Kulttuuri

Tähdet säihkyvät Cannesissa tiukkojen turvatoimien keskellä

Uutta Money Monster -elokuvaa mainostavat George Clooney, Julia Roberts ja Jodie Foster vitsailivat lehdistötilaisuudessa leppoisasti – mutta puhuivat myös vakavaa asiaa talouden ja viihteen yhteenkietoutumisesta

Cannes. Mitään ei näy, mutta kauempaa kuuluu jo kohahduksia. Välillä muutama kiljahduskin.

”Julia!”

”George!”

”Jodie!”

Valokuvia otetaan. Äänet voimistuvat, kuuluu askelia.

Sitten he astuvat sisään, turvamiesten ja aplodien saattelemina.

Cannesin festivaalipalatsin kolmannen kerroksen suureen saliin saapuu nippu elokuvantekijöitä Amerikan Hollywoodista.

Julia Roberts, George Clooney ja Jodie Foster. On siinä jokunen muukin.

He istuvat alas. Clooney kerää huomion itseensä – kuten aina. Hän kaataa naisten laseihin vettä.

Kaukana on paha maailma.

Cannesin pikkukaupunki Etelä-Ranskassa muuttuu kerran vuodessa globaalin viihdeshow’n näyttämöksi. Se hetki on taas käsillä.

Vanhoissa mustavalkokuvissa menneisyyden glamourtähdet parveilivat Cannesin rantakadulla, heittäytyivät rantahietikolta aaltojen vietäväksi ja antoivat auringon kuivata kiharoita. 2000-luvulla Cannes on toisenlainen.

Ammattilaistapahtumassa on valtava tungos kaikkialla, festivaalivieraita tuhansia. Tuntemattomat elokuvantekijät saavat kävellä kaduilla rauhassa, mutta todelliset kuuluisuudet suhaavat mustissa autoissaan tummien lasien takana, nousevat sieltä hetkeksi kameroiden eteen hävitäkseen taas kulisseihin lähipiiriensä seuraan.

Yhtä sellaista julkisuuden pikku hetkeä todistetaan nyt. George Clooney nousee taas hetkeksi paikaltaan, ja käy vaihtamassa poskisuudelmat tilaisuutta juontavan ranskalaisrouvan kanssa. On se herttainen, velikulta.

Tätä on Cannesin elokuvajuhlat eräille. Kevyttä elämää ja hyvännäköisiä kuuluisuuksia. Ja jokunen elokuvakin.

Vuonna 2016 Cannesin festivaalia varjostaa terrori-iskujen pelko. Tuoreet iskut Pariisissa satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen ja Le Bataclanin rockklubille sekä terrorityöt Brysselissä ovat saaneet viranomaiset varuilleen myös Cannesissa. Elokuvafestivaali on Ranskalle imagokysymys eikä sitä sovi tahria.

Turvatoimet ovat vuosia olleet Cannesissa näkyviä. Cannesin rantakatu Croisette punaisen maton tuntumassa on monin kerroin aidattu. Valtavaan festivaalipalatsiin pääsee vain kulkukortilla. Henkilöllisyys tarkistetaan moneen kertaan, kassit pengotaan ja metallinpaljastimet ovat myös käytössä.

Tänä vuonna turvatoimet ovat vielä astetta tiukempia. Poliiseja on katukuvassa aiempaa enemmän. Turva-aluetta festivaalipalatsin pääsisäänkäynnin edessä on suurennettu. Mahdollisia pommimiehiä ei haluta päästää edes ovelle, saati sisään palatsiin, jossa on useita kokoussaleja ja elokuvateattereita. Isot ensi-iltanäytökset järjestetään suurimmassa salissa, joka vetää yli 2 000 katsojaa.

Nyt sisällä festivaalipalatsin uumenissa, turvamiesten vahtimassa lehdistösalissa istuvat hyväntuuliset filmitähdet. Hymy on herkässä.

Paha maailma on kaukana, eikä Julia Robertskaan ole mitenkään peloissaan.

”Olo ei ole mitenkään turvaton”, Roberts sanoo.

”Täällä on hauskaa, en ole ennen täällä ollut. Tämä on hullu elokuvan juhla”, Roberts kertoo monisatapäiselle toimittajajoukolle.

Muutamaa tuntia myöhemmin Roberts ja muut seisovat iltapuvuissaan vilkuttamassa valtavalle väkijoukolle punaisella matolla.

Näyttelijät Roberts, Clooney ja Foster ovat Cannesissa esittelemässä tai siis oikeastaan myymässä uutta elokuvaansa nimeltä Money Monster.

Money Monster kertoo siitä, mitä Cannesissa pelätään. Vastarinnasta. New Yorkiin sijoittuvassa Money Monsterissa maailmanmenoon pettynyt asemies hyökkää, sieppaa panttivangin ja vaatii viestilleen huomiota ja julkisuutta.

Siepatuksi elokuvassa joutuu Clooneyn esittämä tv-toimittaja, joka on jakanut tv-ohjelmassaan rahakkaita sijoitusvinkkejä. Ohjelman tiukkaa tuottajaa esittää Julia Roberts. Kesken suoran lähetyksen studioon ujuttautuu Jack O’Connellin esittämä nuorukainen, hanttimies, joka on seurannut tv-ohjelman sijoitusvinkkejä ja menettänyt rahansa. Hän vetää esiin aseen ja pommiliivin.

On takaisinmaksun aika.

Money Monster ei ole elokuvana maailman ihmeellisin eikä se Cannesissa esimerkiksi ole mukana arvostetussa kilpasarjassa, virallisessa ohjelmistossa kyllä. Suomessa kesäkuussa ensi-iltaan tuleva Money Monster on hollywoodilainen täyteen pakattu perustrilleri, ei sen enempää eikä sen vähempää. Ohjaaja on Jodie Foster.

Money Monster alkaa poskettomana mediasatiirina, muuttuu tikittäväksi jännäriksi kääntyen lopuksi draamaksi, jossa paha saa palkkansa. Mukana on helikoptereita ja suuria joukkokohtauksia, ja paljon myös jo moneen kertaan nähtyä. Parhaimmillaan elokuva on henkilödraamana. Elokuvassa on muistumia Sidney Lumetin elokuvista, Hikisestä iltapäivästä ja Kasvoista kuvaruudussa.

Money Monster kuvaa jokamiehen pettymystä ja raivoa. Vihan kohteena ovat rahavalta ja mediavalta, pörssipelurien ahneus sekä median puolitotuudet. Siitä filmitähdetkin nyt puhuvat.

Jodie Fosterin mukaan elokuva kuvaa muun muassa sitä miten talousjärjestelmä on epäreilu. Elokuvassa sieppari vaatii kameroiden huomion itseensä ja asialleen. Maata eivät pilaa muslimit tai kiinalaiset, vaan tällaiset herrat, mies karjuu ja osoittelee pistoolillaan pörssimiehiä.

”Siihen herättiin, kun rahat menivät. Ei siihen kun rahaa tuli.”

Foster on hyvin vakavan oloinen.

Kun Clooney taas avaa suunsa, hän tulee vitsillä sisään, kuten usein. Nyt hän tekee pilaa itsestään. Olen huono tanssija, hän muun muassa sanoo. Pilan kohteeksi joutuvat vähän muutkin. Hän väittää esimerkiksi, että vieressä istuva Roberts valmistautui rooliinsa juomalla.

Väliin tulee järkevämpääkin asiaa. Clooneyn mielestä Money Monsterissa on yhdellä tasolla kyse viihteen ja uutisten sekoittumisesta. Clooneyn esittämä tv:n sijoitusvelho höystää ohjelmaansa tanssinumeroilla ja muulla visuaalisella ilotulituksella. Ohjelma on kuin hedelmäpeli ja tv-toimittaja kuin helppoheikki markkinoilla.

”Me todella olemme tilanteessa, että joku törppö jakaa ohjeita televisiossa ja niihin vielä uskotaan. Siitä tämä elokuva kertoo. Se hetki on vaarallinen, kun uutisilla ei enää tee rahaa”, Clooney totesi toimittajille.

”Ei tämä ole varoitus Trumpin suuntaan. Trumpista ei koskaan tule presidenttiä. Emme anna pelolle sijaa”, Clintonin kannattajana tunnettu Clooney sanoi.

Ja kamerat käyvät. Myyntimiehelle Cannes on hyvä paikka mainostaa. Paikalla kun on kameroita ja toimittajia Brasiliasta Koreaan, Iranista Suomeen.

Elokuva on ryhmätyötä, ja usein huomion työstä saavat tunnetuimmat tekijät. Money Monsterissa keskeinen moottori on ollut ohjaaja Jodie Foster. Näyttelijästä on kuoriutunut vuosikymmenien mittaan myös ohjaaja, joka on luotsannut tätä hanketta ja käsikirjoitustiimin työtä vuosia.

Foster on yksi harvoista Hollywoodin näkyvistä naisohjaajista. Hän on nyt 53-vuotias, mutta ollut showbisneksessä mukana jo 40 vuotta.

”Olin 12-vuotias, kun tulimme Taksikuskin kanssa tänne Cannesiin. Hienoa palata. Se oli suurta kaaosta silloin”, Foster muisteli.

1980-luvun ja 1990-luvun taitteessa Foster voitti näyttelijänä kaksi Oscaria, elokuvista Syytetty ja Uhrilampaat. Ensimmäisen elokuvansa hän ohjasi 25 vuotta sitten ja ohjaajana hän on halunnut viime vuosina profiloitua. Foster on pitänyt itseään onnekkaana. Hän ei ole sukupuolikiintiöiden kannalla, sillä asiat ovat monimutkaisempia. Luovaa työtä tehdään, on Foster sanonut.

”Mikä sen parempaa kuin tehdä töitä näyttelijöiden kanssa, jotka tietävät ohjaamisestakin”, Foster sanoi.

Julia Roberts sanoi, että hän ei aio ryhtyä ohjaajaksi niin kuin monet hänen kollegoistaan.

”Kiva kun tätä kysytään, mutta ei. Tiedän oman mieleni ja kärsivällisyyteni rajat. Minulle riittää, jos neljä ihmistä kysyy minulta jotakin tunnissa”, Roberts sanoi.

Fosterille ohjaamisen hermopaine näyttää sopivan. Hän huomauttaa, miten erikoinen elokuva Money Monster on Hollywoodin nykyohjelmistossa.

”Tämä on valtavirtaelokuvaa, studion maksama, vaikka budjetti onkin maltillinen. Tällaisia ei enää tehdä. Pitäisi kyllä. Tämä osoittaa, että voi olla samaan aikaan fiksu ja valtavirran elokuva”, Foster puolusti omaa työtään.

Tuoreessa Deadlinen haastattelussa Foster arveli, ettei esimerkiksi Taksikuskia voi tehdä nykyoloissa lainkaan. Kaupallinen menestys määrittelee sisältöä niin paljon.

Money Monsterin isoissa rooleissa on kolme miestä, mutta Jodie Fosterin mielestä olennaista on, että tarinassa on myös kolme vahvaa naista. Sitä kautta elokuvasta tuli kertomus miehistä, jotka kamppailevat epäonnistumisen tunteen kanssa.

”Ja vasta kun elokuvassa on vahvoja naishahmoja, vasta silloin todelliset kulttuurin siteet tulevat esiin.”

Kamerat nakuttavat. Filmitähdet hymyilevät. Mainospuheet on pidetty. Tilaisuus päättyy.

Foster, Roberts ja Clooney esikuntineen poistuvat. Salin ulkopuolella odottavat nimikirjoitusten metsästäjät ja valokuvaajat. Huuto ja kiljahdukset alkavat taas nousta.

”Jodie!”

”George!”

”Julia!”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ja toinen mies vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  7. 7

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

  8. 8

   Jalankulkijoiden päälle Helsingissä Jaguarilla kaahannut yliajaja vangittiin

  9. 9

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää