Kulttuuri

Näin eteni suomalaisten elokuvantekijöiden päivä Cannesissa

HS seurasi, kun uutta nyrkkeilyelokuva Hymyilevää miestä esiteltiin maailman suurimmassa elokuvatapahtumassa.

Cannes

Täällä on taas näitä kuuluisia nimiä. Tuolla kävelee harmaa tukka heiluen elokuvaohjaaja Jim Jarmusch. Ja tuossa menee rockin suuriin tähtiin kuuluva Iggy Pop. On torstai-iltapäivä Cannesissa, ja tämän pitäisi olla suomalaisen elokuvan suuri päivä täällä maailman suurimmassa elokuvatapahtumassa.

Jarmusch ja Iggy Pop saavat nyt kävellä sivuun takavasemmalle. He ovat ovat jo saaneet oman hetkensä ja poseeranneet satapäiselle kuvaajajoukolle Cannesin festivaalipalatsin katto­tasanteella.

Valokuvaajien armeijan on ­aika aloittaa työnsä uudestaan, sillä kattotasanteella ovat nyt ­uudet poseeraajat, elokuvan­tekijöitä Suomesta: elokuva­ohjaaja Juho Kuosmanen sekä näyttelijät Jarkko Lahti, Oona Airola ja Eero Milonoff.

Kamerat räpsyvät. Edeltävinä päivinä samojen kuvaajien edessä ovat poseeranneet muun ­muassa Steven Spielberg, Kristen Stewart, Russell Crowe ja Marion Cotillard. Aurinko paistaa, mutta välimerellinen puhuri käy poikkeuksellisen kovana. Se sekoittaa Airolan kampausta.

Suomalaiset ovat Cannesissa esittelemässä elokuvaa Hymyilevä mies. Se kertoo tositarinaan perustuen ammattilaisnyrkkeilijä Olli Mäestä, hänen vaimostaan Raijasta sekä manageri Elis Askista suuren MM-ottelun alla vuonna 1962.

Valokuvat on otettu. On tauon paikka festivaalipalatsin taiteilijaloungessa suljettujen ovien takana. On aika samppanjan.

”Ei sitä Suomessa ole tajunnut, miten suuressa arvossa tätä elokuvamaailmassa pidetään”, näyttelijä Eero Milonoff sanoo loungen nojatuolissa. Milonoff on elokuvassa manageri Ask.

”Vetää hiljaiseksi”, sanoo ohjaaja Kuosmanen.

”Kohta päästään näkemään elokuva”, sanoo näyttelijä Lahti.

Lahti on elokuvan päähenkilö Olli Mäki. Hän on ollut elokuvaa tekemässä ohjaaja Kuosmasen kanssa yli viisi vuotta. Harjoitellut nyrkkeilemään.

”Oli hyvä, että säästettiin katselu tänne. Tänään [torstaina] voi olla tunteet pinnassa”, Lahti sanoo nojatuolin pohjalta.

Hymyilevä mies kilpailee Cannesissa kakkossarjan eli Un certain regard -sarjan voitosta. Kisassa on mukana parikymmentä elokuvaa. Mukana on kovia kilpailijoita elokuvan huipulta kuten animaatioelokuva Red Turtle, jonka takana on maailmankuulu Ghiblin animaatiostudio Japanista. Toinen suosikki on yhdysvaltalainen ryöstöelokuva Hell or High Water, jossa yhtä pääroolia esittää Jeff Bridges.

Palkinnot jaetaan lauantaina. Niistä päättää ammattilaisjury.

Loungessa on tv auki. Siellä ne ovat taas, Iggy Pop ja Jim Jarmusch, kasvot kuvaruudussa. Kaksikko pitää lehdistötilaisuutta omasta elokuvastaan kerrosta alempana, tilaisuus näkyy loungeen suorana ruudulta. Hymyilevän miehen tuottaja Jussi Rantamäki vilkaisee tv:tä.

”Iggy Pop on nuorentunut kymmenen vuotta”, hän sanoo.

Salin nurkassa uusi ryhmä kansainvälisiä valokuvaajia napsii vielä lisää valokuvia suomalaisista. Yksi kuvaajista on elokuvan valaisijana ja still-kuvaajana toiminut Sami Kuokkanen. Kun Oona Airolaa kuvataan muita pidempään salin kulmassa, näyttelijäkollega Lahti virnuilee perään.

”Airola, tule jo pois sieltä.”

Puhelimet kaivetaan esiin: Twitteristä on vasta hetki sitten kattotasanteella tuulessa otettuja poseerauksia. ”Some, some, some”, sanoo Airola ja istuu muun ryhmän seuraan.

”Ihan hyvät kuvat”, Milonoff sanoo ja näyttää puhelinta muille.

”Ihan jees”, Lahti sanoo.

Elokuvanäytös Hymyilevästä miehestä on kohta alkamassa. Työryhmä lähtee kävelemään kohti festivaalipalatsin alakertaa. Nyrkkeilijää elokuvassa esittävä Lahti ja manageria esittävä Milonoff kulkevat läpi festivaalipalatsin tungoksen kohti elokuvateatteria kuin kujaa pitkin. Hetken he tuntuvat nyrkkeilijältä ja managerilta, jotka ovat menossa suureen matsiin.

”Get in the ring, motherfucker”, Lahti sanoo. Sitaatti on Guns N’ Roses -yhtyeeltä.

Väki ei hurraa, mutta tuntuu kuin ihmiskuja veisi kehään. Eräällä tavalla se viekin.

Edessä on maailmanensi-ilta.

Punainen matto ja suomalaiset vilkuttavat elokuvateatterin portailta yleisölle. Ranskaan on lentänyt parikymmentä työryhmän jäsentä ohjaajasta maskeeraajaan. Kadulla on satamäärin väkeä: useat ovat menossa kanadalaisohjaajaa Xavier Dolanin ensi-iltaan. Muutama kyselee lippuja Sean Pennin elo­kuvaan, jossa pääosaa esittää Javier Bardem.

Sisällä tuhatpaikkainen elokuvateatteri on lähes täynnä. Elokuvien ostajia, toimittajia, tuottajia. Ennen elokuvan alkua lavalle kävelee yksi kansainvälisen elokuvan todellisista napamiehistä.

Thierry Fremaux on Cannesin elokuvajuhlien johtaja, ja vallankäyttäjä, jolla on lonkerot Hollywoodiin saakka. Fremaux kutsuu suomalaiset lavalle.

Omassa kiitospuheessaan ohjaaja Kuosmanen kiittää yhtä henkilöä, Laurent Jacobia. Jacob eräällä tavalla löysi Kuosmasen. Hän piti vuonna 2008 Kuosmasen Taulukauppiaat-elokuvasta ja otti sen mukaan Cannesin opiskelijaelokuvien sarjaan. Se voitto on tuonut Kuosmasen nyt tähän elokuvateatteriin.

Sali pimenee. Yleisö reagoi Hymyilevän miehen huippukohtiin, erityisesti huumoriin. Kun elokuva loppuu, kuullaan ­usean minuutin aplodit. Se on Cannesissa tapa. Tekijöitä onnitellaan. Myös työryhmä on jännittynyt ja liikuttunut.

”Kyynel tuli silmään, maalissa ollaan”, näyttelijä Lahti sanoo teatterin ulkopuolella. Myös kollega Airola pyyhkii kyyneliä.

”Vasta loppukohtauksessa alkoi henki kulkea”, hän sanoo.

Myös yleisö on vaikuttunut. ”Urheilu kuvattiin elokuvassa realistisempana kuin mitä olemme usein nähneet”, sanoo australialaistoimittaja Stephanie Bunbury näytöksen jälkeen HS:lle.

”Ja elokuvan 1960-lukulainen maailma näytti fantastiselta.”

Innoissaan on myös teatterista ulos kiiruhtava iranilaistoimittaja Samadian Ahangar.

”En odottanut tällaista. Kuvaus oli loistavaa, näyttelijä­valinnat ja tunnelma elokuvassa täydellisiä. Olen nähnyt useimmat tämän kakkossarjan elokuvista. Tämä on niistä paras”, Ahangar sanoo.

Ensi-ilta on ohi. Taiteilijat siirtyvät juhlimaan. Juhlapaikka on aivan vieressä, merenrannassa lilluvan jahdin kannella. Jahti kuuluu tv-kanava Artelle. Tarjolla on samppanjaa.

Jahdin kannella ohjelmasta vastaa suomalainen Ykspihlajan Kino-orkesteri. Yksi sen jäsenistä on elokuvassa pääosaa esittävä Oona Airola.

Yhtye on aikoinaan perustettu Kuosmasen lyhytelokuvaa varten. Nyt se esittää Cannesin rannassa elokuvamusiikkia ja säveliä myös Hymyilevästä miehestä. Joku tanssiikin. On perhe-juhlan tunnelmaa.

Jossakin vähän matkan päässä illan toiset tähdet Iggy Pop ja Jim Jarmusch ovat valmistautumassa omaan näytökseensä punaisella matolla.

Yksi jahdin kannella juhlijoista on elokuvan käsikirjoittaja Mikko Myllylahti. Hän on iloinen ja hämmennyksissä. Vaimo ei ole ehtinyt ensi-iltaan, sillä vaimon kone ei päässyt kovan tuulen vuoksi laskeutumaan Nizzan lentokentälle vaan lensi Milanoon.

”Oli kiireinen aikataulu, ja olin varannut vaimolle helikopterinkin Nizzasta Cannesiin”, Myllylahti harmittelee.

Yläkannella seisoo myös elokuvaohjaaja Kuosmanen helpottuneen oloisena. Takana on historiallinen päivä, ensimmäisen pitkän elokuvan ensi-ilta maailman suurimmassa elokuva­tapahtumassa. Päivä meni niin kuin pitikin, Kuosmanen sanoo.

Paitsi yksi asia.

Elokuvaohjaaja nostaa tumman pukunsa housunlahjetta ja näyttää sukkaansa. Se on sinivalkoraidallinen.

”Väärät sukat”, Kuosmanen sanoo.

Näyttelijä Milonoff tulee lohduttamaan.

”Eikö ne juuri tuommoiset kuuluu Cannesissa ollakin. Vähän niin kuin Kristen Stewartin tennarit.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Cannesin elokuvajuhlat
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  4. 4

   Trump uhkasi Pohjois-Koreaa sotilaallisilla toimilla: ”Jos päädymme siihen vaihtoehtoon, siitä tulee tuhoisaa”

  5. 5

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  8. 8

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  9. 9

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää