Valikko
Kulttuuri

HS Kirjaston viikon kirja on Sata parasta elokuvaa ja kymmenen kehnoa kaupan päälle – voit nyt ladata sen

Kriitikko Helena Ylänen valitsi työuransa sata parasta elokuvaa. Hänen kehuosastossaan rehvastelevat machot, komediat eivät oikein sytytä.

Kun Zsa Zsa Gaborin seitsemänneltä aviomieheltä kysyttiin hääjuhlan kynnyksellä, millaisia odotuksia hänellä on liiton suhteen, tämä vastasi: ”Tiedän kyllä miten homma hoidetaan, mutta en ole varma, osaanko tehdä sen kiinnostavasti.”

Vastauksessa on luontevaa epävarmuutta ja terveellistä omien rajoitusten tunnistamista, ja miehen matala profiili on hyvä esimerkki varsinkin niille, joihin rutinoitumisen uhan alla kohdistuu uusiutumiseen ja luovuuteen liittyviä odotuksia.

Sanomalehden elokuva-arvostelija ei matalalla profiililla pitkälle pötki. Hänen työnään on välittää kokemuksiaan lehden lukijoille kiinnostavalla tavalla riippumatta siitä, onko hänen suhteensa kulloiseenkin elokuvaan neutraali, kylmäkiskoinen tai vihamielinen, tahi lämpimän ystävällinen, rakastava taikka peräti kiihkeän palvova.

Gaborin aviollisen käyttäytymisen elokuva-arvostelijan työn rinnastaminen oli alkujaan Olli Alhon oivallus, kun hän puntaroi Helena Yläsen kirjaa Sata parasta elokuvaa ja kymmenen kehnoa kaupan päälle (HS 18.2.2006).

Ylänen työskenteli Helsingin Sanomissa vuosina 1977–2004 ja valikoi eläkkeelle jäätyään sadan parhaana pitämänsä arvostelut tähän retrospektiiviin – sekä muutaman kehnon joukon jatkoksi.

”Kun ammattilainen kehuu peräjälkeen sata hyvää elokuvaa, hän yleensä tietää, miten homma hoidetaan, mutta lukija kysyy jo otsikon nähdessään: tekeekö hän sen kiinnostavalla tavalla”, Alho huomauttaa kirja-arviossaan.

Entä kymmenen kehnoa, mitä ne tekevät tässä kirjassa?

”Onko kysymys yrityksestä todistaa, että lämpimän ja elokuvia rakastavan kriitikon pehmeän ulkokuoren alla sykkii sittenkin ilkeä ja kova sydän”, Alho kysyy. ”Tähän viittaa, että uhrit on valittu puolustuskyvyttömimmästä päästä: mielenköyhä Forrest Gump, arka ja ujo Il Postino, patologisen kompleksinen vakuutusetsivä (Woody Allen), traaginen presidentinrouva Eva Perón (Madonna) ja viaton intiaanityttö Pocahontas.

Yläsen kehuosastossa rehvastelevat sellaiset machot kuin Harrison Ford, Clint Eastwood, Al Pacino, Tom Cruise ja George Clooney.

Yläsen sataan parhaaseen mahtuu ehkä hiukan yllättävästi peräti 55 amerikkalaista elokuvaa (kymmenessä ”kehnossa” seitsemän). Ranskalaisia on mukana 16, suomalaisia 11, brittiläisiä viisi, japanilaisia ja espanjalaisia kolme ja muita yksi tai kaksi.

Koska valikoimassa on vain vuodesta 1977 lähtien ensi-iltaan tulleita elokuvia, siinä ei ymmärrettävästi ole mukana vanhempia klassikkoja, ja näin henkilöhakemistosta puuttuu elokuvan historian kannalta monia keskeisiä nimiä.

”Mitään erityistä ei valikoimasta jää näillä edellytyksillä kaipaamaan, mutta muutamaan näyttävään ohitukseen voi kiinnittää huomiota”, Alho sumaa.

Alho huomaa, että vuoden 1979 ensi-iltaelokuvista on jäänyt pois TarkovskinStalker (mukana on muutoinkin vain kaksi venäläistä elokuvaa) ja vuoden 1981 tarjonnasta SzabonMephisto. Martin ScorsesenKoomikoiden kuningas oli saman vuoden satoa, eikä mahtunut Yläsen listalle.

”Ylimalkaan näyttää siltä, ettei Ylänen juuri syty komedioille, sillä sadan parhaan listaan mahtuu neljän Woody Allenin elokuvan lisäksi vain pari muuta”, Alho luonnehtii.

80-luvun alkupuolelta mukana on Allenin Zelig, mutta ei KaufmanninValiojoukkoa. Kummisetä III on vuoden 1990 listalla, mutta ei RappeneaunCyrano de Bergerac. Seuraavana vuonna StonenJFK – avoin tapaus ohittaa ScottinThelman ja Louisen.

Muutoin satuja ymmärtävä ja niistä helposti innostuva Ylänen pudottaa vuoden 1996 listalta Batmanin ja James Bondin, samoin Kaisa RastimonSuolaista ja makeaa.

1980-luvun parhaaksi elokuvaksi valittu Scorsesen Kuin raivo härkä ei liioin ole kirjassa, mutta siihen on selitys: Ylänen oli silloin flunssassa, minkä tämä esipuheessa erityisesti mainitsee.

Alho havaitsee, että Yläsen kritiikeille tyypillinen näkemys elokuvista monien ammattilaisten yhteistyön tuloksena on valmiina jo varhaisissa arvioinneissa.

Vuonna 1979 julkaistu juttu CassavetesinEnsi-illasta esittelee ohjaajan ja tämän aikaisemmat työt, vakiintuneet työtoverit (erityisesti Ben Gazzaran) ja päättyy Gena Rowlandsin roolisuorituksen arvostavaan analyysiin.

”Perusteellisuudesta ja erityisesti näyttelijäntyöhön liittyvästä herkkäotteisuudesta tulee vuosien mittaan kirjoittajan tavaramerkki, ja jutuissa vilahtavat säännöllisesti eri painotuksin myös käsikirjoittajat, säveltäjät, kuvaajat, lavastajat ja puvustajatkin”, Alho summaa.

Ylänen ei peittele ajoittaista kaipuutaan tiettyihin menneisiin aikoihin. Näin hän kirjoittaa:

”Glamour kuoli 1960-luvulle tultaessa ja huumori vain vähän myöhemmin; hipit olivat tosikkoja. Lopullisesti molemmat heitettiin romukoppaan 1970-luvulla, kun huumori tarkoitti oksentamista ja henkisyys force be with you -uskontoja.”

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä neljänsadan sähkökirjan kokoelma.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • HS Kirjasto
 • Sähkökirja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  3. 3

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  4. 4

   Eduskunnan perustuslakivaliokunta: maakuntien sotepalveluiden yhtiöittämisestä luovuttava

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  7. 7

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  8. 8

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  9. 9

   Lumi peittää vielä Lapin suosittua vaellusreittiä – ”Jos näyttää vaaralliselta, pitää kääntyä takaisin”

  10. 10

   Eduskunnan tarkastusvaliokunta ehti lausua ensimmäisenä: epäilee syvästi sotesta luvattuja säästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää