Valikko
Kulttuuri

Elokuvataiteen laitoksen professorinimityksestä leimahtanut riita kilpistyy viestintäongelmiin

”Laitos ei ole kyennyt viestimään sen paremmin julkisuuteen kuin alan sisälläkään tilanteesta, ja epätietoisuus aiheuttaa vaikutelman suhmuroinnista”, sanoo ohjaajaksi valmistunut Maria Mononen

Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professuurin täyttämisestä on kehkeytynyt varsinainen sotku. Toiset ovat nähneet Dāvis Sīmanisin valinnan professuuriin sukupuolisyrjintänä, toiset eivät ole ymmärtäneet koko lähestymistapaa: valittiinhan tässä nimenomaan henkilöä, jolla olisi näkemystä laitoksen tulevaisuudesta ja uusia ajatuksia kentälle.

On syntynyt spekulaatioita siitä, enteileekö erityisesti dokumenttielokuvaohjaajana kunnostautuneen Sīmanisin valinta vain sitä, että dokumentti- ja fiktioelokuvan professuureja oltaisiin yhdistämässä.

Dokumenttielokuvalla ei ole tällä hetkellä omaa professuuria elokuvataiteen laitoksella.

Hufvudstadsbladetin (30.5) hankkimien asiantuntijalausuntojen mukaan Sīmanis ei saanut parhaita pisteitä sen paremmin kansainväliseltä asiantuntijaraadilta kuin raadin opiskelijajäseniltäkään. Hbl:n antama kuva vaikuttaisi kuitenkin olevan ristiriidassa laitoksen opiskelijoiden näkemysten kanssa.

Fiktioelokuvaohjaajaksi pian valmistuva Ulla Heikkilä sanoo, että valtaosa opiskelijoista oli lähtökohtaisesti Sīmanisin kannalla, vaikka häntä ei kovin hyvin laitoksella tunnetakaan. Heikkilä itse ei ollut kuullutkaan miehestä.

”Perustin oman näkemykseni siihen, mitä kuulin Sīmanisin opetusnäytteeseen osallistuneilta opiskelijatovereilta. He kertoivat hakijasta pelkkää hyvää ja olivat innoissaan tämän näkemyksistä.”

Heikkilä on itse osallistunut monen valintatyöryhmän toimintaan laitoksella, eikä osaa nähdä hakuprosessia sukupuolikysymyksen näkökulmasta, vaikka tiedostaakin alan rakenteellisen ongelman.

”Luotan valintamenettelyyn lähtökohtaisesti koska tiedän, että se on pitkällistä ja perusteellista työtä, jossa kokonais­arvio hakijoista painaa eniten”, Heikkilä sanoo.

”Hbl:n jutussa tuodaan ilmi aitoja epäkohtia, mutta haku­prosessista syntyy myös vääristynyt kuva ainoastaan muutamien lausuntojen perusteella.”

Heikkilän mielestä juttu on kehkeytynyt jo niin pahaksi sotkuksi, että hakuprosessi on aloitettava alusta. Se olisi kuitenkin opiskelijoiden kannalta ikävää.

”Haun uusiminen kestäisi vähintään puoli vuotta. Se olisi opiskelijoiden kannalta supertylsää, koska professoriviran täyttämistä on odotettu.”

Elokuvaohjaajaksi laitokselta valmistunut Maria Mononen pitää professorivalinnasta syntynyttä sotkua ennen kaikkea laitoksen viestintäongelmista johtuvana. ”Laitos ei ole kyennyt viestimään sen paremmin julkisuuteen kuin alan sisälläkään tilanteesta, ja epätietoisuus aiheuttaa vaikutelman suhmuroinnista.”

Mononen uskoo tilanteen selviävän avoimuudella.

”Viestinnän pitää olla yhtenevää ja prosessin läpinäkyvä. Ikävää spekulointia ei syntyisi.”

Yksi neljästä paikkaa hakeneesta, Suomen elokuvaohjaajaliiton puheenjohtaja Saara Saarela, pitää keskustelua hyvänä yleisesti, mutta hänkään ei näe Sīmanisin valintaa sukupuolikysymyksenä.

”Hän on minulle uusi tuttavuus, varmasti mukava sellainen. Uudet ajatukset ovat aina tervetulleita. Elän itsekin lehtitietojen varassa, laitoksen viestinnässä olisi todennäköisesti skarppaamisen varaa.”

HS ei tavoittanut valintatyöryhmän johtajaa Aleksi Bardya kommentoimaan aihetta tiistaina.

Valintatyöryhmään asiantuntijajäsenenä osallistunut taide­yliopiston dramaturgian professori Katariina Numminen ei pidä hakumenettelyä epätavallisena: ”Arvioin omassa lausunnossani kaikki hakijat päteviksi hoitamaan tehtävää. Vaikka Sīmanis oli minulla hakijoista neljäntenä, on hän mielestäni tehtävään aivan pätevä.”

Oikaisu 1.6.2016 klo 10:08: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Mari-Kaisu Monosen nimi on Maria Mononen.

Tähän mennessä:

 Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professoriksi valittiin latvialainen Dāvis Sīmanis.

 Elokuvaohjaaja Saara Cantell hämmästeli Facebookissa, miksi professuuriin valittiin suhteellisen tuntematon mieshakija kolmen kokeneen naisohjaajan ohitse. Cantellin ihmetys jaettiin Facebookissa lähes 350 kertaa. Muut loppuvaiheen hakijat tehtävään olivat Auli Mantila, Taru Mäkelä ja Saara Saarela.

 Anne Lakanen ilmoitti irtisanoutuvansa tehtävästään elokuva- ja lavastustaiteen osaston johtajana protestiksi valintamenettelystä.

  Sīmanis kertoi Ylelle vetävänsä hakemuksensa pois.

 Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Anna Valtonen kertoi Ylelle, että neuvotteluja Sīmanisin kanssa jatketaan sittenkin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aalto-yliopisto
 • Taideyliopistot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää