Valikko
Kulttuuri

”Me annoimme tämän tapahtua” – Gergijev palasi Syyriasta järkyttyneenä Pietarin tähtiloistoon

Kapellimestari kertoo HS:lle, miksi konsertoi Syyriassa. Musiikilliset voimansa hän osoittaa Pietarin Valkeiden öiden tähdet -festivaalin avajaisissa.

Pietari

Säveltäjä Sergei Prokofjev tuijottaa Pietarin Mariinski-teatterin jättijulisteesta kolmannen kerroksen aulassa. Julisteen reunoilla on laaja valikoima valo­kuvia pääjohtaja Valeri Gergijevin suunnittelemista Prokofjev-produktioista Pohjois-Euroopan suurimmalla klassisen musiikin ja baletin festivaalilla.

Pietarin Valkeiden öiden tähdet -festivaali on alkamassa, ja 125 vuotta sitten syntynyt Prokofjev on keskeinen säveltäjä.

Mikä produktio on kiinnostavin, kysäisen julisteen ääreen pysähtyneeltä yliopistotutkijalta Olga Kunovalta, jonka leipälajeja ovat matematiikka ja fysiikka.

Romeo ja Julia”, hän osoittaa julisteen alareunasta.

Ennen Romeo ja Julia -baletin alkua on kuitenkin raivattava tie noin kymmenen venäläisen tv-kanavan kameroiden ohi ja kysyttävä Gergijeviltä, miksi hän on suunnitellut maailman laajimman Prokofjevin 125-vuotisjuhlan ensin Pietariin ja muutaman teemakonsertin osalta myös Mikkelin musiikkijuhlille 27. kesäkuuta alkaen.

”Meidän on ymmärrettävä, että hänen oopperansa, balettinsa, konserttonsa, sonaattinsa, oratorionsa, kantaattinsa ja elokuvamusiikkinsa ovat itsestään selviä mestariteoksia ja tärkeä osa 1900-luvun musiikin kehitystä”, Gergijev vastaa.

Hän jatkaa oppineesti Prokofjevin tekstuureista, dramaattisuudesta ja hauskuudesta sekä ehtymättömästä melodisuudesta. ”Hänessä on jotain mozartmaista”, Gergijev vertaa.

Gergijevin on helppo puhua musiikista, mutta kiistatta suurelta muusikolta voi taas kysyä myös jotain vaikeampaa.

Hän uskaltautui äskettäin Syyrian Palmyraan. Konsertti omistettiin Syyrian sodan uhrien muistolle, ja tunnelma konsertissa oli tv-lähetyksen perusteella harras.

Venäjällä hänet kuitenkin palkittiin ”Palmyran vapauttajana”. Mistä nyt oikein oli kyse: konsertista uhrien muistolle vai juhlasta, koska kaupunki vapautui Isis-järjestön vallasta?

”Se ei ollut juhlintaa, mutta mukana oli optimismia”, Gergijev sanoo. ”Toivomme, ettei mitään tuollaista enää tapahdu missään, ei myöskään puoliksi tuhotussa Palmyrassa.”

Hän johti ulkoilmateatterissa, jossa Isis teki joukkomurhiaan.

”Se oli ehdottomasti konsertti sodan uhrien muistolle. Emmekä puhu nyt sotilaista, vaikka kaikkien armeijoiden sotilaiden kuolema on myös hirvittävä tragedia. Puhumme lapsista, vanhuksista ja naisista sekä Palmyran kulttuurikohteen ja museon työntekijöistä. Omistimme konsertin heistä tärkeimmälle, joka ei paennut ja joka tapettiin hirvittävällä tavalla.”

Gergijev puhuu 82-vuotiaasta Khaled al-Asaadista, jonka kaula katkaistiin.

On väistämätöntä, että Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia viime vaaleissa tukenut Gergijev nähtiin lännessä jälleen Putinin propagandavalttina. Putin itse lähetti Palmyran-konserttiin oman videotervehdyksensä.

Gergijev kuitenkin muistuttaa myös omasta historiastaan. Hän on johtanut konsertteja myös tsunamin, Fukushiman ja Beslanin uhrien muistolle.

”Uhreja ei voi tuoda takaisin, mutta ainakin perheet voivat tuntea, että maailma suree ja kärsii heidän kanssaan.”

”Väärin autettu” -argumenttia on käytetty niin Beslanin kuin Syyrian jälkeenkin, ja tälle on perusteita. Gergijev korostaa kollektiivista vastuuta.

”Me annoimme tämän tapahtua. Poliitikot eivät aina tiedä miten toimia tai toimivat virheellisesti. Muutaman johtajan virheet voivat johtaa satojentuhansien ihmisten kärsimykseen.”

Hän korostaa, että Helsingissä tai Pietarissa ei voi vain istua ja todeta, että Syyriassa on ongelma, mutta mitään ei voi tehdä.

Prokofjevin Romeo ja Julia -baletti alkaa Mariinski-teatterissa festivaalin avajaispäivänä. Jos Gergijeviä on nykyisin vaikea ajatella ilman Putin-assosiaatioita, sama koski villiä Prokofjevia ja silloista Neuvostoliiton johtoa. Hänet houkuteltiin lännestä takaisin Neuvostoliittoon sävellystilauksilla ja alistettiin vähä vähältä systeemin lakeijaksi. Samalla elinoloja kurjistettiin.

Gergijevillä ei ole kurjaa: hänellä on hallussaan Mariinskin kaksi oopperataloa, hieno konserttisali kivenheiton päässä ja valtavat tuotannolliset resurssit.

Romeossa ja Juliassa ne on käytetty Prokofjevin ajan koreografian elvyttämiseen. On kieltämättä valtava elämys nähdä supertähtien ykkösen Diana Višnovan tanssivan Juliana ja Moskovan Bolšoi-teatterin Artem Ovtšarenko Romeona.

Onhan koreografia museaalinen, mutta se auttaa kuulemaan konserttisarjana niin tutun musiikin ensinnäkin koko mitassaan (esitys kestää väliaikoineen kolme ja puoli tuntia) ja juuri niiden liikesarjojen kanssa, jotka olivat Prokofjevillekin tuttuja.

Gergijev on elementissään: esimerkiksi kolmannen näytöksen alku sisältää sellaisen orkesterikylvyn, että ymmärtää hyvin, miksi hän hallitsi vuosia myös Lontoon budjetiltaan suurinta sinfoniaorkesteria ja nappasi viimeksi rikkaan Münchenin filharmonikot komentoonsa.

Jos Romeo ja Julia on historiallinen, kreikkalaissyntyisen Yannis Kokkosin ohjaama Camille Saint-Saënsin Samson et Dalila Mariinskin uudessa oopperatalossa on hyvinkin nykyaikainen.

Itse ooppera on aika oratoriomainen 1800-luvun ranskalaismusiikin helmi. Kokkos on suunnitellut Samsonin nöyryytyksen huipentavaan bakkanaaliin hienot modernit lavasteet ja paljastavia asuja tanssijoille, mutta henkilöohjaus jää tällä kertaa retuperälle, jopa patsasteluksi.

Onneksi Jekaterina Sementšukin mezzosopraano on kunnossa Dalilan roolissa, ja Samsonia laulava Gregory Kunde on elämänsä vedossa. Tenori laulaa terveen vaivattomasti, ja sointi oli todella kaunis!

Tällaista tämä on seuraavat kaksi kuukautta: esiintymisvuoroaan odottavat Anna Netrebko, Leonidas Kavakos ja monet muut supertähdet.

Perjantai-iltana vuoroaan odotti itse Plácido Domingo. Tämän kirjoitettuani suuntaan Mariinski-teatteriin pelonsekaisin odotuksin: vieläkö tenorista baritoniksi madaltunut 75-vuotias supertähti tekisi vaikutuksen?

Domingo-arvio ilmestyy sunnuntain kulttuurisivuilla.

Tärpit Pietarin tähtiloistoon

 Valkeiden öiden tähdet -festivaali kestää 24. heinäkuuta asti. Nettisivu www.mariinsky.ru/en kertoo koko ohjelmiston, antaa lipunosto-ohjeita englanniksi sekä näyttää myös loppuunmyydyt esitykset, kuten Maria Guleghinan tähdittämän Toscan.

 Seuraavaksi myydään loppuun nämä esitykset:

 4. kesäkuuta Anna Netrebko laulaa Wagnerin Lohengrinissa Valeri Gergijevin johdolla. Perjantaina jäljellä oli 20 lippua.

 10. kesäkuuta Netrebko laulaa gaalassa Gergijevin johdolla. Perjantaina jäljellä oli 10 lippua.

 13. heinäkuuta mezzosopraano Cecilia Bartoli esiintyy Baroccisti-orkesterin kanssa. Muutamia kymmeniä lippuja jäljellä.

 Valeri Gergijev johtaa myös Mikkelin musiikkijuhlilla solisteina mm. Denis Matsujev ja Jonathan Roozeman. Kaikkiin konsertteihin 27.6.–1.7. on yhä lippuja. Ohjelmisto: www.mikkelinmusiikkijuhlat.f

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Mannerheimintie täyttyi tulikuumasta höyrystä Svenska Teaternin edustalla – poliisi eristänyt alueen

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  9. 9

   Suuri poliisioperaatio Kymenlaaksossa – Haminassa varastettiin useita ampuma-aseita

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  9. 9

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  10. 10

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  11. Näytä lisää