Valikko
Kulttuuri    |   Media

Trumpia halutaan klikata

Jos mediamaisema pitäisi kiteyttää yhteen hahmoon, hän olisi Donald Trump.

Donald Trump tekee parhaillaan sekä näyttävää kampanjaa että sosiaalisen median historiaa pyrkiessään Yhdysvaltain presidentiksi. Trump on poikkeuksellinen some-ilmiö, jota seurataan ympäri maailmaa.

Poikkeukselliseksi ilmiön tekee muun muassa se, että vaalikampanjasta on vaikea päätellä, millainen Trump olisi Yhdysvaltain presidenttinä. Erityistä on Trumpin räävitön esiintyminen ja häpeilemätön populismi.

”Trump saa laukoa ihan mitä tahansa ilman, että se kaataisi hänet. Muille se ei olisi mahdollista”, sanoo verkkojulkisuuden tutkija Salla-Maaria Laaksonen Helsingin yliopistosta.

Vaalijulkisuuden tutkimuksessa Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat aivan oma alalajinsa. Kyse on koko maailmaa kiinnostavasta taktikoinnista.

Obaman kampanja vuoden 2008 vaaleissa aloitti Twitter-vaalien ajan. Siitä kopioitiin kannattajien joukkoistamista, viestien kohdentamista ja toisaalta uusien välineiden käyttöä ylipäänsä.

”Nyt sosiaalinen media on digitaalinen vaaliteltta, jossa poliitikon täytyy osata toimia ja löytää vuorovaikutuskanava äänestäjään”, Laaksonen sanoo.

Näissä vaaleissa Trump on täydellinen klikkisampo ja tämän ajan mediamagneetti. Hän suoltaa suoraan twiiteiksi ja klikkiotsikoiksi sopivia iskulauseita, ja sopii siksi mediakoneiston tarpeisiin erittäin hyvin.

Sosiaalisen median tutkija voi Trumpin ympärillä pyörivän ilmiön kautta ikään kuin kiteyttää yhteen hahmoon nykyisen mediamaiseman, Laaksonen sanoo. Ei ole ihme, että Trumpin digikampanjasta kaivetaan esiin kaikki mahdollinen data.

Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat jo viime vuonna Facebookin keskustelluin aihe. Presidenttiehdokkaista juuri Trumpilla on eniten seuraajia ja tykkääjiä Twitterissä ja Facebookissa. Trump on myös ylivoimainen keräämään media-aikaa ja näkyvyyttä, josta ei tarvitse maksaa mitään. The New York Times -lehden arvion mukaan Trump on saanut tällaista maksutonta media-aikaa kahden miljardin dollarin edestä. Mainontaa kampanjaan on ostettu 10 miljoonalla dollarilla.

Trump on omassa sarjassaan, tarkasteli häntä millä tahansa sosiaalisen median mittarilla. Toisaalta – sitä saa, mitä mittaa ja mistä mittaa.

”Puhutaan datafikaatiosta, kaiken dataistumisesta”, Laaksonen sanoo.

Kaikki verkossa tapahtuva sosiaalinen vuorovaikutus on tallennettavissa, mallinnettavissa ja laskettavissa näkyvyydeksi. Big data ja somen analyysi tarjoavat perinteiselle journalismille uusia mittareita pohtia ehdokkaiden suosiota. Toisaalta eri teknologiat saavat käyttäjät toimimaan eri tavoin, Laaksonen muistuttaa. Tutkijat puhuvat teknologisesta tarjoumasta, siitä, millaisia toimintatapoja tietty teknologia käyttäjälle tarjoaa.

”Facebookin luonteeseen kuuluu, että siellä täytyy kuin tunnustaa väriä, jotta pääsee keskustelemaan. On tykättävä, ja se luo samanmielisten kuplia. Twitter on kaikille julkinen, ja tämä luo enemmän vastakkainasettelua. Se on Facebookia enemmän kiistelyn areena.”

Hakukoneoptimoinnin ja palveluiden algoritmien vuoksi Trump-ilmiö näyttäytyy myös kovin eri tavoin esimerkiksi demokraattien kannattajalle ja republikaanien kannattajalle. ”Google ja muut palvelut yrittävät oppia, mitä kukin haluaa. Sitä myös syötetään lisää, jotta käyttäjä viettäisi enemmän aikaa juuri tässä palvelussa.”

Sosiaalisen media käyttö on politiikassa jo normaalia. Nyt trendejä ovat autenttisuus, visuaalisuus ja nokittelu, Laaksonen sanoo. Iskusanoihin kuuluu myös hyperkohdentaminen: kullekin pitää saada yksilöllinen viesti.

Kampanjatiimit ovat taitavia luomaan globaalisti leviäviä meemejä, internet-ilmiöitä. ”Yritetään tehdä viestejä, joita ihmiset haluavat jakaa. Niitä voi syntyä myös vahingossa.”

Monesti kyse on yksinkertaisista havainnoista. Esimerkiksi päivitykset, joissa on kuvia, menevät paremmin läpi Facebookissa.

”Tosin verkkosuosion ja vaalituloksen suhde ei ole yksiselitteinen. Myös Trumpin kauhistelu rakentaa ilmiötä.”

Trumpin kampanjassa erikoista on myös. että siitä on vaikea sanoa, mikä kaikki on suunniteltua ja mikä ei.

”Mutta olivat möläytykset ja mokat taktisia tai eivät, myös ne sopivat Trumpin imagoon.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  2. 2

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  3. 3

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  4. 4

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  5. 5

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  6. 6

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  10. 10

   Vielä ei tiedetä, ketä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa lopulta hoidetaan – Helsinki odottaa tietoa soten kohtalosta kuin kuuta nousevaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  7. 7

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää