Valikko
Kulttuuri

Antti Hyry oli tarkan lauseen mestari – Finlandia-voittajalle kirjallisuuskritiikiksi olisi riittänyt yksi lause

Hyry kuului 1950-luvun suomalaisen kirjallisuuden modernisteihin Veijo Meren, Paavo Haavikon, Tuomas Anhavan ja Marja-Liisa Vartion rinnalle.

Kirjailija Antti Hyry kuoli lauantain vastaisena yönä 84-vuotiaana. Hän oli sairastanut syöpää jo kauan.

Hyry syntyi Kuivaniemellä 20. lokakuuta 1931. Diplomi-insinööriksi hän valmistui 1958 ja samana vuonna ilmestyi hänen esikoisteoksensa, novellikokoelma Maantieltä hän lähti. Saman tien Hyry ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi. Aleksis Kiven palkinnon hän sai 1978.

Hyryn romaani Uuni voitti Finlandia-palkinnon 2009. Se kuvaa perinteisen leivinuunin rakentamista, mutta samalla se pohtii ihmisen kohtaloa ajassa ja paikassa. Uunin rakentaja yrittää saada aikaan jotakin pysyvää katoavaisuuden keskelle.

Pohjoispohjalainen lestadiolainen kyläyhteisö perinteisine elämäntapoineen on Hyryn ja hänen novelliensa ja romaaniensa lähtökohta. Hyry eli perheineen Espoossa, mutta palasi Perämeren maisemiin yhä uudelleen sekä elämässään että romaaneissaan ja novelleissaan.

Perinteisten rakennusten, maisemien, uskon ja elämäntapojen säilyttäminen oli Hyryn toiminnan ja kirjailijantyön keskeisiä pyrkimyksiä. Hän kuului 1950-luvun suomalaisen kirjallisuuden modernisteihin Veijo Meren, Paavo Haavikon, Tuomas Anhavan ja Marja-Liisa Vartion rinnalle.

Hyryn novellit ja romaanit kuvaavat maailmaa selvin ja tarkoin lausein, selittämättä ja julistamatta. Lapsen tapa kokea elämää nousee arvoon romaanissa Kevättä ja syksyä (1958) ja kun ihminen menettää sen, hän tuntee ”ikävää, joka oli kuin ainoa ote elämään ja maailmaan”.

Havaintojen yksinkertaisuus ja olemassaolon kummallisuus kertautuu Hyryn koko tuotannossa. Huomiota herätti hänen novellinsa Junamatkan kuvaus (1962, samannimisessä novellikokoelmassa). Se rekisteröi makuuvaunussa matkustavan miehen pään sisäistä tilannetta pelkistetysti.

Omassa elementissään Hyry on juuri pohjoispohjalaisissa ympäristöissä. Hillanpoimintaan kesäisiin suomaisemiin hän palaa yhä uudestaan.

Hyry hallitsi tekniikan, sähkötyöt, auton remontit ynnä muut, mutta kaupunki ja nykyaikainen elämä vaikuttaa hänen kuvaamanaan pinnalliselta ja tasapainottomalta. Romaani Silta liikkuu (1975) kuvaa nuortamiestä, joka oppii elämään myös oudossa modernissa maailmassa.

Paluu entisten aikojen elämään on aiheena romaanissa Aitta (1999), jossa vanha aitta siirretään uuteen paikkaan. Uunissa Hyry laajentaa aihetta ja panee työn lomaan filosofisia kysymyksiä rakentamisen järkevyydestä ja ajan sekä olemassaolon luonteesta.

Keitä ja millaisia ovat ne ihmiset olleet, jotka aikaisemmin ovat näissä paikoissa liikkuneet, pohtii Uunin rakentaja. Katoavaan aikaan pitää rakentaa jotakin pysyvää.

Hyryn teoksia tarkastelee tältä kannalta myös Aarne Kinnusen tutkimus Horror vacui. Antti Hyryn proosasta, lyyrisestä ja dramaattisesta (2015).

Filosofiassaankin Hyry pyrkii asiallisuuteen, mutta luo samalla eleetöntä, tokaisevaa huumoria. Maailma on niin kummallinen, ettei kaikkea voi ottaa todesta.

”Tuntuu että ihmisiä on olemassa melkein vain yksi”, Hyry kirjoittaa, mutta toisaalta ”jokainen ihminen on jonkinlainen”.

Teostensa tulkitsemiseen Hyry suhtautui torjuvasti ja leikkisästi. Kerran hän tokaisi kirjallisuudentutkijoille:

”Mitä siinä kirjassa on niin se on siinä. Mitä siinä ympärillä on niin se on sitten eri asia.”

Hänen mukaansa kirjallisuus­arvosteluksi riitti yksi virke:

”Tämä kirja on kirjoitettu taiteellisessa systeemissä ja se oli mukava lukia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Kirjallisuus
 • Finlandia-palkinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Hei ihan tavallinen isä, sinä olet ihmeellinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää