Valikko
Kulttuuri

Toimittaja Masha Gessen: Suomen pitäisi antaa poliittisia turvapaikkoja Venäjän vainotuille homoille

Helsinki Lit -kirjallisuustapahtuman ensimmäiset keskustelut vetivät Savoy-teatterin täyteen.

Urbaani kirjafestivaali Helsinki Lit alkoi perjantai-iltana samaan tapaan kuin viime vuonna, kun tapahtuma järjestettiin ensi kertaa: kirjailija Sofi Oksanen analysoi Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia yhdessä venäläiskollegan kanssa.

Viime vuonna Oksanen keskusteli Sveitsissä asuvan Mihail Šiškinin kanssa, nyt Yhdysvaltoihin emigroituneen toimittaja-kirjailija Masha Gessenin kanssa.

Gesseniltä (s. 1967) on suomennettu muutama vuosi sitten teos Kasvoton mies – Vladimir Putin nousu venäjän valtiaaksi.

Hän on kirjoittanut myös mm. Pussy Riot -protestiryhmästä ja valmistelee nyt laajaa teosta Venäjän seksuaalivähemmistöistä, niiden historiasta ja niihin suhtautumisen erilaisista vaiheista.

Gessenin mukaan viime vuosien aggressiivinen suhtautuminen homoseksuaaleihin ja muihin seksuaalivähemmistöihin johtuu paljolti Putinin hallintoon kohdistuneista protesteista.

”Hän pelästyi mielenosoituksia 2012, ja yhdeksi syntipukiksi ongelmiin keksittiin länsimaisen ajattelun synnyttämä homoseksuaalisuus”, Gessen sanoi.

”Neuvostoliitossahan homoja ei ollut, ei sen enempää yksilöllistä kuin kollektiivistakaan homoseksuaalista identiteettiä. Siksi on ollut helppo leimata homous tuontitavaraksi, jota on lupa vihata.”

Viime vuosina väkivalta seksuaalivähemmistöjä kohtaan on vain kiihtynyt, ja Gessen on kirjoittanut siitä yhdysvaltalaisiin lehtiin kuten The New York Timesiin.

Hän mainitsi kaksikin homoseksuaalin toimittajan viimeaikaista murhaa, yhden Pietarissa ja toisen Moskovassa.

Molemmat tapahtuivat miesten kodeissa, jonne tappajat olivat päässeet uhriensa mukana, julkisia tapaamispaikkoja kun ei enää juuri ole, ja vähemmistöt on ajettu maan alle.

”Tappajat saatiin pian kiinni, ja kumpikin sanoi halunneensa puhdistaa Venäjän homoseksuaaleista”, Gessen kertoi.

”Tapahtumien viesti yleisölle oli se, että homoja saa tappaa. Tämä puolestaan on lisännyt seksuaalivähemmistöjen maastamuuttoa huomattavasti.”

Gessen toivoo, että Venäjän naapurimaat, mukaan lukien Suomi, helpottaisivat poliittisen turvapaikan myöntämistä seksuaalivähemmistöille.

”Se olisi parasta, mitä voisitte tehdä. Se auttaisi monen ihmisen elämää.”

”Tällä hetkellä turvapaikan saa helpoimmin Yhdysvalloissa, mutta monessa muussa maassa pitää olla todisteita siitä, että on hengenvaarassa. Pitkä matka Yhdysvaltoihin on kuitenkin monelle vainotulle liian vaivalloinen, naapurimaahan pääsisi yksinkertaisemmin.”

Gessen itsekin on lähtenyt Venäjältä vainon takia, ja jo kahdesti.

”1980-luvulla lähdin vanhempieni mukana, koska juutalaisten ei ole ollut Venäjällä hyvä olla. Palasin 1990-luvun alussa, mutta jouduin taas lähtemään, tällä kertaa kumppanini ja lastemme kanssa. Nyt syynä oli juuri homoseksuaaleihin kohdistuva väkivalta.”

Putinin valtaa ei nyt uhkaa Venäjällä Masha Gessenin mukaan mikään. Sekä ensi syksyn parlamenttivaalit että vuoden 2018 presidentinvaalit ovat ”pelkkä vitsi”.

Yhdysvaltain tulevia presidentinvaaleja Gessen odottaa kiinnostuneempana – ja huolestuneena.

Donald Trumpin valinta presidentiksi on täysin mahdollista. Se vahingoittaisi Yhdysvaltain poliittisia rakenteita, mutta ei se yhteiskuntaa tuhoaisi. Muusta maailmasta en kuitenkaan ole ihan varma. Voi olla, ettei Yhdysvalloissa harjoitettaisi vuosiin ulkopolitiikkaa, vain kaaosta.”

Gessenin mukaan Trump ja Putin ovat ”huomattavan samankaltaisia”.

”Kumpikin pyrkii hallitsemaan ihmisiä median avulla, pelkoja lietsomalla. Heillä on myös yhteinen vihollinen: länsimainen arvomaailma.”

Helsinki Lit -tapahtuma jatkuu lauantaina. 730-paikkainen Savoy-teatteri oli perjantain avajaisiltana liki täynnä, ja myös lauantaille lippuja on enää vähän jäljellä.

Lauantaina festivaalilla esiintyvät muun muassa suomalaiskirjailijat Tommi Kinnunen, Hannu Väisänen, Juha Itkonen ja Sirpa Kähkönen. Vieraina ovat myös Sadie Jones ja Helen Macdonald Britanniasta ja Sara Stridsberg Ruotsista.

Yle Teema lähettää tapahtumasta suoraa ohjelmaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  9. 9

   Rkp:n Anna-Maja Henriksson kiersi Helsingissä kuusi lääkäriä sairaan tyttärensä kanssa: ”Se oli painajainen”

  10. 10

   Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  9. 9

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää