Valikko
Kulttuuri

Voiko vetävän elokuvan tehdä Kela-korvauksista? Tämän ohjaajan mielestä pitääkin

Nykytekijöistä yksi tiukimmin työväen puolesta lippua heiluttavista tekijöistä on 79-vuotias Ken Loach.

Cannes

Voisiko Kela-hakemuksista ja sosiaalibyrokratiasta tehdä vetävän elokuvan?

Jos brittiohjaaja Ken Loachilta ja käsikirjoittaja Paul Lavertyltä kysyy, niin ilman muuta. Kaksikolle sosiaaliturvan byrokratia on aihe, josta pitääkin tehdä elokuvia.

Loachin uutuuselokuva alkaa tukihakemuksen täyttämisellä. Ollaan Newcastlessa, työmies on sairastunut eikä voi jatkaa entiseen tapaan puuseppänä. Elokuvan juoni rakentuu sille, miten systeemi käsittelee toipilasta ja tämän yhä uusia hakemuksia ja muutoksenhakuilmoituksia. Onko hän työkykyinen vai ei? Voiko hän enää kunnioittaa itseään?

Elokuvahistoria tuntee monia merkittäviä vasemmistotekijöitä ja tulenpalavia kommunistiohjaajia. Nykytekijöistä yksi tiukimmin työväen puolesta lippua heiluttavista tekijöistä on juuri 79-vuotias Loach.

Esiintyessään perjantaina Cannesissa toimittajille Loach siteerasi Bertolt Brechtiä ja totesi yksinkertaisuuden olevan tarinankertojalle tärkeä työkalu.

”Siten voit rikkoa sydämiä.”

”Ja saada väen vihaiseksi.”

Loach on käsitellyt sosiaalisia kysymyksiä elokuvissaan jo puoli vuosisataa. Loach on tuonut myös ponnekkaasti julki sympatiansa palestiinalaisia kohtaan, usein hän on ollut tukemassa Israelin vastaisia taideboikotteja. Mikään valtavirran menestyjä hän ei ole koskaan ollut.

Hänen tunnetuin elokuvansa lienee Ystäväni Eric, jossa sivuosaa näytteli jalkapalloilija Eric Cantona. Muita Loachin elokuvia ovat nuorisorikollisten uudesta elämästä kertonut Enkelten siivu sekä The Wind That Shakes the Barley, jossa aiheena oli Irlannin itsenäistyminen. Jälkimmäisellä hän voitti kymmenen vuotta sitten Cannesissa Kultaisen palmunkin.

Uuden elokuvan nimi I, Daniel Blake eli suomeksi Minä, Daniel Blake. Elokuvan Suomen-esityksistä ei ole tätä kirjoitettaessa tietoa, mutta usein Loachin töitä on esitetty Suomessa festivaaleilla.

Daniel ei saa viranomaisilta ja yhteiskunnalta tukea, jota hän tarvitsee. Hakemuksia hylätään ja Danielia pompotellaan päätöksestä toiseen. Tarinassa on kuitenkin mukana solidaarisuuden vankka pohjavire, joka nostaa Danielin itsensä auttajaksi: hän kohtaa sosiaalitoimistossa Newcastlessa nuoren yksinhuoltajaäidin, Katien, jolla asiat ovat ehkä vielä Danieliakin heikommin.

Elokuvan kärki on suunnattu tietenkin Britannian valtaapitäviä kohtaan. Loachin mielestä Englannin työväenpuolue on johtajansa Jeremy Corbynin aikana ollut hyvin perillä tavallisen kansan elämästä.

”Ongelma on, että puolue ja väki parlamentissa haluavat hänet ulos”, Loach sanoi.

Loach sanoo yllättyneensä taas kerran sosiaalisista ongelmista elokuvaa valmistellessaan. Esiintyessään hän oli hyvin huolissaan talouskurimuksen ja joukkotyöttömyyden vaikutuksista ihmisiin.

”Tämä ei ole pelkästään Britannian kysymys, vaan koko Euroopan. Heikoimmassa asemassa olevia kohdalleen tarkoituksella julmasti.”

Loachin mukaan tarvitaankin eurooppalainen kansanliike, jotta Danielin ja Katien kaltaisten ihmisten asiat korjaantuvat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Cannesin elokuvajuhlat
 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää