Valikko
Kulttuuri

Räävitön Donald Trump suoltaa twiiteiksi ja klikkiotsikoiksi sopivia iskulauseita

Jos mediamaisema pitäisi kiteyttää yhteen hahmoon, hahmo olisi republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump.

Donald Trump tekee parhaillaan paitsi näyttävää vaalikampanjaa päästäkseen Yhdysvaltain presidentiksi myös sosiaalisen median historiaa. Trump on poikkeuksellinen some-ilmiö, jota seurataan ympäri maailmaa.

Poikkeukselliseksi Trump-ilmiön tekee muun muassa se, että vaalikampanjasta on vaikea päätellä, millainen Trump olisi Yhdysvaltain presidenttinä. Erityistä on Trumpin räävitön esiintyminen ja häpeilemätön populismi.

”Trump saa laukoa ihan mitä tahansa ilman, että se kaataisi hänet. Muille se ei olisi mahdollista”, sanoo verkkojulkisuuden tutkija Salla-Maaria Laaksonen Helsingin yliopistosta.

Vaalijulkisuuden tutkimuksessa Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat aivan oma alalajinsa. Kyse on koko maailmaa kiinnostavasta kamppailusta ja taktikoinnista.

Barack Obaman kampanja vuoden 2008 vaaleissa aloitti Twitter-vaalien ajan. Obaman kampanjasta kopioitiin kannattajien joukkoistamista, viestien kohdentamista ja toisaalta uusien välineiden käyttöä ylipäänsä.

”Nyt sosiaalinen media on digitaalinen vaaliteltta, jossa poliitikon täytyy osata toimia ja löytää vuorovaikutuskanava äänestäjään”, Laaksonen sanoo.

Näissä vaaleissa Trump on täydellinen klikkisampo ja tämän ajan mediamagneetti. Trump suoltaa suoraan twiiteiksi ja klikkiotsikoiksi sopivia iskulauseita, ja siksi hän sopii mediakoneiston tarpeisiin erittäin hyvin.

Sosiaalisen median tutkija voi Trumpin ympärillä pyörivän ilmiön kautta ikään kuin kiteyttää yhteen hahmoon nykyisen mediamaiseman, Laaksonen sanoo. Ei olekaan ihme, että Trumpin digikampanjasta kaivetaan esiin kaikki mahdollinen data.

Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat jo viime vuonna Facebookin keskustelluin aihe. Vaalit päihittivät puheenaiheena Pariisin terrori-iskut ja Syyrian sodan.

Presidenttiehdokkaaksi pyrkivistä juuri Trumpilla on eniten seuraajia ja tykkääjiä Twitterissä ja Facebookissa.

Trump on myös ylivoimainen keräämään niin sanottua ilmaista julkisuutta, media-aikaa ja näkyvyyttä, josta ei tarvitse maksaa mitään. The New York Times -lehden arvion mukaan Trump on saanut tällaista maksutonta media-aikaa kahden miljardin dollarin edestä. Mainontaa kampanjaan on ostettu 10 miljoonalla dollarilla.

Trump on omassa sarjassaan, tarkasteli häntä millä tahansa sosiaalisen median mittarilla. Toisaalta – sitä saa, mitä mittaa ja mistä mittaa.

”Puhutaan datafikaatiosta, kaiken dataistumisesta”, Laaksonen sanoo.

Kaikki verkossa tapahtuva sosiaalinen vuorovaikutus on tallennettavissa ja mallinnettavissa ja laskettavissa näkyvyydeksi. Big data ja somen analyysi tarjoavat perinteiselle journalismille uusia mittareita pohtia ehdokkaiden suosiota.

Toisaalta eri teknologiat saavat käyttäjät toimimaan eri tavoin, Laaksonen muistuttaa. Tutkijat puhuvat teknologisesta tarjoumasta, siitä, millaisia toimintatapoja tietty teknologia käyttäjälle tarjoaa.

”Facebookin luonteeseen kuuluu se, että siellä täytyy ikään kuin tunnustaa väriä, jotta pääsee keskustelemaan. On tykättävä, ja se luo samanmielisten kuplia. Twitter on kaikille julkinen, ja tämä luo enemmän vastakkainasettelua. Se on Facebookia enemmän kiistelyn areena.”

Hakukoneoptimoinnin ja palveluiden algoritmien vuoksi Trump-ilmiö näyttäytyy myös kovin eri tavoin esimerkiksi demokraattien kannattajalle ja republikaanien kannattajalle. ”Google ja muut palvelut yrittävät oppia, mitä kukin haluaa. Sitä myös syötetään lisää, jotta käyttäjä viettäisi enemmän aikaa juuri tässä palvelussa.”

Sosiaalisen media käyttö on politiikassa jo normaalia. Tosin aina on uusia trendejä. Nyt niitä ovat autenttisuus, visuaalisuus ja nokittelu, Laaksonen sanoo. Iskusanoihin kuuluu myös hyperkohdentaminen: kullekin pitää saada yksilöllinen viesti.

Kampanjatiimit ovat taitavia luomaan luomaan globaalisti leviäviä meemejä, internet-ilmiöitä. ”Yritetään tehdä viestejä, joita ihmiset haluavat jakaa. Niitä voi syntyä myös vahingossa.”

Monesti kyse on yksinkertaisista havainnoista ja niillä pelaamisesta. Esimerkiksi päivitykset, joissa on kuvia, menevät paremmin läpi Facebookissa.

”Tosin verkkosuosion ja vaalituloksen suhde ei ole yksiselitteinen. Myös Trumpin kauhistelu rakentaa ilmiötä.”

Trumpin kampanja on erikoinen myö siksi, että siitä on vaikea sanoa, mikä kaikki on suunniteltua ja mikä ei.

”Mutta olivat möläytykset ja mokat taktisia tai eivät, myös ne sopivat Trumpin imagoon”, Laaksonen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  2. 2

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  8. 8

   Kansainvälisiä opiskelijoita pitäisi houkutella jäämään töihin Suomeen

  9. 9

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  10. 10

   Ehdotus Kaartin maneesin uudesta käytöstä on kolme vuosikymmentä vanha

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää