Valikko
Kulttuuri

Helsinki Lit 2016 alkaa perjantaina: Nämä kirjailijat festivaalille tulevat, ja tämä heistä pitää tietää

HS kokosi yhteen kirjallisuusfestivaalin vieraat ja heistä HS:ssa julkaistut jutut.

Urbaani kirjallisuusfestivaali Helsinki Lit järjestetään jo toista kertaa, ja tapahtumapaikkana perjantaista lauantaihin, 13.–14. 5. on tuttu Savoy-teatteri Helsingin Kasarmikadulla.

Festivaalin ohjelmisto koostuu jälleen kirjailijoiden kohtaamisista ja keskusteluista. Mukana on paitsi vieraita eri maista myös suomalaisia nykykirjailijoita.

Tapahtumaa juontaa näyttelijä Pekka Strang, ja kummankin illan huipentaa show.

Perjantaina kuullaan ruotsalaisen Frida Hyvösen Helsinki Litiin suunnittelema erikoiskonsertti.

Lauantaina vuorossa on suomalaissyntyisen, Ruotsissa vaikuttavan kirjailijan ja juontajan Mark Levengoodin sooloesiintyminen.

Festivaalilla jaetaan perjantaina Jarl Hellemann -palkinto vuoden parhaalle käännöskirjalle ja sen suomentajalle.

Yle Teema lähettää Helsinki Litin ohjelmaa myös suorana lähetyksenä. Koko ohjelma löytyy täältä.

HS kokosi yhteen festivaalin vieraat ja heistä HS:ssa julkaistut jutut.

Sofi Oksanen

Festivaalin aloittaa jo toista kertaa Sofi Oksasen (s. 1977) keskustelu venäläiskirjailijan kanssa.

Viime vuonna presidentti Vladimir Putinia kritisoitiin yhdessä Mihail Šiškinin kanssa, nyt vuorossa on toimittaja ja kirjailija Masha Gessen.

Oksaselta on viime syksynä ilmestynyt romaani Norma, jonka arvioi kriitikko Suvi Ahola.

Masha Gessen

Venäläis-amerikkalainen toimittaja, kirjailija ja aktivisti Gessen (s. 1967) on paitsi Putinin politiikan kriitikko myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustaja.

HS-toimittaja Jussi Niemeläinen haastatteli Gesseniä kaksi vuotta sitten.

Tore Renberg

Norjalainen Renberg (s. 1972) kuuluu maan luetuimpiin nykykirjailijoihin. Huomenna nähdään on hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa, jonka Jukka Petäjä arvioi 13. 5.

Se on hänestä varmalla kädellä rakennettu tiiliskiviromaani, joka kuvaa viittä päivää Stavangerissa syksyllä 2012. ”Tämä useasta eri näkökulmasta rakentuva mosaiikki kuvaa öljyllä rikastuneen kaupungin kääntöpuolta, umpikujassa pyristelevien ihmisten pahoinvointia ja epätoivoa.”

Helsinki Litin lavalla Renberg keskustelee Philip Teirin kanssa hyvinvointivaltiosta ja sen mahdollisuuksista.

Rosa Liksom

Kirjailija ja kuvataiteilija (s. 1958) keskustelee Mark Levengoodin kanssa ulkopuolisuudesta, kotimaasta ja vieraudesta.

Hänen viimeisin teoksensa Väliaikainen (2014) on kokoelma lyhytproosaa, jonka kriitikko Jukka Koskelainen arvioi näin.

Mark Levengood

Yhdysvalloissa 1964 syntynyt ja Suomessa kasvanut Levengood on nykyisin ruotsinsuomalainen toimittaja ja kirjoittaja. Tv-työn lisäksi hän on kirjoittanut useita humoristisia teoksia.

”51-vuotiaana on onni olla terve ja saada tehdä työtä, josta nauttii”, hän sanoo 13. 5. ilmestyneessä HS-haastattelussa. ”Minulla on puoliso ja lapset ja molemmat vanhemmat sekä isotäti yhä elossa.”

Jonas Hassen Khemiri

Ruotsalaiskirjailijalla (s. 1978) on tunisialaiset juuret, ja hän onkin maahanmuuttajien puolestapuhuja. Helsinki Lit -festivaalilla Khemiri keskustelee Riikka Pulkkisen kanssa siitä, kenen suulla kirjailijan on lupa puhua.

Teos Kaikki se mitä en muista sai tämän vuoden August-palkinnon, ja silloin Khemiriä haastateltiin.

Voittajaromaanin suomennoksen arvioi HS:ssa Jukka Petäjä.

Riikka Pulkkinen

Perheestä ja muista läheisistä ihmissuhteista paljon kirjoittanut Pulkkinen (s. 1980) julkaisee syksyllä viidennen romaaninsa.

Edellisen, romanttisen Iiris Lempivaaran levottoman ja painavan sydämen (2014) arvioi HS:ssa kritiikko Sirpa Pääkkönen.

Tommi Kinnunen

Esikoisteokselleen Neljäntienristeys (2014) tänä vuonna jatkoa kirjoittanut Kinnunen (s. 1973) keskustelee festivaalilla kirjailijan työstä yhdessä Katri Lipsonin kanssa.

Kinnusen Lopotti-romaani jatkoi Neljäntienristeyksestä tuttujen henkilöiden tarinaa. Suvi Aholan arvio tässä.

Katri Lipson

Lääkäri-kirjailija (s. 1965) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon Kosmonautti-romaanillaan 2008.

Uusin teos Detroit ilmestyi tämän vuoden maaliskuussa, ja näin kriitikko Antti Berg siitä kirjoitti.

Hannu Väisänen

Kuvataiteilija ja kirjailija (s. 1951) voitti Finlandia-palkinnon Toiset kengät -romaanillaan 2007. Tänä vuonna ilmestyi kuvataiteilija Anterosta kertovan romaanisarjan neljäs osa Elohopea. Kriitikko Mervi Kantokorven arvio tässä.

Samanaikaisesti romaanin ilmestymisen kanssa Väisänen, joka asuu Ranskassa, avasi Helsingissä taidenäyttelyn. Siitä ja kirjallisesta tuotannostaan hän kertoi HS-haastattelussa.

Helsinki Litissä Väisänen keskustelee taiteesta ja Pariisista kuvataiteilija Hanna Saarikosken kanssa.

Sadie Jones

Suosittu brittikirjailija (s. 1967) tunnetaan romantiikkaa ja lähihistoriaa kirpeästi yhdistelevistä romaaneista. Teatterimaailmaan sijoittuva Ehkä rakkaus oli totta -kirja suomennettiin viime vuonna, ja kriitikko Antti Majander kirjoitti siitä näin.

HS-haastattelussa Jones kertoi arvostavansa suomalaista designia ja Alvar Aaltoa.

Juha Itkonen

Populaarikulttuuri on kaunokirjallisuuden kulissina paitsi Sadie Jonesilla myös Juha Itkosella (s. 1975), ja se on heidän keskustelunsa aihe Helsinki Lit -festivaalilla.

Itkonen julkaisi tänä vuonna jatkoa 2005 ilmestyneelle romaanilleen Anna minun rakastaa enemmän. Palatkaa perhoset -teoksen arvioi kriitikko Arla Kanerva.

Itkonen kertoi romaaniensa taustoista Suvi Aholan haastattelussa.

Sara Stridsberg

Ruotsalainen kirjailija ja kääntäjä (s. 1972) sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 2007 romaanista Drömfakulteten. Ensimmäinen suomennos, mielisairaalamiljööseen sijoittuva Niin raskas on rakkaus on juuri ilmestynyt.

Siitä Antti Majander kirjoittaa HS:ssa 13. 5. näin: ”Romaani puoltaa yksilöiden oikeutta olla sopimattomia, soveltumattomia ja kulkea oma tiensä, vaikka aina löytyy toisia, jotka ottavat oikeudekseen tietää paremmin, miten sen pitäisi mennä.”

Stridsberg keskustelee Helsinki Lit -festivaalilla Claes Anderssonin kanssa mielenterveyden käsittelystä kirjallisuudessa.

Claes Andersson

Psykiatri, runoilija, jazz-pianisti ja entinen kulttuuriministeri (s. 1937) julkaisi viimeisimmän runokokoelmansa Aamu meren rannalla viime vuonna.

Kriitikko Venla Rossi kirjoitti siitä näin.

Helen Macdonald

Brittiläinen tieteenhistorioitsija ja kirjailija (s. 1970) kohautti pari vuotta sitten maailmaa omaperäisellä tietokirjallaan H niin kuin haukka, joka kertoo masennuksesta ja haukan kasvattamisesta. Se on nyt myös suomennettu.

”Tiesin, että kanahaukan kesyttäminen olisi haaste, mutta sitä kaipasinkin, jotta unohtaisin suruni”, Macdonald kertoo HS-haastattelussa 13. 5. ”Ajattelin, että se olisi hyvä pakopaikka.”

Sirpa Kähkönen

Helen Macdonaldin kanssa Helsinki Lit -festivaalilla keskustelee kirjailija Sirpa Kähkönen (s. 1964). Hänen viimeisin romaaninsa Graniittimies (2014) kertoi 1900-luvun alun Venäjästä. Näin sen arvioi kriitikko Hannu Marttila.

Teoksen taustoista Kähkönen kertoi haastattelussa näin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Helsinki
 • Festivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  2. 2

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  3. 3

   Kommentti: USA:n oikeiston bluffi paljastui

  4. 4

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  7. 7

   Suomalainen Jeri Sopanen taisteli Kuuban vallankumouksessa, seilasi Jacques Cousteaun kanssa ja teki kansainvälisesti palkitun elokuvauran – kotimaassaan hän jäi täysin tuntemattomaksi

  8. 8

   Selfieiden käsittelystä on tullut valtava bisnes – ja samalla aitous etääntyy arjestamme nopeammin kuin koskaan

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  7. 7

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  8. 8

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  9. 9

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää