Valikko
Kulttuuri

Historiantutkijat kumoavat Sofi Oksasen väitteen siitä, että suomalaiset koulukirjat tarkistutettiin Moskovassa

Sofi Oksanen kirjoitti viime viikolla Lännen Median julkaisemassa puheenvuorossa suomettumisesta.

Kirjailija Sofi Oksanen kirjoitti viime viikolla suomettumisesta Lännen Median julkaisemassa kirjoituksessa.

”Tosielämässä suomalaisiin koulukirjoihin vaadittiin Moskovan hyväksyntä ja Moskova vaikutti myös siihen, millaisia kirjoja meillä oli saatavilla”, Oksanen kirjoitti.

Väite on herättänyt hämmästystä sosiaalisessa mediassa.

Historioitsija Jukka Tarkan mukaan Oksanen veti väitteessään mutkia suoriksi.

Käytännössä kirjoja ei lähetetty Moskovaan, sillä ne tarkasti suomalainen kouluhallitus.

”Olen itse kuulunut oppikirjoja laativiin työryhmiin 1980- ja 1990-luvuilla, eikä niitä silloin tarvinnut tarkastuttaa Moskovassa”, kertoo Tarkka.

Tarkka uskoo, että Oksanen viittasi suomalais-neuvostoliittolaisiin oppikirjaseminaareihin, joihin Suomen kouluhallitus osallistui Helsingissä ja Moskovassa.

”Se, että tätä on hämmästelty sosiaalisessa mediassa kertoo lähinnä siitä, ettei suomettumista ole käsitelty vieläkään riittävästi Suomessa”, kommentoi Oksanen HS:lle sähköpostitse.

Viestissään Oksanen viittaa historioitsija Janne Holménin väitöskirjaan siitä, miten Neuvostoliittoa on käsitelty suomalaisissa, ruotsalaisissa ja norjalaisissa oppikirjoissa.

Holménin itsensä mukaan Oksasen väite Moskovassa tarkastuttamisesta on kuitenkin liioiteltu.

Sen Holmén myöntää, että historia näyttäytyi suomalaisissa oppimateriaaleissa erilaisena kuin esimerkiksi ruotsalaisissa ja norjalaisissa kirjoissa.

Se johtui Suomen ulkopoliittisesta asemasta puolueettomana maana idän ja lännen blokkien välissä.

”Suomalaiset poliitikot varoivat ärsyttämästä Neuvostoliittoa, joten oppikirjat pysyivät kylmän sodan aikaan neuvostomyönteisinä”, Holmén selittää.

”Jos jokin asia oppikirjassa ei miellyttänyt kouluhallitusta, se piti poistaa. Virasto puolestaan myötäili Suomen ulkopoliittista linjaa sen jäsenten omista näkemyksistä tai poliittisista kytköksistä huolimatta.” Holmén kertoo.

Kouluhallitus oli Suomessa toimiva valtion virasto, joka tarkasti kaikki opetusmateriaalit jo ennen toista maailmansotaa aina 1990-luvulle asti. Kouluhallitus yhdistyi vuonna 1991 Ammattikasvatushallituksen kanssa, jolloin syntyi nykyinen opetushallitus.

Sofi Oksasen mukaan kouluhallitus ohjeisti käytännössä opettajia kertomaan tarinaa Suuresta Ystävyydestä Neuvostoliiton kanssa.

”Homma oli täydessä vauhdissa vielä vuonna 1989, jolloin Berliinin muuri murtui. Olin tuolloin itse yhä koulussa ja ainoa muutos Neuvostoliiton romahdettua oli se, että maantiedon opettaja kertoi muutoksista kartassa. Piirsimme uuden kartan itse kirjaan. Muuhun sisältöön ei tullut muutoksia”, Oksanen kirjoittaa.

”Uskoisin, että vanhoja kirjoja käytettiin vielä pitkään, sillä lamavuosien vuoksi materiaaleja jouduttiin kierrättämään. Siksi 80-luvun oppeja saatettiin noudattaa vielä 90-luvulla”, Oksanen kirjoitti.

1970-luvulla kouluhallitus todella osallistui oppikirjaseminaareihin Neuvostoliiton kanssa. Siellä suomalaiset avasivat itänaapureille oppimateriaalien sisältöjä.

Janne Holménin mukaan seminaarit kuitenkin toimivat molempiin suuntiin, joten ne saattoivat osaltaan horjuttaa myös neuvostoliittolaisia historiakäsityksiä.

”Esimerkiksi Molotov-Ribbentropin sopimuksen lisäpöytäkirjaa ei neuvostoliittolaisten käsityksissä ollut olemassa ollenkaan, joten he vaativat poistamaan sen suomalaisista oppikirjoista. Suomalaiset halusivat todistaa asian, joten he tilasivat kopion lisäpöytäkirjasta berliiniläisistä arkistoista”, Holmén sanoo.

Tieto Molotov-Ribbentropin sopimuksesta säilyi suomalaisissa oppikirjoissa.

Holménin mukaan oppikirjat vaikuttivat näennäisen neutraaleilta kaikkia osapuolia kohtaan. Kirjoittajat eivät kritisoineet Neuvostoliittoa, mutta eivät toisaalta Yhdysvaltojakaan.

Suomalaiset vetosivat kristilliseen moraaliin ja hyviin tapoihin, kun he varoivat ”ottamasta kantaa muiden asioihin”.

Käytännössä asioita jätettiin kertomatta.

”Hyvä esimerkki tästä on Chilen diktatuuri. Kun Pinochetin hallinnosta kirjoitettiin oppikirjaan kyseenalaistavaan sävyyn, kouluhallitus kehotti poistamaan asian.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Koulutus
 • oppikirja
 • Venäjä
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  2. 2

   ”En enää itke hautajaisissa” – 22 kaveria kuoli, Malmön rikollispiireistä päässyt Sandro näkee kaduilla yhä nuorempia uhreja ja ampujia

  3. 3

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  4. 4

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  5. 5

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kielitaidottomille ei enää löydy töitä

  6. 6

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  7. 7

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  8. 8

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  9. 9

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  10. 10

   Kiista korvauksista kärjistyy: Joukko ilmaisia tv-kanavia uhkaa pimetä kaapelitalouksissa lähipäivinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  3. 3

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  4. 4

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  5. 5

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  6. 6

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  7. 7

   ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

  8. 8

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  9. 9

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  10. 10

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää