Kulttuuri

Lähi-idän suosituin indiebändi laulaa politiikasta ja sydänsuruista – ja kohauttaa homoseksuaalisuudella

Kun Jordania huhtikuussa kielsi libanonilaisen Mashrou’ Leilan konsertin, bändin laulajan homous nousi otsikoihin ympäri maailmaa. Mutta oliko se syy sensuuriin?

Berliini

Seuraava kappale kertoo siitä, kun Beirutissa miehet toisinaan päätyvät klubi-illan jälkeen ammuskelemaan toisiaan, Mashrou’ Leila -yhtyeen laulaja Hamed Sinno selittää berliiniläisyleisölle.

”Siis miehistä, jotka kuvittelevat, että heidän peniksensä kasvavat, kun he tappavat toisiaan.”

Libanonilaisbändin keulakuva ei muutenkaan kainostele. Heti ei tule mieleen suomalaisen bändin mieslaulajaa, joka haastattelussa kaulailisi poikaystäväänsä. Varsinkaan sellaista, jonka on tavannut vasta pari kuukautta sitten.

”Tämä on tosi uusi juttu”, amerikkalainen poikaystävä selittää hövelisti.

Laulaja Sinnon seksuaalinen suuntautuminen päätyi huhtikuun lopussa otsikoihin ympäri maailmaa.

”Jordania kieltää konsertit bändiltä, jonka laulaja on homo”, otsikoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tottahan se oli. Ja toisaalta sitten taas ei.

”Emme tiedä, oliko kiellolla mitään tekemistä homouteni kanssa”, Sinno kertoo HS:lle Berliinissä.

Neljä päivää ennen sovittua keikkaa yhtye oli saanut kirjeen Jordanian matkailuministeriöstä. Sen mukaan yhtyeen konsertti olisi sopimaton suunnitellussa keikkapaikassa.

”Paikka on roomalainen amfiteatteri. En ihan ymmärrä, miten me rikkoisimme sen arvoja vastaan.”

Julkisuudessa bändiä syytettiin muun muassa Jordanian tapojen ja perinteiden pilkkaamisesta sekä homoseksuaalisuuden ja seksin mainostamisesta.

”Kaikkihan harrastavat seksiä. Mitä mainostamista se muka tarvitsee?”, Sinno kysyy.

Bändi oli soittanut samassa paikassa useita kertoja aiemminkin, mutta taipui kysymään, voisiko konsertit sitten järjestää muualla. Kuulemma ei.

Arabimaa, sensuuri ja homous olivat yhdistelmä, joka ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen. Hetkessä beirutilaisesta hipsteribändistä tuli sananvapauden puolustajien symboli.

Se tosin jäi yleensä kertomatta, että ensimmäisten joukossa bändin konserttia oli vastustamassa katolinen pappi, ei kiihkomielinen muslimi.

1990-luvun Suomestakin tuttuun tapaan bändiä syytettiin satanistisista lyriikoista ja kansitaiteesta.

Ei sillä, ei Mashrou’ Leila ihan mikä tahansa bändi ole. Se on koko arabimaailman isoin indiebändi. Kotimaassaan se kerää 5 000–7 000 hengen yleisöjä, Egyptissä kaksi kertaa niin isoja.

Suosio ei johdu vain siitä, että kilpailua on vähän, vaan myös siitä, että se laulaa arabiaksi aiheista, joista ihmiset haluavat kuulla: seksistä ja politiikasta.

”Arabipopin kasvoina ovat ihmiset, jotka ovat laulaneet 20 vuotta samoja lauluja. Meistä tämän pitäisi muuttua”, kitaristi Firas Abou Fakher sanoo.

”Meillä on superstaroja, jotka laulavat siitä, että naisten pitäisi lyödä poikiaan, jottei näistä kasva homoja tai siitä, etteivät halua naisten käyvän töissä. On myös miehiä, jotka ovat luopuneet musiikista ja ihan oikeasti liittyneet Isisiin”, Sinno jatkaa.

Mashrou’ Leila on kirjoittanut lauluja niin kotikaupunkinsa homoklubeista kuin arkea vaikeuttavista turvatarkastuksistakin. Sekä tietenkin sydänsuruista.

Yhtye perustettiin vuonna 2008. Kaikki sen jäsenet opiskelivat silloin Beirutin amerikkalaisessa yliopistossa. Koulutukseltaan bändiläiset ovat arkkitehtejä ja graafisia suunnittelijoita. Yliopistotausta kuuluu puheessa, jossa vilisee diskurssia, kontekstia ja representaatioita.

Sinno sanoo inhoavansa sitä, että sekä länsi että arabimaat esitetään yhtenäisinä kokonaisuuksina. Lännessä bändi on nimetty ”arabikevään soundtrackiksi”, muutosta haluavien nuorten äänitorveksi. Laulajan mielestä se kertoo enemmän siitä, miten arabimaat nähdään lännessä kuin yhtyeen todellisesta poliittisesta agendasta.

Bändiä nostetaan jonkinlaisena poikkeuksena ja samalla unohdetaan arabipolitiikan pitkä maallinen historia.

”Tämä kaikki jää sivuun, kun paskapuhe sivilisaatioiden sodasta pääsee valloilleen”, Sinno puuskahtaa.

”Lännessä nähdään joko vain konservatiivinen islam ja väkivalta. Tai sitten Beirut kuvataan maailman parhaana bilekaupunkina, jossa kaikilla on aina kivaa,” kitaristi Fakher täydentää.

Mutta yhtä lailla arabimaissa luodaan yksinkertaistettua kuvaa lännestä. Sinno ottaa esimerkiksi sen, miten homoseksuaalisuus on yhtäkkiä muka läntinen ilmiö.

Todellisuudessa lännen ja Lähi-idän kulttuurit ovat aina ottaneet vaikutteita toisistaan, Fakher sanoo. Laulaja Sinno osoittaa seinällä olevaa kalenteria. ”Katso vaikka noita numeroita. Ne ovat arabialaiset numerot!”

Uutinen Jordanian-konsertin kieltämisestä suututti bändin fanit niin, että ministeriö päätyi perumaan kiellon. Lupa tuli kuitenkin liian myöhään. Keikka jäi väliin, mutta maine kasvoi.

Toukokuun lopussa Mashrou’ Leila aloittaa kiertueen Yhdysvalloissa. Lännessä yhtye lokeroidaan usein maailmanmusiikiksi, koska laulukieli on arabia. Suomessakin bändi soitti viime kesänä Maailma kylässä -festivaaleilla eikä Flow’ssa, jonne se ainakin ulkonäkönsä puolesta olisi paremmin sopinut.

Toukokuun alussa bändi esiintyi ensimmäistä kertaa Saksassa. Ensimmäinen Berliinin-keikka myytiin loppuun, joten sen rinnalle lisättiin toinen.

Ensimmäisessä välispiikissä laulaja Sinno hehkuttaa, miten mahtavaa on olla vihdoin Berliinissä, vitsailee sitten kaapista tulosta ja esittelee lopuksi seuraavan kappaleen näin:

”Tämä kertoo nationalismin ja kielen risteyskohdasta. Se on hyvin monimutkaista”, Sinno sanoo täydellisellä englannilla.

”Oikeasti tämä kertoo myös naimisesta.”

Saksassa kasvanut, syyrialaistaustainen Miriam Mey Khammas on yksi niistä, jotka laulavat mukana silmät loistaen.

”En ole päässyt sodan syttymisen jälkeen käymään Syyriassa”, hän kertoo keikan jälkeen.

”Jo kielen kuuleminen sulattaa sydämeni. Koko juttu on niin koskettava. Täydellinen yhdistelmä länttä ja arabimaailmaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lähi-itä
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  6. 6

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  10. 10

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  11. Näytä lisää