Kulttuuri

Suomalaisarkkitehdit näyttävästi esillä Venetsiassa

Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman ovat suunnitelleet elämän laatua parantavia rakennushankkeita Afrikkaan.

Venetsia

Suomalaiset arkkitehdit Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman ovat saaneet todella näyttävän tilaisuuden esitellä työtään Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, joka avataan tänään lauantaina.

Arsenalessa, entisellä telakka-alueella, on tämänvuotisen pääkuraattorin, chileläisen Alejandro Aravenan kokoama näyttely, jonne kolmikko sai kutsun ainoina suomalaisina.

Kun Arsenaleen astuu sisälle, vastaan tulee ensimmäisenä Aravenan installaatio edellisten biennaalien jätteistä: kipsilevyistä ja alumiinitangoista, siis kierrätysmateriaalista. Kovin kauaksi sisääntulohallissa ei tarvitse kävellä ennen suomalaisten noin sadan neliön osastoa.

Tosin se näkyy jo ovelle, keltaisten, todellisen kokoisena kopioitujen Kwiecon turvatalon porttien ansiosta.

Kwieco on suomalaiskolmikon viimeksi valmistunut työ, tai ­oikeastaan projektin ensimmäinen vaihe. Se on turvakoti naisille Moshin kaupungissa Tansaniassa. Rahoitusta toiseen vaiheeseen hankitaan koko ajan.

Nelikymppiset arkkitehdit toimivat niin, että rahoitus projekteihin kerätään itse. Tämä on pitkäjänteistä ja hidasta työtä, eivätkä hankkeet siksi etene kovin nopeasti. Rahoituksen hankkimista varten heillä on kansalaisjärjestö nimeltä Ukumbi, joka hakee kehitysyhteistyöprojekteihin tukea esimerkiksi ulkoministeriöstä ja eri säätiöistä näihin.

Toimeentuloaan arkkitehdit eivät kuvittelekaan saavansa Afrikka-projekteistaan, vaan opetustyöstä Aalto-yliopistossa. Jenni Reuter valittiin vastikään professoriksi. Myös Hollmén ja Sandman opettavat Aalto-yli­opistossa, ja kumpikin tekee myös parasta aikaa väitöskirjaa.

”Meillä on aina jokin paikallinen yhteistyökumppani, esimerkiksi Senegalin naistentalossa ja Tansanian turvakodissa”, kertoo Sandman.

Näin myös oppimiskeskuksessa, jota on pitkään suunniteltu Egyptiin.

Egyptissä arabi-kevät viivästytti hanketta, mutta arkkitehdit ovat toiveikkaita rakennustöiden liikkeelle lähdöstä. Yhteistyö järjestöjen kanssa on välttämätöntä, jotta olosuhteet voitaisiin ottaa kunnolla huomioon.

”Käytämme lähinnä paikallista materiaalia ja työvoimaa. Itse­asiassa tavoitteemme on tehdä itsemme tarpeettomiksi, eli pidämme rakennusvaihetta myös koulutusprojektina”, kertoo Hollmén.

Kaikki alkoi Senegalista. Arkkitehdit pääsivät 90-luvulla sinne opiskelijamatkalle. Siellä syntyivät suhteet, jotka johtivat tilaukseen Naistentalosta. Se valmistui 2001 Senegaliin Rufisque-nimiselle paikkakunnalle, 50 päähän Dakarista.

Talossa toimii päiväkoti, ja siellä jalostetaan viljatuotteita.

Talo on tehty syvänpunaiseksi maalatuista harkoista. Urakoitsija ja rakentajat olivat paikallisia. Sementtitehdas sijaitsi lähellä. Rakentamisessa on käytetty myös lähistön kierrätysmate­riaalia, kuten pölykapseleita tuuletusaukkoina ja pullonpohjia lasitiilinä.

Reuterin mielestä talo on vanhentunut kauniisti. Se on hyvin vilkkaassa käytössä edelleen.

Kwiecon keltaisen portin kuva-aihe on otettu tansanialaisesta hamekankaasta ja siinä lukee swahiliksi: ”Tasa-arvo on kehityksen perusta.”

APE:n koulutuskeskukseen Kairoon on valmistettu tyhjistä muovipulloista lamput, jotka ovat nyt esillä Venetsiassa.

”Paikallisuus ei onnistu, ellemme käy itse paikalla ja ota asioista selvää. Aika monet kehitysapuprojektit ovat epäonnistuneet, koska maihin on viety länsimaisen käsityksen mukaista arkkitehtuuria. Mikään ei ole surullisempi näky kuin tyhjäksi jäänyt koulu tai sairaala”, kertoo Reuter.

”Ympärillä on slummia, ja tämä oli ainoa tontti, jolla oli puita. Pidimme tarkan huolen, että ne kaikki säästetään”, kertoo Hollmén Kairon projektista.

Arsenalessa talojen käyttäjät kertovat kolmella videolla, mitä rakennukset ovat heille antaneet ja mitä he tulevaisuudelta toivoivat. Kwiecossa eräs nainen kertoo kokemastaan väkivallasta ja toivoo, että turvataloon saataisiin lisää tilaa, koska se on käynyt jo ahtaaksi.

Hollménin, Reuterin ja Sandmanin työ loksahtaa luontevasti biennaalin teemaan Reporting from the Front. Sen voisi kääntää raportoinniksi eturintamalta, ellei se kuulostaisi niin sotaisalta.

Giardinissa, läheisellä paviljonkialueella, biennaaliin osallistuvat 65 maata esittelevät itse rakentamissaan näyttelyissä omaa arkkitehtuuriaan. Aravenan mielestä hänen valitsemansa teema on otettu hyvin huo­mioon myös maapaviljongeissa

Venetsian arkkitehtuuribiennaali on avoinna 27. marraskuuta asti.

Myös Kilden esillä

 Aallon paviljongissa on esillä viime syksynä pidetyn, pakolaisten majoittumista koskeneen Rajalta kotiin -ideakilpailun tuloksia.

 Suomi on mukana myös norjalaisen Sverre Fehnin suunnittelemassa Pohjoismaiden paviljongissa.

 Paviljongissa on neljä suomalaisen arkkitehtitoimiston suunnittelemaa hanketta: Kilden Norjan Kristiansandissa, Puukuokka-asuinkerrostalo Jyväskylässä, Suomen luontokeskus Haltia Espoossa ja Seinäjoen pääkirjasto.

  Pohjoismaiden paviljongin osallistujat on valinnut Archdailyn perustaja David Basulto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Venetsian biennaali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Paavi puolustaa jälleen siirtolaisia: yksilön turvallisuus menee kansallisen turvallisuuden edelle

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Ainakin yksi kuollut maanjäristyksessä Italiassa

  9. 9

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  10. 10

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää