Valikko

Valokuvaaja pääsi kurkistamaan Venetsian aatelisten palatseihin

Jaakko Heikkilän valokuvissa näkyy yksinäisiä ihmisiä.

Venetsia on käsittämätön paikka – uppoava historiallinen paratiisi, kuin epätodellinen teatterikulissi. Rauhan rikkovat laguuniin tunkevat jättimäiset risteilyalukset, vähän kuin väärään näytelmään eksyneet lavasteet.

Jos haluaa löytää alkuperäistä, tavallista Venetsiaa pitää etsiytyä turistirysien varjoihin. Monet paikalliset jättävät Venet­sian, sillä asuminen siellä on kallista.

Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä halusi löytää Venetsian todellisia ”alkuperäisasukkaita”, nykyaatelisia, joiden sukurihmat ulottuvat vuosisatojen päähän ja raha on todella vanhaa.

Heikkilä vietti vuosina 2005–2016 eripituisia jaksoja kaupungissa ja kiersi kameroineen yhä harvemmaksi käyvissä palatseissa, joissa vielä asutaan. Kuvista on nyt tehty Maahengen kustantama kirja sekä näyttely Kansallismuseoon.

Ovet Venetsian salattuihin salonkeihin avautuivat paikallisten kontaktien kautta. Ei ollut helppoa voittaa ihmisten luottamusta.

”Yhtään ainoaa kuvaa ei otettu ensikohtaamisella. Ei se mene niin kuin Lapissa, että koputat oveen ja kävelet sisään”, Heikkilä sanoo.

Jaakko Heikkilä on Kemissä 1956 syntynyt, Kukkolankoskella asuva valokuvataiteilija, joka on projekteissaan keskittynyt kuvaamaan yhteisöjä, jotka elävät erilaisilla rajaseuduilla tai kuuluvat erilaisiin kieli- tai etnisiin vähemmistöihin. Ne ovat jotenkin rajattuja ryhmiä ja siksi helpompia käsitellä, valokuvaaja sanoo.

Heikkilä on kuvannut muun muassa elämää Tornionjokilaaksossa, Venäjän Pomoreita, Ser­bian Vlach-vähemmistökansaa ja armenialaisia Armeniassa ja ­diasporassa. New Yorkin Harlemissa hän on vieraillut ja kuvannut vuosittain vuodesta 2001.

Venetsian aateliset eli patriisit olivat omaa luokkaansa. Siinä missä eurooppalainen aatelismies oli upseerina, virkamiehenä tai hovissa hallitseva maanomistaja, Venetsiassa hänen omaisuutensa oli kaupunkipalatsi tai talletuksia.

Aateliset olivat keskenään tasa-arvoisia, ja heitä ohjasi Suuri neuvosto. Aatelisto muodostui kauppiaista La Serenissiman, Venetsian tasavallan suuruuden ajalta 500-luvulta vuoteen 1797 asti.

Nyt aateli on katoamassa. Nykyaateliin kuuluu enää muutamia sukuja. Venetsian kaupunkivaltion ja sen valtaapitävien monisyistä historiaa valottaa historiantutkija ja tohtori Alex Snellmanin artikkeli kirjassa.

Vuonna 2009 Heikkilä meni Alberto Franchettin luo.

”Hän oli aika arrogantti ja vaikeasti lähestyttävä. Työnsin hänelle Armenia-kirjani. Seuraavana päivänä hän soitti, ja kertoi pitäneensä näkemästään”, Heikkilä kertoo.

Lopulta Franchetti tarinoi Heikkilälle muun muassa kalastusretkistään eurooppalaisten prinssien kanssa. Franchetti myös kirjoitti aatelisen näkökulmasta kirjaan.

Heikkilä kuvasi myös Tudy Sammartinia, kirjailijaa ja kuvataiteilijaa, joka on tehnyt kirjoja Venetsian puutarhoista.

Donata Grimani kuuluu yhteen Venetsiassa vaikuttaneista mahtisuvuista. Hän asuu Canal Granden varrella kaupungissa 900 vuotta yhtäjaksoisesti eläneen sukunsa palatsissa.

”Kun joimme kahvia ja selitin projektia, hänen aivan ensimmäiset sanansa olivat, että on etuoikeus syntyä rikkaaksi ja se velvoittaa. Hän tekee vapaaehtoistyötä syöpäsairaiden lasten kanssa”, Heikkilä kertoo.

Donata Grimani luennoi Kansallismuseossa 18. toukokuuta.

Heikkilä kertoo Venetsian-retkien avanneen näkemyksiä vanhasta eurooppalaisesta rikkaudesta ja rikkauden olemuksesta nyt. ”Se on ollut kiinnostavaa, kun Eurooppa ja koko maailma on yhtä mosaiikkia ja natisee, ja yhteisiä varoja piilotellaan. Nykypäivän rikkaus on raakaa ja julmaa”, Heikkilä sanoo.

Kuvat huokuvat surumielisyyttä ja vähän jo rapistunutta mennyttä loistoa.

Marino Zorzi istuu vuoteella palatsinsa kamarissa. Tulee heti mieleen lappilainen peräkamarin poika. Hän on kyllä henkevän positiivinen ihminen”, Heikkilä sanoo.

”Melankolia välittyy valtavista raskaista tiloista ja yksinäisistä ihmisistä niissä tiloissa. Esimerkiksi kuvassa Malpieron palatsista pieni nainen seisoo ikkunaa vasten. Ihminen on yksin sen valtavan kulissin keskellä”, Heikkilä sanoo.

Kansallismuseon näyttelyssä on viitisenkymmentä Heikkilän kuvaa, muutamia otteita hänen tekstistään kirjassa sekä venet­sialaisia huonekaluja 1800-luvun lopulta Kansallismuseon kokoelmista.

Jaakko Heikkilä: Veden kätkemiä huoneita. Maahenki. 131 s. Näyttely Kansallismuseossa 28.8. saakka.

Jaakko Heikkilä

 Syntynyt Kemissä 1956. Asuu Kukkolankoskella.

 Valmistunut insinööriksi Oulun yliopistosta ja työskennellyt tutkijana Suomen Akatemiassa 1987–1989.

 Freelance-valokuvaaja vuodesta 1985, vapaa taiteilija vuodesta 1990.

 Useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, mm. Venetsian biennaalissa 2005, Valokuvataiteen museossa 2011.

 Julkaissut kahdeksan valokuvakirjaa.

 Teoksia monissa museokokoelmissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi halusikin pukeutua pinkkiin ja vaihtaa nimensä Annaksi – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  4. 4

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys jatkoi leviämistään yöllä – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa, myös Suomessa

  5. 5

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Poliisin sähköinen asiointipalvelu kaatunut – passin hakeminen ei ole mahdollista

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Poliisihelikopteri pudotti kranaatteja korkeimman oikeuden ylle Venezuelassa – aseistautunut ryhmä sanoo videolla tehneensä iskun

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys jatkoi leviämistään yöllä – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa, myös Suomessa

  6. 6

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  7. 7

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää