Valikko
Kulttuuri

Tätä kaikkea Angry Birdsin menestys maailmalla merkitsee: Suomessa on nyt kansainvälisen luokan elokuvastudio

Peliyhtiö Rovion tuottama elokuva on nakuttanut parissa viikossa maailmalla 130 miljoonan euron lipputulot.

Animaatioelokuva Angry Birdseistä tuottaa kymmeniä miljoonia dollareita Kiinassa, Yhdysvalloissa ja kymmenissä muissa maissa. Monissa maissa suomalaista tuotantoa oleva, jättiluokan animaatioelokuva on noussut lipunmyyntitilaston ykköseksi.

Mitä se oikein merkitsee?

Ensinnäkin sitä, että espoolainen peliyhtiö Rovio on nyt muuttunut myös kansainvälisen luokan elokuvastudioksi.

Samalla vaikeuksissa rämpinyt yhtiö on pystynyt luomaan lintuhahmoista brändin, joka kestää aikaa – ainakin taas muutaman vuoden.

Tätä Roviolla on haluttu vuosia, he ovat halunneet tulla uudeksi Disneyksi.

Lisäksi menestys tarkoittaa sitä, että jonkun vuoden kuluttua näemme jatko-osan eli The Angry Birds Movie II:n. Suunnitelma jatko-osasta tai jatko-osista Roviolla on olemassa.

Ensimmäinen Angry Birds -elokuva oli Roviolta riski, jossa pelattiin kovaa peliä yhden kortin varassa.

Mistä tietää että elokuva on menestys? Vastahan elokuva tuli valkokankaille.

Elokuva-alalla lipunmyyntituotot ovat usein ennustettavia, koska me yleisössä käyttäydymme ennustettavasti. Ensimmäisten viikonloppujen tulokset lipunmyynnistä maailmalla ennakoivat, että Angry Birds -elokuva tulee tuottamaan voittoa tekijöilleen.

Se on tärkeä asia Roviolle ja mahdollisesti myös koko suomalaiselle elokuvalle. Hanketta vetänyt executive producer Mikael Hed arvioi toukokuun alussa HS:lle, että elokuva on omillaan jo alle 300 miljoonan euron lipputuloilla.

Elokuva on ollut teattereissa maailmalla vasta pari viikkoa, ja verkkosivusto Box Office Mojon mukaan elokuvan maailmanlaajuiset lipputulot ovat 150 miljoonaa dollaria eli noin 130 miljoonaa euroa.

Rovio on kertonut, että elokuvanteko maksoi noin 65 miljoonaa euroa. Suuri osa animaatiotyöstä tehtiin Kanadassa, mutta suomalaisiakin oli tuotannossa muun muassa käsikirjoitusvaiheessa. Lisäksi Angry Birds -elokuvan markkinointiin on mennyt Rovion mukaan yli 100 miljoonaa euroa.

Perinteisen laskukaavan mukaisesti Angry Birds -elokuva olisi omillaan, kun lipputuloja elokuvateattereiden kassoilta on kertynyt kuluihin nähden tuplasti. Elokuvan pitäisi tuolloin tienata teattereiden lippuluukuilla vajaa 400 miljoonaa euroa.

Luku on arvio, sillä elokuvateattereiden, elokuvalevittäjän ja tuottajan väliset sopimukset ovat liikesalaisuuksia. Elokuvalipun hinnasta noin 60 prosenttia menee elokuvateatterille, lopun jakavat elokuvan levittäjä ja tuottaja keskenään sopimuksen mukaan.

Hollywoodin studiojätteihin kuuluva Sony on Angry Birds -elokuvassa Rovion yhteistyökumppani, joka hoitaa elokuvan levityksen maailmalle. Eli buukkaa elokuvateatterien salit, hoitaa mainonnan, julisteet ja niin edelleen.

Perinteinen laskukaava ei kuitenkaan ota huomioon tuloja, joita elokuvantuottaja saa elokuvateatterien ulkopuolelta: suoratoistosta, tv-oikeuksien myynnistä sekä tallennekaupasta. Vaikka dvd-myynti onkin kultavuosiin verrattuna romahtanut, tallenteita myydään kuitenkin yhä edelleen.

Lisäksi Angry Birds -elokuvan kaltaisella perheviihteellä on hyvät markkinat juuri tv-puolella ja lisäksi elokuva tukee brändin muuta oheismyyntiä.

Angry Birds -elokuva on ollut top-tilastojen ykkönen, esimerkiksi viikonloppuna Yhdysvalloissa, mutta todellisia huippulukuja elokuva ei silti ole takonut kassalla. Se oli osin ennustettavissakin: kesän suuriksi animaatiohiteiksi on ennustettu kahta jatko-osaa: viidettä Ice Agea sekä Finding Dorya, joka on jatko-osa Nemoa etsimässä -animaatiolle.

Angry Birds -elokuvalle tulos on kuitenkin hyvä. Jo pelkästään siksi, että elokuvan saamat kritiikit ovat olleet ristiriitaisia. Mutta etenkin siksi, että suomalaisten rahoittama elokuva kilpailee kovassa sarjassa: perhe-elokuvissa ja animaatioelokuvissa kilpailu on kovaa.

Mistä runsas tarjonta johtuu? Perhe- eli lastenelokuvia on pidetty muita lajeja varmempana rahasampona. Kun lastenelokuvaa lähdetään katsomaan, lippuja ostetaan vähintään kaksi.

Jännittävintä on arvailla, mitä Rovio tekee ensimmäisen menestyksen jälkeen. Mitä yhtiö tekee elokuva-alalla, Suomessa ja maailmalla?

The Angry Birds Movie II:n -elokuvahankkeen julkistaminen mahdollisesti jo ensi kuussa ei olisi suuri yllätys.

Helsingin Sanomien haastattelussa toukokuun alussa Rovion animaatiostudiota johtava Mikael Hed vihjaili että Roviota ottaa tukeva jalansija suomalaisessa elokuvassa. Hedin mukaan suomalaista elokuvateollisuutta olisi varaa kasvattaa jopa 50-kertaiseksi.

Mitä se voi tarkoittaa?

Suomenkielisiä perhedraamoja tai sotaelokuvia Rovio tuskin ryhtyy tuottamaan, mutta ehkä elokuvastudioksi muuttunutta Roviota kiinnostaa tehdä elokuvia muista peleistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Angry Birds
 • Angry Birds -elokuva
 • Animaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää