Kulttuuri

Parjattu punk päätyi museoon Lontoossa

Punk ja Sex Pistols järkyttivät Britanniaa 1976. Punkin hyvät työt yhteiskunnalle tajuttiin vasta myöhemmin.

Lontoo

Vielä 1970-luvulla ei kiroiltu televisiossa, ei ainakaan Britan­niassa. Soppa olikin valmis, kun aloitteleva punkyhtye Sex Pistols kiroili ja haistatteli Today-keskusteluohjelmassa parhaaseen katseluaikaan joulukuussa 1976.

Vihaiset katsojat tukkivat Thames-televisiokanavan puhelinvaihteen. Jotkut raivostuivat niin, että potkaisivat televisionsa mäsäksi.

Daily Mirror -lehti painoi Sex Pistols -yhtyeen ja televisiojuontajan sananvaihdon etusivulleen ja antoi skandaalille – kirjailija William Faulkneria mukaillen – otsikon ”Törky ja vimma”.

Vajaat 40 vuotta myöhemmin parikymppisten punkrokkareiden juopottelu ja kiroilu ei pysty enää järkyttämään.

”Nykyään järkyttävämpää on se, että he tupakoivat televisio­lähetyksessä. Esiintyminen nosti kuitenkin heti Sex Pistolsin profiilia ja lisäsi polemiikkia punkista”, British Libraryn populaarimusiikkiin erikoistunut kuraattori Andy Linehan arvioi toimittajille.

British Library eli Britannian kansalliskirjasto kerää aktiivisesti lähihistoriaan liittyvää mate­riaalia. Kirjastolla on myös iso punk-kokoelma. Nyt osa siitä on pantu koko kansalle näytteille punkrokin 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Punkin syväharrastajat eivät siitä paljon kostu, mutta muille Punk 1976–78 -näyttely kertoo, mitä 1970-luvulla tapahtui. Lähihistoriakin voi olla jännittävää.

Britannian 1970-luku oli ankea. Talous mateli lamassa ja työttömyys huiteli huippulukemissa. Lakot ja protestit seurasivat toisiaan.

Ankeudesta sikisi tyytymättömyys, ja tyytymättömyydestä sikisivät uudet kulttuuri- ja nuorisoilmiöt. Syntyi punk, joka merkitsi toisille vapauden sulosäveliä ja toisille räkänokkien korviariipivää rääkymistä.

Kaikki ei ollut kuitenkaan ­aivan niin viatonta ja improvisoitua kuin fanit halusivat myöhemmin uskoa.

Punk-ilmiötä vauhdittamassa häärivät vaihtoehtokulttuurin jokapaikanhöylä Malcolm McLaren ja muotisuunnittelija Vivienne Westwood. Heillä oli Lontoossa SEX-niminen kauppa, joka myi punk-henkisiä asuja.

”Vaatteiden oli tarkoitus provosoida”, Linehan sanoo.

Kaksikon yhteistyökumppani taiteilija Jamie Reid loi punkin yhä tunnistettavan graafisen ilmeen: rosoa, hakaneuloja ja lehdistä leikattuja kirjaimia. Reid suunnitteli myös Sex Pistols -yhtyeen levynkansia.

Punkin leviämisessä Lontoosta muualle Britanniaan avitti puolestaan yleisradioyhtiö BBC:n työlleen omistautunut musiikkitoimittaja John Peel.

Peel soitti punkia BBC:n radioaalloilla, vaikka muut nyrpistivät nenäänsä. Näin punk tavoitti maanlaajuisen yleisönsä.

Punkin särmikkyys törmäsi kuitenkin 1970-luvun sopivuussääntöihin.

Kun Sex Pistols lähti joulukuussa 1976 Anarchy in the UK -kiertueelle Britanniassa, jouduttiin suurin osa keikoista perumaan. Kaupungit eivät halunneet punkkareita nuorisoaan turmelemaan.

”Paikalliset irtisanoivat keikkasopimukset.”

Näin kävi Suomessakin. Sex Pistolsin alkuvuodelle 1978 suunniteltu Suomen-keikka peruttiin, sillä yhtyettä ei haluttu päästää edes maahan.

Syvästi epäillen Sex Pistolsiin suhtautui myös Helsingin Sanomat, joka otsikoi tammikuun 1978 kirjoituksensa mukamas-retorisesti: ”Parasta lapsille?”

Monet aikalaiset näkivät punk-ilmiön tuomiopäivän ensisävelmänä, mutta jälkeenpäin arvioiden punk synnytti yhteiskunnassa paljon hyvää.

Linehanin mukaan punk oli avaintekijä esimerkiksi britti­rokin rasismin vastaisessa liikkeessä.

Punk-levyjä oli aluksi vähän, ja tiskijukat soittivat keikoilla reggaeta. Tämä synnytti siteen punkkareiden ja etnisistä vähemmistöistä tulevien reggaen harrastajien välille. Tuloksena oli muun muassa yhteisiä kampanjoita Britannian 1970-luvun lopulla noussutta äärioikeistoa vastaan.

Punkin myötä myös naiset pääsivät musiikin tekijöiksi ja bändinperustajiksi.

”Punk vapautti naiset soittamaan. Aiemmin naiset olivat pitkälti vain yhtyeiden laulajia ja keulakuvia”, Linehan sanoo.

Punkissa ei tarvinnut edes soittaa – joten soittotaidottomat miehetkin vapautuivat. Se oli tasa-arvoa.

Ennen kaikkea punk osoitti, että asioita voi tehdä itse.

Levyjä voi julkaista, vaikka ei ole levytyssopimusta. Ja jos valtamedia ei halua kirjoittaa punkista, voi ruveta tekemään omaa harrastajalehteä eli niin sanottua fanzinea.

”Oli mahdollista olla osa punk-liikettä, vaikka ei ollut muusikko. Näin punk antoi ihmisille äänen.”

Punkkarit loivat muotivaatteensakin itse. Riitti kun käytteli saksia ja lisäsi muutaman hakaneulan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää