Valikko
Kulttuuri

Suomalainen nyrkkeilyelokuva tekee historiaa torstaina Cannesissa

Juho Kuosmasen ohjaama elokuva Olli Mäen suuresta mestaruusottelusta vuonna 1962 esitetään Cannesissa maailmanensi-illassa.

Cannes

Suomalaisten suuri päivä Cannesin elokuvajuhlilla on torstaina. Silloin festivaalilla saa maailmanensi-iltansa uusi suomalainen, nyrkkeilyä kuvaava elokuva Hymyilevä mies.

”Odotan että pääsen näyttämään elokuvan”, sanoo elokuvan ohjannut Juho Kuosmanen Helsingin Sanomille Cannesissa.

Elokuvan englanninkielinen nimi on The Happiest Day in the Life of Olli Mäki.

Arvokkaampaa ensi-iltapaikkaa kuin Cannes ei elokuvantekijä oikein voi saada, sillä Cannes on maailman suurin elokuvatapahtuma, jota seurataan kansainvälisesti tarkkaan. On poikkeuksellista että suomalainen elokuva saa tällaista näkyvyyttä Cannesissa. Samaan on viime vuosina pystynyt vain Aki Kaurismäki elokuvineen.

Suomalaiselokuvan ensimmäinen näytös Cannesissa on torstaina puolilta päivin Suomen-aikaa. Esitys on Cannesin festivaalipalatsin Debussy-nimisessä kakkossalissa.

Maailmanensi-iltaa seuraavat työryhmän valokuvaussessiot Cannesin festivaalipalatsilla sekä toinen ensi-iltanäytös iltapäivällä, johon elokuvan työryhmäkin osallistuu. Ilta päättyy juhliin klubilla Cannesissa kivenheiton päässä festivaalipalatsista.

Vielä muutama vuosi sitten Kuosmasen elokuva takkuili kovasti. Silloin Kuosmanen oli vähällä jopa luovuttaa.

Hymyilevä mies kertoo tositarinaan perustuen ammattilaisnyrkkeilijä Olli Mäestä, joka otteli maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Iso rooli tarinassa on Mäen tyttöystävällä Raijalla.

Elokuvaa on tehty viitisen vuotta ja Kuosmanen myöntää että usko oli loppua elokuvaa tehdessä. Aluksi Kuosmanen yritti kirjoittaa elokuvaa yksin. Muistivihkoon hän kertoo kirjoittaneensa: Tee hauska elokuva. Paineet olivat kovat ja suunnitelmat menivät solmuun.

”Pottumaiset tunnelmat valuivat käsikirjoitukseen”, Kuosmanen kertoo.

Kun työ kävi vaikeaksi, Kuosmanen otti avukseen käsikirjoittajaksi Mikko Myllylahden. Palaset alkoivat loksahdella paikalleen.

Ohjaaja Kuosmanen on Kokkolasta samoin kuin nyrkkeilijä Olli Mäki. Kuosmasta kiinnostivat Mäen tarinassa ristiriidat.

”Mäki on hyvin kiltti henkilö. Ja nyrkkeilyssä kiltteydestä on vain haittaa”, Kuosmanen kertoo.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1962. Kuosmanen sanoo elokuvan kuitenkin kertovan tästä päivästä.

”Elokuva kertoo siitä, miten ulkoisen menestyksen varaan ei elämää voi rakentaa.”

Elokuvaohjaaja Kuosmanen ei ole itse koskaan nyrkkeillyt. Silti elokuvaohjaajan oli helppo samaistua Mäen tarinaan. Mäki hävisi ison ottelunsa kymmenien tuhansien katsojien edessä.

Elokuvantekijä koki olevansa samanlaisessa tilanteessa, suuri kansainvälinen menestys on ihan käden ulottuvilla Cannesissa.

Kuosmanen oli nimittäin voittanut opiskelijasarjan Cannesissa vuonna 2010 ja voitto takasi hänen ensimmäiselle täyspitkälle elokuvalleen näytöksiä Cannesissa. Se toi paineita.

”Oli helppo samaistua höyhensarjan nyrkkeilijään, joka saa elämänsä tilaisuuden. Ja mokaa sen.”

Nyt tuo pelko on hellittänyt, ja Kuosmanen on luottavainen.

Hymyilevä mies on elokuvaohjaaja Kuosmaselle ensimmäinen pitkä elokuva, mutta Cannesin juhlahumu on Kuosmaselle jo tuttua. Istuessamme sivukadun viinibaarissa hän alkaa muistella takavuosien illanistujaisia cannesilaisessa juhlahuoneistossa, jossa juhli myös näyttelijä Benicio del Toro.

”Tänä vuonna olemme käyneet täällä jo monilla festivaalijärjestäjien illallisilla. Niille ovat osallistuneet muun muassa Max von Sydow, Agnes Varda ja Woody Allen”, Kuosmanen kertoo.

”Onhan se ihan epätodellista. On kuin Aku Ankan näkisi.”

Hymyilevässä miehessä keskeisiä rooleja näyttelevät Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff sekä Joanna Haartti. Elokuvan tekijät ovat kaikki suomalaisen elokuvan nuorempaa polvea, tuottajana on ollut Jussi Rantamäki tuotantoyhtiö Aamusta.

Kuosmanen korostaa sitä miten Hymyilevä mies ei ole elämäkertaelokuva Olli Mäestä vaan henkilökuva.

Olli Mäki puolisoineen ei ole vielä nähnyt elokuvaa valmiina, Kuosmanen kertoo. He ovat kyllä lukeneet käsikirjoituksen ja odottavat Suomen ensi-iltaa.

Miten ulkomaiset katsojat elokuvan ottavat vastaan, se Kuosmasta hieman mietityttää. Elokuvan päähenkilö kun ei kuitenkaan ole sellainen macho kuin nyrkkeilyelokuvissa yleensä. Periaatteessa voisi ajatella, että tarina on universaali, sillä nyrkkeilyelokuvat ovat monissa maissa suosittuja.

Asia on oikeastaan päinvastoin, jos Kuosmasta kuuntelee. Elokuvaohjaaja sanoo, että nyrkkeilyelokuvien perinne oli tekijöille elokuvaa tehdessä ongelma. He eivät halunnut kulkea tarinassa perinteistä tietä.

”Eikö jokainen elokuvantekijä halua tehdä uniikin elokuvan”, Kuosmanen sanoo.

Kuosmasen elokuva esitetään Cannesissa Un Certain Regard –sarjassa, festivaalin virallisessa kakkossarjassa. Sarjan palkinnot jaetaan lauantaina. Koska elokuva on myös Kuosmasen ensimmäinen pitkä elokuva, hän kilpailee myös esikoisohjaajille myönnettävästä palkinnosta.

Kuosmanen suhtautuu palkintoihin kaksijakoisesti. Hän sanoo, että palkinnon saaminen houkuttaa, mutta toisaalta hän tietää että palkinnon saaminen on epätyydyttävää.

”Haaveilla ja unelmilla on tapana arkipäiväistyä”, Kuosmanen sanoo.

Vaikka palkintoa Cannesista ei tulisikaan, elokuvan työryhmä on saavuttanut jo paljon. Cannes on merkittävä portti kansainvälisen elokuvan ytimeen, ja nyt Kuosmasella ja muulla työryhmällä on jalka Cannesin elokuvajuhlien oven välissä.

Ja Cannes toimii kuin klaani: Jos olet päässyt kerran junaan mukaan, pysyt mukana pitkään. Jos et pahemmin mokaa, klaani nostaa sinua ylemmäs ja ylemmäs.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Cannesin elokuvajuhlat
 • Nyrkkeily

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  4. 4

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  7. 7

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  8. 8

   ”Mä olen niin kikseissä” – Pikku G:n paluukeikka sai yleisön sekaisin onnesta Himoksella

  9. 9

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  10. 10

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää