Valikko
Kulttuuri

Brittihallituksen vaatimukset BBC:lle: Läpinäkyvyyttä ja omaleimaista sisältöä

Kulttuuriministeri John Whittingdale julkisti torstaina brittihallituksen vaatimukset BBC:n seuraavien 11 vuoden toimilupaa varten.

Britannian kulttuuriministeri John Whittingdale julkisti torstaina raportin uudistuksista, joita konservatiivihallitus vaatii yleisradioyhtiö BBC:ltä. Niiden kärjessä on sisällön ”omaleimaisuus” sekä toiminnan läpinäkyvyys, jota on määrä edistää ulkoisella valvonnalla sekä palkkojen julkistamisella.

BBC:n toiminnan valvonta siirtynee Britannian televalvontaviranomaisen Ofcomin hoidettavaksi.

BBC:n toiminta rahoitetaan jatkossakin televisiolupamaksuilla.

Whittingdalen raportti liittyy BBC:n vuoden lopussa erääntyvän toimiluvan uusimiseen. Luvan uusimisen yhteydessä Britannian hallitus asettaa yleisradioyhtiön toiminnalle suuntaviivat seuraaviksi 11 vuodeksi.

BBC on Britannian suurin televisio-, radio- ja verkkouutisten tuottaja Britanniassa, ja sen ohjelmat ja verkkosivut tavoittavat viikoittain 97 prosenttia briteistä. BBC:n toimintaa rahoitetaan tv-lupamaksuilla, jotka tuottavat sille vuosittain 3,7 miljardia puntaa eli noin 4,7 miljardia euroa.

Aikaisemmin Whittingdale on kritisoinut julkisesti yleisradioyhtiön kokoa ja merkitystä muuttuvassa mediakentässä.

BBC-kriitikoiden mukaan BBC on jättiläinen, joka tukahduttaa ilmaisilla verkkouutisillaan kaupalliset kilpailijat. Uutisointia on moitittu myös puolueelliseksi – joskin kriitikot ovat usein eri mieltä siitä, onko uutisointi kallellaan oikealle vai vasemmalle. Whittingdale itse on kritisoinut myös BBC:n viihteellisyyttä.

Aiemmin brittimediassa on spekuloitu jopa sillä, että hallitus esittäisi osaa BBC:n varoista jaettavaksi sen kilpailijoille, tai että BBC:tä kiellettäisiin esittämästä hittiohjelmiaan parhaaseen katseluaikaan.

Torstaina esitetty raportti on maltillisempi.

BBC:n tehtäväksi esitetään ”toimia yleisen hyvän puolesta ja palvella kaikkia yleisöjä puolueettomilla, korkealaatuisilla ja omaleimaisilla sisällöillä ja palveluilla, jotka jakavat tietoa, sivistävät ja viihdyttävät”.

Uutta muotoilussa ovat puolueettomuus, korkealaatuisuus ja omaleimaisuus.

Whittingdalen mukaan hallitus ei sano, etteikö BBC saisi olla suosittu, mutta sen ohjelmien pitäisi olla nimenomaan ”omaleimaisia”, minkä oppositio on ehtinyt jo kyseenalaistaa.

Raportin mukaan BBC:n toimintaa ja televisioluvan maksajien etuja valvonut BBC Trust pitäisi lopettaa ja sen tilalle perustaa uusi johtokunta, johon BBC saisi nimetä jäsenistä puolet. Toiminnan valvonnasta vastannee jatkossa televalvontaviranomainen Ofcom.

BBC rahoitetaan jatkossakin televisiolupamaksulla. Maksun on määrä nousta indeksin mukaan, ja tulevaisuudessa se pitäisi maksaa myös Yle Areenaa vastaavan BBC:n iPlayerin käytöstä.

Myös BBC:n yli 450 000 puntaa eli 570 000 euroa tienaavien tähtien palkkiot tulee julkistaa.

Lisäksi Whittingdale vaati BBC:ltä monimuotoisuutta – käytännössä vähemmistöyleisöjen ja syrjäseutujen parempaa huomioimista.

Sen tavoitteen toteutumiseksi BBC ilmoitti toimistaan jo tänään.

Vuodesta 2017 lähtien BBC muun muassa palkkaa 150 toimittajaa ympäri Brittein saaria tuottamaan paikallisuutisia yhteistyössä paikallismedioiden kanssa.

BBC:n pääjohtaja Tony Hall oli tuoreessa lausunnossaan tyytyväinen siitä, että BBC saa 11 vuoden toimiluvan ja 11 vuodeksi taatut televisiolupamaksut sekä tuen sille, mitä BBC tekee.

Hall on kuitenkin eri mieltä Whittingdalen ehdotuksesta antaa hallitukselle valta nimetä puolet BBC:n uuden johtokunnan jäsenistä.

Moni brittikansanedustajista on pelännyt, että Whittingdale pyrkii tekemään BBC:stä hallituksen äänitorven.

Eilen Whittingdale sanoi parlamentin alahuoneessa, ettei hallitus pyri vaikuttamaan yleisradioyhtiön toimitukselliseen sisältöön.

”Toimituksellinen itsemäärämisoikeus on uskomattoman tärkeä periaate emmekä tee mitään sen heikentämiseksi, - - päinvastoin, olemme tehneet parhaamme vahvistaaksemme sitä eräillä alueilla”, Whittingdon sanoi eilen uutistoimisto Reutersin mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  6. 6

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  7. 7

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  9. 9

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää