Valikko
Kulttuuri

Finlandia-palkittu kirjailija hylkäsi sosiaalisen median ja pettyi internetiin

Kirjailija Leena Krohn haluaa kirjoittaa lähinnä hyvistä ihmisistä. Hänen mukaansa internet kehittää ihmistä suuntiin, joita ei voi vielä edes arvailla.

Ennen sotia rakennettu punainen puutalo seisoo jylhänä vanhassa Tapanilassa. Sen taakse jää piiloon pieni mökki, jossa seitsemättäkymmenettä ikävuottaan lähestyvä nainen asuu silloin tällöin.

Hän hoitaa pihan omenapuita ja japaninvaahteroita, juo kahvia pienen pöydän ääressä ja kirjoittaa tietokoneella kirjojaan, niin kuin on tehnyt jo 80-luvun puolivälistä lähtien.

Mökissä asuu Leena Krohn, filosofinen fantasiakirjailija ja internetin pioneeri. Aluksi internet viehätti häntä valtavasti. Silloin verkko tuntui hänen mukaansa universaalilta kirjastolta.

”Ei olisi voinut kuvitella vielä 90-luvullakaan, että tulee tällainen teknologian evoluutio ja näin nopeasti. Varmasti tulee ilmiöitä hyvin nopeasti, joista ei ole tällä hetkellä vielä aavistustakaan.”

Nyt hänen innostuksensa on kuihtunut pois. Krohn on vuosikymmeniä pitänyt yllä kotisivuja, joiden päivittämisestä hän on luopunut vuosia sitten. Hän on kokeillut Facebookia, mutta vetäytynyt sieltä pian, sillä ei halua kertoa asioistaan maailmalle.

Hän ei yksinkertaisesti pidä siitä, mihin suuntaan internet on kehittynyt.

”Verkko on kasvanut rinnakkaistodellisuudeksi. Mutta se ei ole lisännyt vain demokratiaa ja tiedon tarjontaa vaan myös kontrollia. Kansainväliselle rikollisuudelle ja rahanpesulle se tarjoaa yhä uusia keinoja ja kanavia. Olemme nähneet, miten myös Isis käyttää sitä hyväkseen ja miten se on kasvattanut hallitsematonta maahanmuuttoa.”

Krohn eroaa vetäytymisessään verkonkäyttäjien valtavirrasta, joiden virtuaalielämään kuuluu enenevissä määrin kertoa itsestään useissa erilaisissa kanavissa, kuten Facebookissa, Instagramissa tai Periscopessa. Blogitkin ovat usein verkkopäiväkirjoja, joissa niin tuiki tavalliset ihmiset kuin kirjailijatkin käsittelevät itseään ja arkeaan.

Krohnia kiinnostaa sen sijaan ylipäänsä se, mitä on olla ihminen.

Sitä hän käsittelee kertomalla kirjoissaan ihmisen kokoisista hyönteisistä, omalaatuisen lääkärin vastaanotolle tulevista kummallisista ihmisistä ja huoneen kokoisessa vesialtaassa elävästä miehestä. Joissain teoksissa elämä sellaisena kuin sen tunnemme on loppunut, maailma raunioina tai tuhoutunut.

Hänestä fantasia on yksi keino tutkia ihmisyyttä. Krohn puhuu kaunokirjallisuudesta vieraana kielenä, jota ei pitäisi kaikille tyrkyttää. Sen vieraan kielen parissa hänkin työskentelee työpöytänsä ääressä.

”Tulee olemaan aina ihmisiä, jotka sen löytävät, tulevat edistämään sitä, lukemaan ja ymmärtämään ja kirjoittamaan. Sitten on osa ihmiskuntaa, jolle se on yhä marginaalisempi. Ei mahda mitään sitten. He menettävät paljon, mutta ehkä löytävät jotain muuta jostain muualta.”

Kaunokirjallisuus on Krohnille kuin äidinkieli. Kun hän avaa suunsa, sanat ovat monesti jonkun muun, kuten kirjailija H. C. Andersenin, taiteilija Erkki Kurenniemen tai kirjallisuudenprofessori emeritan Auli Viikarin.

Tällainen kielitaito tekee Krohnin kirjoistakin erityislaatuisia. Niiden sanat viittaavat taajaan toisten kirjailijoiden kirjoihin, antiikin mytologiaan tai filosofisiin ajatuksiin, kuten siihen, että ”ajan nuoli kulkee vain yhteen suuntaan, eikä tehtyä saa tekemättömäksi”.

Tällaisista asioista hän puhuu mökissä, joka on vanha kanala ja puuvaja. Nykyään siinä on kaakelilattia, juokseva vesi ja sähkö. Krohnilla oli sille pitkään nimikin. Kuolinmökki.

Synkkä mutta ymmärrettävä nimi. Se on yksi tapa käsitellä vanhenemista, joka on askarruttanut monia pitkäuraisia kirjailijoita. Kahdesti Finlandia-palkittu Bo Carpelan voitti jälkimmäisen palkintonsa vanhenemista ja muistoja käsittelevällä romaanillaan Kesän varjot.Claes Andersson ja Lars Huldén ovat ladanneet runonsa täyteen lähdön haikeutta.

Krohnin tuotannossa kuolema on ollut monesti läsnä, mutta erilaisessa valossa kuvattuna. Hän sai Finlandia-palkinnon esseekokoelmastaan Matemaattisia olioita tai jaettuja unia, jossa hän kuvaa muun muassa kuolinsyytutkijaa mädäntyvän ruumiin äärellä ja inkaprinssin balsamoitua ruumista.

Nyt hän on viimeistelemässä lastenkirjaa Kirje Buddhalle, jonka pitäisi ilmestyä ensi syksynä. Sen lisäksi tuloillaan on jonkinlainen esseekokoelma. Työn alla on lisäksi romaani.

”Kirjoitan varmasti niin kauan kuin kynä kädessä pysyy.”

Elämä on asia, jota Krohnin mökin pihapiiri puutarhoineen on täynnä. Ja tietenkin punainen talo, joka näkyy mökin ikkunoista. Talon hän osti 1970-luvulla perheensä kodiksi. Nykyään siinä asuu hänen poikansa perheineen. Krohn itse on muuttanut Loviisaan puolisonsa kanssa. Siellä on suurempi puutarha, enemmän puita ja meri lähempänä.

Krohnin ura näkyy eri puolilla mökkiä. Seinillä on hänen sisarensa Inari Krohnin teoksia, jotka kuvaavat usein elämää sen eri muodoissa: yhdessä on ampiainen, toisessa värikäs koiranruusu ja kolmannessa synkkä metsälampi. Osa töistä on päätynyt myös hänen kirjojensa kuvitukseksi. Keittiön hyllyllä on vanha kaakaopurkki, jonka kylkeä koristava arvoituksellinen nunna löytyy useista Krohnin teoksista.

Vaikka Krohn suhtautuukin elämään ylipäätään kunnioittavasti, ihmisen suhteen hän on varautunut ja epäileväinen. Keskusteltaessa hän istuu takakenossa ja kuuntelee mieluummin kuin puhuu itse.

Sama käsitys loistaa myös hänen teksteistään. Krohnin mukaan ihminen ei voi tuntea toista ihmistä koskaan kokonaan.

”Toinen ihminen on meille arvoitus. Vaikka me näennäisesti näemme hänet yhdellä silmäyksellä, emme tiedä hänestä juuri mitään.”

Samaa väittivät monet 1950- ja 1960-luvun eksistentialisteista, kuten Albert Camus ja Jean-Paul Sartre. Heitä ja heidän aikalaisiaan lukien Krohn varttui aikuiseksi.

Vaikka hän epäilee sitä, voiko jotakin asiaa oikeastaan tietää tai jotakuta ylipäänsä tuntea, yhteiskunnallisissa asioissa hänen ajatuksensa ovat olleet yllättäviä ja äkkivääriä.

Hän on aikoinaan esimerkiksi suominut viranomaisraporttia WTC:hen tehdyistä iskuista epäloogiseksi ja puolueelliseksi sekä kuvataitelija Teemu Mäkeä moraalittomaksi eläinrääkkääjäksi ja kissantappajaksi. Hän on kirjoittanut Elonkehä-lehteen vastineessaan Pentti Linkolan terroristeja ihannoiviin mielipiteisiin: ”Olet minulle kuollut mies.”

Ankaria näkemyksiä. Sellaisia voi löytää myös hänen teoksistaan. Esimerkiksi romaanissa Hotel Sapiens ihmiset ovat robottien hoidettavana hotellissa, jonka ympäriltä maailma on tuhoutunut. He ovat viimeisiä ihmislajin jäseniä, ja heidän vapauttaan kahlitsee kaikkivoipa tekoäly.

Sen Krohn uskoo olevan yksi vaihtoehto, mikäli maailmanmeno ei muutu samalla kun tekniikka kehittyy, luonnonvarat ehtyvät ja ilmasto muuttuu. Oikeastaan hän on epävarma sen suhteen, että ihminen pystyisi ratkaisemaan ongelmansa pelkällä järjellä. Krohn puhuu ”eettisestä evoluutiosta” ja siitä, kuinka tärkeää mielikuvitus on.

”Minusta on ihmeellinen ajatus, että mielikuvitus olisi jotakin alempaa kuin äly. Ei ollenkaan, vaan mielikuvitus on rationaalisuuden edellytys, ja se on myös moraalin edellytys.”

Mielikuvituksessa on ihmiskunnan toivo. Krohnin mukaan moraali alkaa siitä, että osaa kuvitella tekojensa seuraukset.

”Minulla on niin huono mielikuvitus, että itsekin usein epäonnistun juuri tässä.”

Tässä mielessä ihminen on hänen mukaansa vielä keskenkasvuinen otus, mutta se on ymmärrettävää, sillä ihmiskunta kehittyy hyvin hitaasti. Krohnin teoksissakin kaiken tuhon keskellä säilyy usko siihen, että ihmiskunta voi muuttua ja että sen asiat voivat olla vielä joskus paremmin.

”Mielestäni on olemassa sellainen asia kuin eettinen evoluutio. Vaikka se on hirvittävän hidas ja tuntuu, että se pysähtyy kokonaan, välillä tekee syrjähyppyjä ja ottaa taka-askelia. Kaksituhatta vuotta on loppujen lopuksi hyvin lyhyt aika ihmiskunnan historiassa. Kyllä vaaditaan monta kymmentä tuhatta vuotta ennen kuin jotakin parempaa tulee.”

Mielikuvitusta Krohn nimittää myös tietoisuudeksi, jonka ”psykologia on unohtanut mutta fysiikka ei”.

”Sehän on kaikki se, minkä kautta me ylimalkaan saamme mitään elämästä ja toisistamme. Sokrateshan käytti siitä nimitystä sielu, tietysti, mutta sitä sanaa on ihan sopimatonta käyttää nykyään.”

Krohnin tuotanto pyrkii kuvaamaan tällaista tietoisuutta tai sielua, ”johon sisältyy ymmärrys elämän arvoituksellisuudesta ja pyhyydestä”. Hän ei pidä pyhän käsitettä minkään uskonnon erityispiirteenä vaan näkee, että kaikilla ihmisillä on jonkinlainen tarve uskoa johonkin.

Monet Krohnin kirjoista sisältävät monia kohtauksia tai keskusteluja, jotka ajautuvat filosofiaan asti. Sen sijaan teoksissa ei ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pahoja henkilöhahmoja.

Krohn kertoo, että keskittymällä kertomuksiin pahoista ihmisistä tai teoista hän lisäisi rahtusen verran pahuutta maailmassa. Sanat ovat hänen mielestään tekoja, jotka muokkaavat maailmaa, ja siitä on pidettävä huolta.

Krohnin huolenpito näkyy siinä, kuinka tärkeää hänelle jo puutarhankin elämä on. Lisäksi pihapiiriin ilmaantui muutama vuosi sitten erityislaatuinen olento, pojantytär.

Sen jälkeen lapsenlapsi on tullut pihaa läpi tervehtimään isoäitiään kesken kirjoitustyön. Silloin Krohn on noussut, avannut oven ja toivottanut lapsenlapsensa tervetulleeksi entiseen kuolinmökkiinsä.

Nykyään sitä kutsutaan mumminmökiksi.

Leena Krohn

 Syntynyt 28. helmikuuta 1947.

 Asuu osan ajastaan Loviisassa, osan Helsingissä.

 Kirjoittanut yli 30 teosta.

 Saanut useita palkintoja, kuten Arvid Lydecken -palkinnon ja valtion nuorisokirjallisuuspalkinnon esikoisteoksestaan Vihreä vallankumous (1970) ja Finlandia-palkinnon esseekokoelmastaan Matemaattisia olioita tai jaettuja unia (1992).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

  9. 9

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  10. 10

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Tunti sitten
  8. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää