Valikko
Kulttuuri    |   Arvio

Barcelonan Primavera Sound -festivaalin avaus hehkui ihanan psykedelian ja LCD Soundsystemin paluun tahdissa

Primaverassa kyse tuntuu olevan planeetan tämän hetken kiinnostavimmasta ja uskottavimmasta popmusiikista.

Barcelona

Nyt sen uskaltaa viimeistään sanoa. Euroopan kesäfestivaalikauden avaava ja vanhan mantereen kenties merkittävimmäksi rock- ja popmusiikin katselmukseksi muodostunut Barcelonan Primavera Sound -festivaali on kasvanut hirviöluokkaan.

Festarin muutaman vuoden takaiset päälavat tuntuvat enää huvittavan pikkuruisilta esimerkiksi ruotsalaisen vaatejätin H&M:n sponsoroimien suurimpien mahdollisten lavojen rinnalla.

Viidessätoista vuodessa tapahtuman kokonaiskävijämäärä on kasvanut kahdeksasta tuhannesta lähes kahteensataan tuhanteen. Kyse on maailmanlaajuisesta ilmiöstä, sillä liput loppuivat tänä vuonna ennätysaikaisin.

Kyse on tietenkin makuasioista, mutta eräänlaisen uuden Roskilde-festivaalin aseman suomalaisyleisön parissa vallanneen Primaveran ohjelmisto on tänä vuonna todennäköisesti kovatasoisin lajissaan koko maailmassa.

Mikä hienointa, The Beach Boysin klassikkolevyn Pet Soundsin esittävä Brian Wilson pois lukien Primaveran tämän vuoden kärkinimet eivät piehtaroi nostalgiassa, josta on tullut suurten rockfestivaalien helmasynti.

Primaverassa kyse tuntuu olevan yksinkertaisesti planeetan tämän hetken kiinnostavimmasta ja uskottavimmasta popmusiikista.

Tapahtuman pääesiintyjät, odotetun paluun muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen tekevien Radioheadin ja LCD Soundsystemin ovat kiinnittäneet parikin amerikkalaistapahtumaa. Lisättynä PJ Harveyn, Sigur Rósin, Tame Impalan, Deerhunterin ja Animal Collectiven tapaisilla taidepopin ja indien jättiläisillä Primaveran vetovoima alkaa olla sitä luokkaa, että torstain päälavojen yleisömeri todella muistutti Roskilden oranssin lavan edustan ekstaasia.

Vaivaannuttavan laiskan konsertin Helsingin Flow-festivaaleilla muutama vuosi sitten esittänyt Air oli yllättäen mitä täydellisin auringonlaskuyhtye festivaalin avausillan profiiliin. Ranskalaiskaksikon Nicolas Godinin ja Jean Benoit Dunckelin vintagesointi hyväili ylivertaisen hienona, kun yhtye keskittyi täysin kolmen ensialbuminsa materiaaliin The Virgin Suicides -elokuvan teemalla höystettynä.

Air näyttää vihdoin hyväksyneen asemaansa, mikä on palkitsevaa. Keskinkertaisuuksien sijaan Cherry Blossom Girlin ja Venusin kaltaiset suosikit sekä yllättävän hienot poiminnat kuten How Does It Make You Feel ja La Femme d’Argent avautuivat ensiluokkaisen hienostuneina ja kunniaa yhtyeen maanmiehen Serge Gainsbourgin esityölle tehden.

Kehutun debyyttinsä syksyllä julkaisseen ja Flow-festivaalille saapuvan brittiläisen Sam Shepherdin Floating Points oli Airin tavoin täydellinen lämmittelijä Tame Impalan psykedelialle. Shepherdin muun muassa jazzista ja hiphopista ammentava seikkailumieli jytisi tapahtuman amfiteatterissa kuin DJ Shadow jokunen vuosi sitten, rahtusella orgaanista elävyyttä kuorrutettuna.

Australiainen Tame Impala on onnistunut kasvamaan edellisen Primavera-esiintymisensä jälkeen yhdeksi maailman suurimmista indieyhtyeistä siitä huolimatta, että yhtyeen viime vuoden mestariteos Currents ei ole näppituntumalta edellisen tapainen massahitti.

Kevin Parkerin rakastettava ryhmä taikoi Barcelonan mustasta yöstä värikylläisen psykedeliapopin tunnelmatunnin. Lavalla nähtiin ihmeellisen hieno taiteilija: taivaallisen haikean optimistiset popsävelmät toivat mieleen, millaista jälkeä syntyisikään The Flaming Lipsin Wayne Coynen, Cut Copyn Dan Whitfordin ja Brian Wilsonin biisintekoleirillä suomalaisen kesämökin autuudessa.

Vaikka tekninen ongelma katkaisi Eventually-kaunokin, ryhmä jatkoi muutaman minuutin kuluttua ihailtavasti kuin mitään ongelmaa ei olisi ollutkaan.

Perjantain pääesiintyjä LCD Soundsystem on painottanut, ettei tämän vuoden paluukiertueessa ole kyse kunniakierroksesta. 2000-luvun merkittävin klubimusiikkiyhtye on kertonut uuden albumin olevan tulossa.

Äärisympaattinen ja veträessä iskussa ollut nokkamies James Murphy muistutti, että yhtyeen edellisestä Primaveran esiintymisestä oli kulunut 13 vuotta. Primaveran festivaali ja LCD Soundsystem ovat siis kasvaneet suurin piirtein käsi kädessä alansa suurimmiksi.

Newyorkilaisista newyorkilaisimman ryhmän analoginen diskorock paukkui mustavalkoiselta lavalta Murphyn lisäksi seitsemän soittajan voimin kuin mitään taukoa vuoden 2011 jäähyväisten jälkeen ei olisi ollutkaan.

Jättimäisen diskopallon valaisema varmaotteinen show oli suurimpien hittien kavalkadi melodisesti ihanista Someone Greatista, Homesta ja All My Friendsistä Get Innocuousin ja Losing My Edgen komppipyöritykseen sekä New York I Love You But You’re Bringin Me Downin balladihaikeuteen.

Keskiviikon lämmittelyiltana brittipopin veteraaniyhtye Suede esiintyi ilmaiskonsertissa, joka pohjusti yhtyeen torstaista uuteen levyyn keskittynyttä erikoiskonserttia.

Vaikka Sueden soitto ei ole vuosiin heijastanut sitä kiihkoa ja dekadenssia, joka oli yhtyeen polttoaine sen 1990-luvun suuruuden vuosina, 48-vuotiaan laulajan Brett Andersonin hikistä heittäytymistä saattoi pitää suorastaan malliesimerkkinä.

Olennaiset albumiraidat kuten Introducing the Band ja Still Life ovat vihdoin uineet yhtyeen hittikimaraan, kiitos Sueden klassikkoalbumien ympärille rakentuneiden erikoiskonserttien.

Perjantaina festivaali jatkuu maailman suurimman taiderockyhtye Radioheadin vajaan neljän vuoden hiljaisuuden katkaisevalla isojen lavojen paluukonsertilla sekä esimerkiksi yllätyspaluun julkistaneen 2000-luvun alun sämplesirkusihme The Avalanchesin odotetulla vedolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Barcelona
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  6. 6

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  7. 7

   Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

  8. 8

   Ilmastonmuutos takoo ennätyksiä – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää