Valikko
Kulttuuri

Kommentti: Pieni kirjafestivaali Helsinki Lit nostaa kirjailijat kunnolla parrasvaloihin

Pieni kirjafestivaali Helsinki Lit tarjosi hienoja kohtaamisia ja oivalluksia, jotka muistaa pitkään. Yleisö kurottui kollektiivisesti eteenpäin, kohti kirjailijoiden mieltä, kirjoittaa HS:n Suvi Ahola.

Pieni kirjafestivaali Helsinki Lit järjestettiin nyt, 13.–14. toukokuuta, toista kertaa, ja tyyli ja ääni tuntuvat löytyneen.

Vähän yli 700-paikkainen Savoy-teatteri on perinteikäs ja tunnelmallinen, mutta täyteen myytynä tarpeeksi iso kunnon joukkoinnostumista varten.

Puolitoista päivää keskellä kevättä ja kaupunkia on juuri sopiva kesto: kirjallisen ohjelman intensiteetti nousee koko ajan ehtimättä väsähtää. Viikonloppukaan ei kulu kokonaan.

Mukana on oikeassa suhteessa vakavaa puhetta, läppää ja musiikkia, ja vetonauloja sopivasti, parikymmentä. Muutama kansainvälinen nimi riittää, sillä suomalaisista kirjailijoistakin on kouliintunut viime vuosina hyviä esiintyjiä.

Tähän asti heitä on saatu kuulla enimmäkseen kirjamessuilla ja kaupoissa, lyhyesti melun ja mekkalan keskellä. Nyt on selvää, että monelle kannattaa hyvinkin luovuttaa käyttöön kokonainen hyvin valaistu esiintymislava.

Ihan hiottu Helsinki Lit ei vielä tietenkään ole. Huomautin jo viime vuonna esiintymisvalmennuksen tarpeesta, ja vieläkin aika paljon oli jätetty improvisaation varaan.

Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, sillä yllätyksistä voi kasvaa Helsinki Litiin mielenkiintoinen, hauska ja arvokas perinne. Viime vuonna tanskalaiskirjailija Peter Høeg tanssahteli ja Hassan Blasim raivosi yleisölle, nyt Hannu Väisänen loihe laulamaan chansonia väräjävällä äänellä.

Sen toivoisin kuitenkin kirkastuvan, ollaanko lavalla keskustelemassa vai haastattelemassa. Tänä keväänäkin ohjelmanumerot olivat usein jotain siltä väliltä.

Jos haastatellaan, kyselijän rooliin kannattaa tuskin uhrata Sirpa Kähkösen kaltaista huippuesiintyjää. Jos keskustellaan, hyvä lähtökohta ei ole se, että Tommi Kinnunen ja Katri Lipson ovat lukeneet toistensa kirjat juuri ennen tilaisuuden alkua.

Kun on kyse tämän kokoisesta esiintyjäjoukosta, ei liene mahdotonta valmentaa heitä vähän paremmin. Ja kun puhutaan myös englantia ja ruotsia, esiintyjien riittävä kielitaitokin kannattaisi varmistaa etukäteen.

Toki taas saatiin hienoja kohtaamisia ja oivalluksia, jotka muistaa pitkään. Yleisö kurottui kollektiivisesti eteenpäin, kohti kirjailijoiden mieltä. Se kasvattaa yhteenkuuluvuutta, tiivistää yhteyttä kirjallisuuteen ja lukemiseen.

Siinä tällaisten tapahtumien ydin.

Aikana, jolloin yleisöt kapenevat ja painosluvut pienenevät, Savoy-teatteriin tulleilla runsaalla tuhannella ihmisellä on merkitystä. Yle Teeman suorien lähetysten ansiosta tämä yleisö kasvoi vielä moninkertaiseksi. Helsinkiläinen festivaali vietiin kotisohville, yhdessä koettavaksi.

Kaikki me yhdessä kuulimme, miten Philip Teir ja Sofi Oksanen ottivat perjantai-iltana kantaa yliopistoleikkauksiin, suomenruotsalaisen lehdistön ahdinkoon, talouskriisiin ja pelkoa lietsovaan maailmanpolitiikkaan.

Kaikki me kuulimme sarjan viehättäviä kirjallisia anekdootteja, kuten sen, että jätettyään käsikirjoituksen kustantamoon Hannu Väisänen siirtyy kuvataiteilijaksi maalaamalla koko ruumiillaan keltaista väriä suurelle kankaalle. Tai sen, että Helen Macdonaldin H niin kuin haukka -teoksen filmatisoinnissa pääosaan tulee Game of Thrones -sarjan Cersei Lannisteria näyttelevä Lena Headey.

Kaikki me pääsimme myös monta kertaa melkein kirjailijan pään sisään, niin avoimesti he kertoivat työstään. Miten omapäisiä fiktiiviset henkilöt ovat, miten vaikeaa jokaista tekstiä on aloittaa, miten paljon itkua ja naurua siihen kuuluu.

Sadie Jonesin ja Juha Itkosen keskustelussa (yhdessä festivaalin parhaimmista) kirkastui lisäksi liikuttavasti epäsuhta kirjailijan tarkoitusten ja lopputuloksen välillä.

Jonesin mukaan haaveena on aina katedraali. Jossain vaiheessa kirjailija kuitenkin tajuaa, ettei saa aikaan puutarhavajaa kummempaa. ”Ja silloin on vain koetettava tehdä paras mahdollinen puutarhavaja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Festivaalit
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää