Valikko
Kulttuuri

Japanilaistaiteilija käärityttää Esplanadin puut pilkkukankaisiin

Kaupungille 12. kesäkuuta levittäytyvät Yayoi Kusaman installaatiot ennakoivat syksyllä Helsingin kaupungin taidemuseossa avautuvaa näyttelyä.

Helsinki-päivänä Esplanadin puiston valtaa pilkkukuume: 12. kesäkuuta Esplanadin puiston Svenska teaternin puoleisen päädyn puut kääritään pilkullisiin kankaisiin osana japanilaistaiteilija Yayoi Kusaman installaatiota Ascension of Polka Dots on the Trees (pilkkujen nousu puihin).

87-vuotias Kusama tunnetaan erityisesti pilkkuteoksistaan. Hänen teoksissaan pilkut leviävät pitelemättömästi paitsi maalauksiin ja veistoksiin, myös ihmisten iholle ja kokonaisiin huoneisiin. Niiden juuret ovat hallusinaatioissa, joita taiteilija on kokenut lapsuudestaan asti. Ne edustavat Kusamalle muun muassa energiaa antavaa aurinkoa.

Teos on esillä 9. lokakuuta asti.

Helsingin talvipuutarhan palmuhuoneeseen tulee puolestaan Kusaman installaatio Narcissus Garden (Narkissoksen puutarha). Se koostuu tuhannesta peilin lailla heijastavasta teräspallosta. Teoksen nimi viittaa kreikkalaisen mytologian Narkissokseen, joka rakastui vedestä heijastuvaan kuvajaiseensa.

Teoksen ensimmäinen versio nähtiin Venetsian biennaalissa vuonna 1966, jolloin Kusama myi pallot biennaalivieraille. Sen jälkeen versioita teoksesta on nähty ympäri maailmaa.

Teos on esillä 4. syyskuuta saakka.

”Teoksia katsomalla upea Helsinki ja toivomamme elämä muuttuvat vielä kauniimmaksi”, sanoo taiteilija Helsingin taidemuseon Hamin tiedotteessa.

Installaatiot ennakoivat Kusaman suurnäyttelyä, joka avautuu Helsingin kaupungin taidemuseossa Hamissa lokakuussa.

Näyttely saapuu Helsinkiin Tukholman Moderna museetista. Viime vuonna se nähtiin Kööpenhaminan Louisiana-museossa. HS kirjoitti näyttelystä marraskuussa 2015.

Hamin johtajan Maija Tanninen-Mattilan mukaan Helsingissä näyttelyyn lisätään ainakin yksi installaatio, jota Louisianassa ei nähty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Etera ja Ilmarinen aikovat yhdistyä Suomen suurimmaksi työeläkeyhtiöksi

  6. 6

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  7. 7

   Ulkoministeri Soini nimitti Jutta Urpilaisen rauhanvälityksen erityisedustajaksi

  8. 8

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  9. 9

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  10. 10

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää