Kulttuuri

ALA-arkkitehtitoimisto nousi kansainväliseen maineeseen – nyt ajankohtaista on Keskustakirjaston sekä länsimetron viiden aseman suunnittelu

Keskustakirjaston arkkitehdit ennustavat, että jatkossa Helsingissä keskustellaan rautatien kattamisesta ja sen päälle rakentamisesta. Toimiston Norjaan suunnittelema Kilden-kulttuuritalo esitellään Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa.

Kolme nelikymppistä arkkitehtiä, Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston, pakkaa juuri matkalaukkujaan lähteäkseen Venetsiaan. Heidän ensimmäinen työnsä, teatteri- ja konserttitalo Kilden Norjan Kristian­sandissa, esitellään Venetsian 15. arkkitehtuuribiennaalissa, jonka avajaisia vietetään tulevana lauantaina. Kilden on mukana biennaalin pohjoismaisen paviljongin näyttelyssä yhtenä yhdeksästä päähankkeesta.

Kiirettä on pitänyt, sillä Helsingin keskustakirjaston perus­kiven muurausta juhlittiin vasta tiistaina.

Arkkitehtien toimiston nimi on ALA. Se perustettiin 2005, kun Grönholm, Nousjoki ja Woolston voittivat yhdessä Janne Teräsvirran kanssa Kristian­sandin teatteri- ja konserttitalosta pidetyn kilpailun. Sittemmin Teräsvirta on perustanut oman toimiston.

Toimistoa työllistää myös länsimetro. Otaniemen ja Keilaniemen asemat valmistuvat elokuussa. ALA suunnittelee myös Espoonlahden, Soukan ja Kivenlahden asemat. Jokaiselle asemalle pyritään saamaan omaleimainen ilme.

ALA-arkkitehtien toimistossa Lönnrotinkadulla ahkeroi tällä hetkellä nelisenkymmentä työntekijää. Vaikka tilauksia on paljon, arkkitehdit osallistuvat jatkuvasti myös ulkomaisiin kilpailuihin. Viime vuonna heidät oli kutsuttu New Yorkin Colum­bian yliopiston vieraileviksi professoreiksi.

Juho Grönholm sanoo sen, mitä arkkitehtuurista ei yleensä juhlapuheissa sanota:

”Toisin kuin Kilden tai Keskustakirjasto, kaikki ei ole veistoksia. Iso osa suunnittelutyöstä on puhdasta teknisten ongelmien ratkaisua.”

Metroasemilla pohdittiin aluksi insinöörien kanssa, mihin kalliossa voi porata reiän. Otaniemessä paikan määritti paitsi Verstas-arkkitehtien valmistumassa oleva Aalto-yliopiston rakennus, jonne asemalta on suora yhteys, myös vanha, suojeltu lehmuskuja, joka haluttiin säilyttää. Kulkureitit, turvallisuus ja poistumistiet luovat kehikon sille, mitä voi tehdä.

Arkkitehdit kertovat harkinneensa pitkään, pitäisikö sisäänkäynnissä käyttää Otaniemelle tyypillistä punatiiltä, mutta päätyivät kuitenkin ruosteenruskeisiin Corten-levyihin.

Keskustakirjastosta järjestettiin vuonna 2013 ratkennut kaksivaiheinen kansainvälinen arkkitehtuuri­kilpailu, johon tuli 544 kilpailu­ehdotusta. Ensimmäisen vaiheen kaikki ehdotukset laitettiin komeasti nähtäville, ja yleisö kommentoi suunnitelmia vilkkaasti. Kilpailu jäi malliesimerkiksi hyvistä järjestelyistä ja täydestä avoimuudesta julkisessa rakentamisessa.

Grönholm, Nousjoki ja Woolston kiittävät Keskustakirjaston ammattilaisten määrätietoisuutta ja näkemyksellisyyttä, mikä on tehnyt suunnittelutyön helpoksi.

”Helsingin kaupunginkirjasto on erittäin hyvin organisoitu. Heillä on yli kolmekymmentä toimipistettä, ja he tietävät mitä tahtovat,” arvioi Samuli Woolston.

”Kirjastossa ei ole tuotantoa kuten teatterissa, vaan valmiit tuotteet, joita käytetään. Talo syntyi tilaohjelmasta, joka oli erittäin hyvin tehty. Harvalla asiakkaalla on niin vahva näkemys siitä, mitä he oikeasti ha­luavat. Keskustakirjaston johdosta voi sanoa, että he ovat kyllä kansainvälistä huippua. Monessa hankkeessa on tempoilua, kokeillaan eri vaihtoehtoja ja katsotaan mitä syntyy”, kertoo Antti Nousjoki.

”Se on myös siitä hämmentävä projekti, ettei sillä ole lainkaan vastustajia. Kaikki muu, mitä tekee, on usein täynnä ristiriitoja”, hän lisää.

Näillä näkymin kirjasto avataan vuoden 2018 lopussa.

”Kirjaston toiminta muuttuu mieletöntä vauhtia. Teatteri taas yrittää säilyttää jotain satojen vuosien ikäistä toimintamallia. Teatteri on tavallaan tuotantolaitos, siellä rakennetaan, valmistellaan ja harjoitellaan asioita. Teatterin takatilojen logiikka on teollinen. Kirjaston toiminta on joustavampaa ja vaikeampaa,” arvioi Juho Grönholm.

Neljä vuotta sitten valmistuneen Kildenin jälkeen ALA-arkkitehdit ovat suunnitelleet muitakin teatterisaleja. Pari vuotta sitten valmistui Kuo­pion teatterin peruskorjaus ja lisärakennus, ja vuodenvaihteessa kauppakeskuksen yhteyteen rakennettu Lappeenrannan kaupunginteatteri.

Arkkitehdit eivät usko, että Keskustakirjasto on viimeinen julkinen rakennus, joka valmistuu Töölönlahdelle. Varmalta näyttää kuitenkin, että kirjasto päättää rakentamisen rautatien puolella.

Samuli Woolston ennustaa, että jossain vaiheessa esiin tulee rautatien kattaminen ja rakentaminen sen päälle. Myös Töölönlahden toiselle puolelle on tehty erilaisia ehdotuksia.

”Jotain täytyy jättää seuraavienkin sukupolvien ratkaistavaksi”, Woolston toteaa.

Arkkitehdit pitävät Helsinkiä tavattoman dynaamisena kaupunkina, joka on jatkuvassa muutostilassa. Heidän panoksensa muutokseen on ollut muun muassa Eteläsataman mahdollisuuksien tutkiminen sekä terassitalokortteli Hanasaareen.

Sen kohtalo riippuu siitä, mitä Hanasaaren voimalasta ja ylipäätään muusta rakentamisesta alueelle päätetään, ja milloin hiilivarastot saadaan pois tieltä. Arkkitehdit tunnustautuvat Timo Penttilän ihailijoiksi – voimala on hänen hienoa teollisuusarkkitehtuuriaan – mutta sanovat, että voimalan muuttaminen toiseen käyttöön on todella vaikeaa.

”Sehän on vain pölyinen ja sysimusta noen peittämä kone, kuori on ohut ja heppoinen, uusiokäyttö on vaikeaa,” arvioi Nousjoki, joka on ollut nuorena yhden kesän töissä voimalassa. ALA:n 10 vuotta vanhassa ehdotuksessa voimala olisi säilytetty.

Modernin korjaamisesta on tulossa yksi ALA:n erikois­alueista.

Kuopion jälkeen he ovat saaneet suunnitellakseen kahden arvorakennuksen, Raili ja Reima Pietilän Dipolin sekä Suomen New Delhin suurlähetystön, korjaus- ja muutostyöt.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta

  6. 6

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  10. 10

   Robin opettelee tauon aikana tavallista elämää: ”Mun nuoruus meni tosi nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta
  3. 2 tuntia sitten
  4. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  5. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  6. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  7. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  8. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  9. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  10. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. 4 tuntia sitten
  13. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  14. Näytä lisää