on jättiläinen, joka tukahduttaa ilmaisilla verkkouutisillaan kaupalliset kilpailijat. Uutisointia on moitittu myös puolueelliseksi – joskin kriitikot ovat usein eri mieltä siitä, onko uutisointi kallellaan oikealle vai vasemmalle. Whittingdale itse on kritisoinut myös BBC:n viihteellisyyttä.

Aiemmin brittimediassa on spekuloitu jopa sillä, että hallitus esittäisi osaa BBC:n varoista jaettavaksi sen kilpailijoille, tai että BBC:tä kiellettäisiin esittämästä hittiohjelmiaan parhaaseen katseluaikaan.

Torstaina esitetty raportti on maltillisempi.

BBC:n tehtäväksi esitetään ”toimia yleisen hyvän puolesta ja palvella kaikkia yleisöjä puolueettomilla, korkealaatuisilla ja omaleimaisilla sisällöillä ja palveluilla, jotka jakavat tietoa, sivistävät ja viihdyttävät”.

Uutta muotoilussa ovat puolueettomuus, korkealaatuisuus ja omaleimaisuus.

Whittingdalen mukaan hallitus ei sano, etteikö BBC saisi olla suosittu, mutta sen ohjelmien pitäisi olla nimenomaan ”omaleimaisia”, minkä oppositio on ehtinyt jo kyseenalaistaa.

Raportin mukaan BBC:n toimintaa ja televisioluvan maksajien etuja valvonut BBC Trust pitäisi lopettaa ja sen tilalle perustaa uusi johtokunta, johon BBC saisi nimetä jäsenistä puolet. Toiminnan valvonnasta vastannee jatkossa televalvontaviranomainen Ofcom.

BBC rahoitetaan jatkossakin televisiolupamaksulla. Maksun on määrä nousta indeksin mukaan, ja tulevaisuudessa se pitäisi maksaa myös Yle Areenaa vastaavan BBC:n iPlayerin käytöstä.

Myös BBC:n yli 450 000 puntaa eli 570 000 euroa tienaavien tähtien palkkiot tulee julkistaa.

Lisäksi Whittingdale vaati BBC:ltä monimuotoisuutta – käytännössä vähemmistöyleisöjen ja syrjäseutujen parempaa huomioimista.

Sen tavoitteen toteutumiseksi BBC ilmoitti toimistaan jo tänään.

Vuodesta 2017 lähtien BBC muun muassa palkkaa 150 toimittajaa ympäri Brittein saaria tuottamaan paikallisuutisia yhteistyössä paikallismedioiden kanssa.

BBC:n pääjohtaja Tony Hall oli tuoreessa lausunnossaan tyytyväinen siitä, että BBC saa 11 vuoden toimiluvan ja 11 vuodeksi taatut televisiolupamaksut sekä tuen sille, mitä BBC tekee.

Hall on kuitenkin eri mieltä Whittingdalen ehdotuksesta antaa hallitukselle valta nimetä puolet BBC:n uuden johtokunnan jäsenistä.

Moni brittikansanedustajista on pelännyt, että Whittingdale pyrkii tekemään BBC:stä hallituksen äänitorven.

Eilen Whittingdale sanoi parlamentin alahuoneessa, ettei hallitus pyri vaikuttamaan yleisradioyhtiön toimitukselliseen sisältöön.

”Toimituksellinen itsemäärämisoikeus on uskomattoman tärkeä periaate emmekä tee mitään sen heikentämiseksi, - - päinvastoin, olemme tehneet parhaamme vahvistaaksemme sitä eräillä alueilla”, Whittingdon sanoi eilen uutistoimisto Reutersin mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Suomi ensin -mielenosoitus lopetetaan – Poliisi otti miehen kiinni Rautatientorilla

  2. 2

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  5. 5

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   HS seuraa: Suomi ensin -mielenosoitus lopetetaan – Poliisi otti miehen kiinni Rautatientorilla

  6. 6

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää