Valikko
Kulttuuri

Elämäkerta rakkausrunoilijasta on yksi Cannesin suuria helmiä

Chileläisestä Pablo Nerudasta kertova elokuva ei ole juhlava kiiltokuva, vaan se avaa tien runoilijan ajatusmaailmaan

Cannes Näinkin voi käydä. Yksi Cannesin elokuvajuhlien kiinnostavimmista uutuuksista esitetään festivaalin sivusarjassa. Ei siis kilpasarjassa, jonne pääsystä sadat ja taas sadat elokuvat ovat kovasti kamppailleet.

Puhe on elokuvasta nimeltä Neruda. Chileläinen Pablo Neruda (1904–1973) oli kuulu kirjailija, Nobelilla palkittu runoilija ja kova kommunisti, ja Pablo Larraínin elokuvassa nämä taiteilijan elämäkerran puolet tulevat tietenkin esiin. Niin ikään Chilestä tuleva Larraín on kuitenkin elokuvantekijänä niin kunnianhimoinen ja ennen kaikkea taitava, ettei hän jätä tarinaa tähän. Hän ei ole tekemässä pelkkää kaunista juhlapostimerkkiä.

Elokuvassa Larraín kiepauttaa tarinan ympäri moneen kertaan ja rakentaa käsikirjoittajansa kanssa Nerudaa jahtaavasta poliisista hahmon, jonka kautta aukeaa tie myös runoilijan ajatusmaailmaan, teoksiin sekä tapaan jolla taiteilijamyyttejä tehdään, jatketaan ja ymmärretään.

Elokuvan perusviesti on runollisesti tämä: Neruda ei elänyt teoksissaan, vaan hänen teoksensa elivät lukijoissa. Elokuvan yksi suurimmista vitseistä on se, että Neruda jättää itsestään johtolankoja häntä jahtaavalle poliisille. Johtolangat ovat kirjoja, joita poliisi löytää mistä milloinkin.

1940-luvun lopulle sijoittuvassa elokuvassa Nerudaa esittää Luis Gnecco. Varsinainen vetonaula on kuitenkin runoilijaa jahtaavaa poliisia esittävä Gael García Bernal. Hänen esittämästään Oscar Peluchonneausta kasvaa elokuvan henkinen keskushenkilö. García Bernal on yhtä aikaa sekä koominen että traaginen. Hän toimii elokuvan kertojana, vaikkakin hahmo on omasta mielestään enemmän, suuri hahmo rikoskirjallisuudessa.

Ohjaaja Larraínin mielestä runoilija ja häntä jahtaava poliisi ovat oikeastaan sama henkilö.

”Tein tämän elokuvan niin kuin tämä pitää tehdä. Nerudaa ei voi vangita. Elokuva on enemmän nerudiaalinen kuin Nerudasta”, Larrain kertoo.

Nerudan kaltaisissa elämäkertaelokuvissa on yleensä vaarana suuren luokan epäonnistuminen. Se johtuu, siitä elämäkertaelokuvat koetaan juhlapostimerkkeinä tai patsaina, jolla halutaan osoittaa poliittista tai kulttuurista arvostusta tärkeälle henkilölle tai vieläkin useammin, tärkeälle asialle.

Neruda rikkoo onnistuneesti tätä kaavaa. Neruda nähdään politiikassa, kirjailijana, aviomiehenä ja ilotalon vakiokävijänä. Hänet nähdään samppanjasosialistina, mutta myös oudosti katoavina kasvoina peileissä ja väkijoukkoon katoavana osallistujana drag-juhlissa.

”Luin elokuvaa varten Nerudan elämäkertoja, ja suuren osan hänen teoksistaan, monia useaan kertaan. Chilessä ei voi valita tunteeko Nerudaa vai ei. Hän on maan sielu”, ohjaaja Larraín kertoo.

Neruda tunnetaan myös maailmalla ja Suomessa hänet muistetaan muun muassa monista Pentti Saaritsan suomentamista runoista sekä taistelulauluista, joita Agit Prop esitti 1970-luvulla.

Myös Larraín tunnetaan Suomessa elokuvantekijänä, mutta ei tietenkään Nerudan mittakaavassa. Larraínin töitä on esitetty meillä lähinnä festivaaleilla, tunnetuimpia niistä ovat Augusto Pinochetin kaataneesta kansanäänestyksestä kertonut No sekä 2015 valmistunut El Club, jossa ruodittiin katolisen kirkon kyvyttömyyttä selvittää pedofiliarikoksia.

Larraín on taustaltaan oikeistosenaattorin poika, ja kantavana teemana hänen tuotannossaan on ollut ruotia Chilen lähihistoriaa. Larraín rakentaa elämäkertaan uusia tasoja myös kuvallisesti. Sergio Armstrongin kuvaama elokuva tuo mieleen Hollywoodin kulta-aikojen rikoselokuvat. Kasvot ovat usein varjoissa, ja vettä sataa kun runoilija taivaltaa kohti Valparaíson satamaa. Lopun yllätyksiin kuuluvat Andien lumiset huiput, jolloin elokuva kääntyy vielä westerninkin suuntaan.

Elokuvassa mukana oleva näyttelijä Gael García Bernal korostaa, miten juuri Nerudan rakkausrunot ovat maailmankuuluja.

”Neruda oli 1900-luvun kuuluisin runoilija. Ei ollut ketään hänen vertaistaan, ehkä Fernando Pessoa”, näyttelijä kertoo Helsingin Sanomille.

”Kun olin nuori, minäkin kirjoitin tytölle rakkauskirjeen, jossa lainasin Nerudaa niin kuin olisin itse kirjoittanut.”

Tuottiko se kirje tulosta?

”Ei. Tyttö ei ollut kiinnostunut. Mutta se oli hänen tappionsa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Cannesin elokuvajuhlat
 • Chile

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  3. 3

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  4. 4

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  7. 7

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  8. 8

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  9. 9

   IS: Annikki Tähti on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpin golf-klubien seinillä roikkuu Time-lehden kansi, johon on väärennetty Trumpin kuva – Nyt Time vaatii kuvien poistamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää