Valikko
Kulttuuri    |   Essee

Juice opetti minulle sen, mitä elämästä pitää tietää

Omaa faniuttaan on helppo muistella vino hymy suupielessä. Tilanne muuttuu, kun lapsi löytää idolinsa.

Valot sammuvat, 7-vuotiaan tyttäreni silmät loistavat. On vappuaatto ja hän kokee elämänsä ensimmäistä popkeikkaa. Kulttuuritalon lavalla on Sanni, jota hän on kuunnellut puolen vuoden ajan, Vain Elämää -sarjan viimeisestä tuotantokaudesta lähtien.


Ja nyt hän näkee laulajan ilmielävänä.


”Tuun alaoven avaamaan, kaada mut rappukäytävään.


Lattia ei satu mua, mä oon lelu. Lelu. L, E, L, U, lelu.”


Katson ympärilleni. Ikärajattomaan konserttiin on saapunut kymmenittäin tai sadoittain muitakin pikkutyttöjä vanhempineen, eivätkä näitä tunnu Lelu-kappaleen sanat juuri häiritsevän. Eivät mi­nuakaan. Sanni on soinut kodissamme taajaan ja olen tottunut ajatukseen, etteivät ekaluokkalaisten ihailun kohteet enää laula Muumimaasta tai traktorilla ajelusta.


Niin paljon kuin sitä joskus toivoisikin.


Kävellessämme keikan jälkeen kotiin tyttäreni tuottaa jatkuvaa puhetta artistista. Erityisen ihastunut hän on Sannin tulkintaan Anssi Kelan Levottomasta tytöstä, mutta kaikki muukin keikalla tuntuu olleen ainutlaatuista ja mahtavaa.


Pulputuksessaan hän vaikuttaa lähinnä rakastuneelta.


Tajuan tyttäreni olevan ensi kertaa elämässään fani.


Viikkoa myöhemmin olen jälleen Kulttuuritalolla. Tällä kertaa lavalla on UMO, solisteinaan Jonna Tervomaa, Anna Puu, Aino Venna, Jimi Tenor, Jarkko Martikainen ja Paleface.


Kyse on Tribuutti Juicelle -konsertista, jossa kuullaan ainoastaan kymmenen vuotta sitten kuolleen Leskisen tuotantoa.


Oma Juice-suhteeni on aikuisiällä muuttunut murrosikäistä hurmoshenkistä fanittamista kummastelevaksi viileydeksi, jopa häpeäksi, mutta edelleen huomaan konsertissa silmieni useampaan kertaa kostuvan.


Miten oikein Leskinen onkaan tuon osannut sanoa!


Lopullisesti syväänjuurtuneen faniuteni paljastaa seuraavana sunnuntaina (8.5.) Hesarissa ilmestyvä Ville Similän kolumni, jossa hän nimittää Juicen tuotantoa neuvostoliittolaiseksi ja hämmästelee tämän persoonaan yhä kohdistuvaa palvontaa. Olen Similän argumenteista pääosin samaa mieltä, mutta silti tekee mieli puolustaa Juicea.


Mitä se jätkä Hänen tuotannostaan mitään ta­juaa.


Kysymys faniudesta ei jätä minua rauhaan seuraavallakaan viikolla. Pohdin, onko mahdollista, että Sanni vaikuttaa tyttäreeni yhtä voimallisesti kuin Leskinen minuun aikoinaan. Mitäpä, jos ensirakkaus jääkin pysyväksi?


Olen aina hellinyt teoriaa siitä, että ensimmäinen todella herkkään aikaan osunut fanahdus vaikuttaa ratkaisevasti muun muassa musiikkimaun kehittymiseen. Uskon siis, että murrosiän vaikeina vuosina lohtua tuottanut Leskinen on johdattanut minut väkisinkin sellaisten häntä muistuttavien artistien kuin Tuomari Nurmio, Dave Lindholm, Pauli Hanhiniemi ja Samuli Putro pariin.


Murrosikäistä fanikokemusta kuvaa myös filosofi Simon Critchley äskettäin suomennetussa kirjassaan Bowie (Aula ja Co, 2016). Näin Critchley kertoo hetkestä, jolloin 12-vuotiaana näki ensimmäistä kertaa David Bowien Top of the Pops -ohjelmassa:


”Olin aseeton. Hän näytti niin seksuaaliselta, niin kokeneelta, niin kiusoittelevalta ja niin oudolta. Samaan aikaan röyhkeän itsevarmalta ja haavoittuvalta. Hänen kasvoiltaan paistoi salattu tieto – ne olivat kuin ovi tuntemattomien nautintojen maailmaan.”


Kun tuleva professori jää yksin Bowien levyn kanssa, seuraukset ovat peruuttamattomat.


”Olin kaksitoistavuotias. Elämäni oli juuri alkanut.”


Lisää todistuksia faniuden elämää muuttavasta voimasta löytyy lähempääkin. Esseisti Antti Nylén kertoo vuoden takaisessa haastattelussa (Me Naiset 3.4.2015) 14-vuotiaana tapahtuneen Morrissey-hurahduksen muuttaneen hänen koko elämänsä. Nylénin mukaan hän on imenyt Morrisseylta niin mieheksi kasvamisen ohjeet, suhteensa politiikkaan, työhön kuin sukupuoleenkin.


”Häntä syytän siitä, ettei minulla tänä päivänä ole kunnollisia tuloja, koska parikymppisenä opin halveksimaan työntekoa ja sen sijaan luin kirjoja. Morrisseyn vaikutusta oli myös, että ryhdyin kasvissyöjäksi.”


Yrittäjä Marko Kulmala kertoo omassa esseessään (HS 7.9.2014) tehneensä aikoinaan listauksen henkilöistä, joita oli fanittanut teinivuosina. Yllättäen kaikki hänen tuolloin palvomansa henkilöt olivat nyt joko kuolleita tai eläviä alkoholisteja ja narkkareita.


”Olin osin tiedostamattani ihaillut myös elämäntapaa, joka oli koitua kohtalokseni. En silti ole uhri. Olen oppinut matkimaan myös sellaisia taitoja, joista on ollut paljon iloa ja hyötyä.”


Itse uskon Leskisen vahvistaneen minussa ainakin epäluuloa ulkopuolelta tulevia sääntöjä kohtaan (nettitesteissä olen kapinallinen) sekä taipumusta ajoittaisiin melankolisen dramaattisiin tunteenpurkauksiin (jota Similä nimittää nelostuoppiin itkemiseksi).


Muutenkin Leskinen vaikuttaa opettaneen teksteissään – aiheina nainen, viina, kapina, kaipaus, seksi, armeija, uskonto, rakkaus – suurin piirtein sen, mitä teinipojan tarvitsee elämästä tietää.


Pelottavaa on, että jäljet näkyvät vieläkin.


Miten faniuteen sitten pitäisi suhtautua? Perinteisesti faniutta on pidetty lähinnä psyykkisenä häi­riönä, joka ilmenee joko yksilön pakkomielteenä tai (tyttö)ryhmän holtittomana hysteerisyytenä. Nykyisin se nähdään kuitenkin enemmänkin voimavarana, joka tuo ihmiselle energiaa iästä riippumatta.


Vielä pidemmälle menevät ne visionäärit, jotka näkevät fanikulttuurin yhteiskunnan keskeisenä käyttövoimana. Heidän mukaansa digitaalisen ajan kovimmat osaajat suhtautuvat työhön kuin fanittamiseen, leikillisesti, luovasti ja intohimoisesti. Asenteensa ansiosta nämä myös usein löytävät itsensä arvostamistaan työpaikoista.


Opettihan Leskinenkin minut rakastamaan suomen kieltä, ja esseetähän tässä nyt kirjoitetaan.


Ihan hyvä roolimalli se Sanni varmaankin on.


Viimeinen biisi Kulttuuritalolla. Olen koko keikan ajan toivonut, että yksi Sannin suurimmista hittibiiseistä jäisi esittämättä. Että mitähän vittua kun kuulostaa vähän turhan Leskiseltä.


Kaikki meneekin hyvin viimeiseen biisiin, ja mielessäni onnittelen Sannia aikuismaisesta ratkaisusta.


Sitten lähtee encore.


Ja mä mietin, että mitähän vittua...


Katson tytärtäni. Idolinsa mukana laulaa.


Ihan hyvä roolimalli.


Vielä kun oppisi olemaan kiroilematta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaiessee
 • Vain elämää
 • fani
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Lontoon tuhoisa kerrostalopalo alkoi jääkaappipakastimen syttymisestä

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  5. 5

   Näyttelijä Johnny Depp puhui Donald Trumpin salamurhaamisesta – ”Tämä on vain kysymys, en vihjaile mitään”

  6. 6

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Lauri Markkasen hankkinut Bulls-johto sai lokaa niskaansa: ”Huumekauppiailla on parempi moraali”

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  10. 10

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää