Kulttuuri

Historiantutkijat kumoavat Sofi Oksasen väitteen siitä, että suomalaiset koulukirjat tarkistutettiin Moskovassa

Sofi Oksanen kirjoitti viime viikolla Lännen Median julkaisemassa puheenvuorossa suomettumisesta.

Kirjailija Sofi Oksanen kirjoitti viime viikolla suomettumisesta Lännen Median julkaisemassa kirjoituksessa.

”Tosielämässä suomalaisiin koulukirjoihin vaadittiin Moskovan hyväksyntä ja Moskova vaikutti myös siihen, millaisia kirjoja meillä oli saatavilla”, Oksanen kirjoitti.

Väite on herättänyt hämmästystä sosiaalisessa mediassa.

Historioitsija Jukka Tarkan mukaan Oksanen veti väitteessään mutkia suoriksi.

Käytännössä kirjoja ei lähetetty Moskovaan, sillä ne tarkasti suomalainen kouluhallitus.

”Olen itse kuulunut oppikirjoja laativiin työryhmiin 1980- ja 1990-luvuilla, eikä niitä silloin tarvinnut tarkastuttaa Moskovassa”, kertoo Tarkka.

Tarkka uskoo, että Oksanen viittasi suomalais-neuvostoliittolaisiin oppikirjaseminaareihin, joihin Suomen kouluhallitus osallistui Helsingissä ja Moskovassa.

”Se, että tätä on hämmästelty sosiaalisessa mediassa kertoo lähinnä siitä, ettei suomettumista ole käsitelty vieläkään riittävästi Suomessa”, kommentoi Oksanen HS:lle sähköpostitse.

Viestissään Oksanen viittaa historioitsija Janne Holménin väitöskirjaan siitä, miten Neuvostoliittoa on käsitelty suomalaisissa, ruotsalaisissa ja norjalaisissa oppikirjoissa.

Holménin itsensä mukaan Oksasen väite Moskovassa tarkastuttamisesta on kuitenkin liioiteltu.

Sen Holmén myöntää, että historia näyttäytyi suomalaisissa oppimateriaaleissa erilaisena kuin esimerkiksi ruotsalaisissa ja norjalaisissa kirjoissa.

Se johtui Suomen ulkopoliittisesta asemasta puolueettomana maana idän ja lännen blokkien välissä.

”Suomalaiset poliitikot varoivat ärsyttämästä Neuvostoliittoa, joten oppikirjat pysyivät kylmän sodan aikaan neuvostomyönteisinä”, Holmén selittää.

”Jos jokin asia oppikirjassa ei miellyttänyt kouluhallitusta, se piti poistaa. Virasto puolestaan myötäili Suomen ulkopoliittista linjaa sen jäsenten omista näkemyksistä tai poliittisista kytköksistä huolimatta.” Holmén kertoo.

Kouluhallitus oli Suomessa toimiva valtion virasto, joka tarkasti kaikki opetusmateriaalit jo ennen toista maailmansotaa aina 1990-luvulle asti. Kouluhallitus yhdistyi vuonna 1991 Ammattikasvatushallituksen kanssa, jolloin syntyi nykyinen opetushallitus.

Sofi Oksasen mukaan kouluhallitus ohjeisti käytännössä opettajia kertomaan tarinaa Suuresta Ystävyydestä Neuvostoliiton kanssa.

”Homma oli täydessä vauhdissa vielä vuonna 1989, jolloin Berliinin muuri murtui. Olin tuolloin itse yhä koulussa ja ainoa muutos Neuvostoliiton romahdettua oli se, että maantiedon opettaja kertoi muutoksista kartassa. Piirsimme uuden kartan itse kirjaan. Muuhun sisältöön ei tullut muutoksia”, Oksanen kirjoittaa.

”Uskoisin, että vanhoja kirjoja käytettiin vielä pitkään, sillä lamavuosien vuoksi materiaaleja jouduttiin kierrättämään. Siksi 80-luvun oppeja saatettiin noudattaa vielä 90-luvulla”, Oksanen kirjoitti.

1970-luvulla kouluhallitus todella osallistui oppikirjaseminaareihin Neuvostoliiton kanssa. Siellä suomalaiset avasivat itänaapureille oppimateriaalien sisältöjä.

Janne Holménin mukaan seminaarit kuitenkin toimivat molempiin suuntiin, joten ne saattoivat osaltaan horjuttaa myös neuvostoliittolaisia historiakäsityksiä.

”Esimerkiksi Molotov-Ribbentropin sopimuksen lisäpöytäkirjaa ei neuvostoliittolaisten käsityksissä ollut olemassa ollenkaan, joten he vaativat poistamaan sen suomalaisista oppikirjoista. Suomalaiset halusivat todistaa asian, joten he tilasivat kopion lisäpöytäkirjasta berliiniläisistä arkistoista”, Holmén sanoo.

Tieto Molotov-Ribbentropin sopimuksesta säilyi suomalaisissa oppikirjoissa.

Holménin mukaan oppikirjat vaikuttivat näennäisen neutraaleilta kaikkia osapuolia kohtaan. Kirjoittajat eivät kritisoineet Neuvostoliittoa, mutta eivät toisaalta Yhdysvaltojakaan.

Suomalaiset vetosivat kristilliseen moraaliin ja hyviin tapoihin, kun he varoivat ”ottamasta kantaa muiden asioihin”.

Käytännössä asioita jätettiin kertomatta.

”Hyvä esimerkki tästä on Chilen diktatuuri. Kun Pinochetin hallinnosta kirjoitettiin oppikirjaan kyseenalaistavaan sävyyn, kouluhallitus kehotti poistamaan asian.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Koulutus
 • Oppikirjat
 • Venäjä
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   HSTV:n suora lähetys käynnissä: Turun uhreja muistetaan Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat