Valikko
Kulttuuri

Magnus Linder, 87, kunnosti lapsuudenkotinsa, yhden Suomen arvokkaimmista kartanoista – ”historia kuin Downton Abbeysta”

Magnus Linder osti 1980-luvulla Mustion linnan ja aloitti pelastusoperaation. Linna oli päässyt pahasti rappiolle. Kalusteet entisöityihin tiloihin oli metsästettävä eri puolilta Eurooppaa.

Mustio. Magnus Linder katsoo alkukesän auringossa kylpevää Mustion linnaa ja sen pihamaata tyytyväisenä. Nurmikko vihertää, ja kesä on kohta kauneimmillaan.

Linder ryhtyi erittäin huonoon kuntoon päässeen lapsuudenkotinsa kunnostukseen yli kolmekymmentä vuotta sitten. Vuonna 1987 hän avasi kartanon yleisölle, ja nyt se valmistautuu juhlimaan. Uuden kukoistuksen 30:tta vuosipäivää päästään viettämään ensi vuonna.

”Kaikki on juuri niin kuin pitääkin”, Magnus Linder, 87, sanoo.

Christian Schröderin suunnittelema Mustion linna on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista ja kirkkoja lukuun ottamatta maan suurin puurakennus. Tyylisuunnaltaan se edustaa siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin.

”Katsokaapa tätä näkymää. En kyllästy siihen koskaan”, Magnus Linder sanoo.

Kartanon perimmäisen huoneen kustavilaissohvalta ja sitä vastapäätä olevasta oviaukosta avautuu näkymä läpi kauniiden huoneiden. Linder on hankkinut kalusteet jokaiseen huoneeseen. Hän aloitti sisustuksen tekemisen tyhjästä.

”Kun aloimme kunnostaa rakennusta, täällä ei ollut mitään”, Magnus Linder muistelee. ”Kalusteet olivat joutuneet mikä minnekin. Helsingin Pietarinkadun-kodissamme niitä oli säilynyt jonkin verran, ja toin ne tietysti tänne. Mutta tarvittiin paljon lisää: valaisimia, tuoleja, pöytiä, tauluja… vaikka mitä, jotta talo saatiin taas näyttämään asutulta ja elävältä.”

Linder onnistui suururakassa. Hän etsi kartanosta kadonneita kalusteita ympäri Suomen ja sai valtaosan niistä takaisin. Loput, alkuperäistä kustavilaista tyyliä mukailevat, hän osti pääasiassa Tukholmasta, missä Kustaa III:n ajan antiikkia on hyvin tarjolla. Hän teki myös monta hankintamatkaa lempimaahansa Italiaan.

Huoneet seuraavat kustavilaiseen tapaan toinen toisiaan suorassa rivissä, ja jokainen kertoo omaa tarinaansa. Esimerkiksi talon toisessa päädyssä sijaitsevassa sinisessä kuninkaan huoneessa on yöpynyt ainoastaan kuningas Kustaa III sekä levänneet tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II.

Näin arvokkaiden vieraiden jälkeen huoneeseen ei voitu ajatellakaan majoittaa ketään muuta.

Kaikki on kaunista ja ainutlaatuista. Kartanon sisustusta ei voi olla ihailematta. Se on jo sellaisenaan taideteos.

”Mustio on ollut isän intohimo ja rakas harrastus. Rahan vuoksi tähän urakkaan ei olisi missään nimessä kannattanut ryhtyä”, sanoo poika Filip Linder, joka on ottanut saksalaisen vaimonsa Christinen kanssa kartanon hoitoonsa.

Isä-Linder nyökyttelee. Perhe ei hänen mukaansa ole ottanut koskaan tuloja Mustiosta, vaan kaikki voitot on pantu kartanon kehittämiseen ja parantamiseen. Monta vuotta tehtiin myös pelkkää tappiota. Perheellä oli onneksi niin paljon varallisuutta, että se kesti huonotkin vuodet.

Hän ihmettelee yhä, kuinka tuli ryhtyneeksi tällaiseen suunnattomaan kunnostukseen.

”En aloittaessani ymmärtänyt, miten suuren haasteen olin ottanut vastaan. Tuskin olisin muuten uskaltautunut siihen”, Linder sanoo.

Mutta kun oli pakko. Linderin äidin sukulainen Peter Fazer soitti yllättäen vuonna 1985 kertoakseen, että kartano oli myynnissä ja että Linderin kannattaisi ostaa se.

”Olimme asuneet vuosikaudet kartanon naapurissa tädiltäni perimässä pienessä pappilassa, ja tuntui pahalta katsoa lapsuudenkodin rappeutumista. Talo oli romahdustilassa, pian sen kohtalona olisi ollut purku. Päätös ostosta piti tehdä nopeasti. Hetken mietittyäni sanoin Peterille, että kyllä käy. Lupasin ostaa talon ja tilukset.”

Kartano oli päätynyt Stockfors AB:n omistukseen monen mutkan kautta. Magnus Linder oli kymmenvuotias, kun hänen vanhempansa päättivät erota. Dolly-äiti ei ollut viihtynyt suuressa talossa ja halusi muuttaa poikansa kanssa Helsinkiin. Kun eroava pari alkoi riidellä rahoista, ainoa ratkaisu oli myydä koko Mustio.

Kartanolla oli vuosien varrella ollut monta omistajaa, joista ketään sen ylläpito ei suuremmin kiinnostanut. Peter Fazerin ottaessa yhteyttä rakennus oli rappeutunut ja hylätty.

”Lähtö Mustiolta ei lapsena tuntunut pahalta. En ymmärtänyt vanhempieni erosta juurikaan. Minusta oli vain jännittävää muuttaa maalta kaupunkiin”, Magnus Linder muistelee.

Kaipuu lapsuuden kotiseudulle heräsi vasta aikuistuttua.

”Silloin ymmärsin, miten etuoikeutettua elämää ihanassa ympäristössä olin saanut elää. Pikkupoikana luulin, että kaikki asuivat niin kuin me.”

”Oli siivoojat, keittäjä, hänen apunaan keittiöpiiat ja puutarhuri, joka huolehti kartanon puistosta. Vasta kun aloin leikkiä naapurin ruukin työntekijöiden lasten kanssa, huomasin, että meillä oli erilaista kuin heillä.”

Lapsuuttaan muistellessaan Magnus Linderistä tuntuu, että jollain lailla asiat olivat luokkayhteiskunnassa nykyistä paremmin.

”Kaikki tiesivät paikkansa ja kaikki kunnioittivat toisiaan. Esimerkiksi siivoojiin ja keittiöpiikoihin ei suhtauduttu missään tapauksessa toisen luokan kansalaisina, vaan heitä arvostettiin ja heistä pidettiin huolta”, Linder sanoo.

”Henkilökunnan ehdoton kuningatar oli keittäjä, joka istui talon palvelusväen ruokaillessa pöydän päässä ja jolle ruoka tarjoiltiin erikseen.”

”Kuulostaa Downton Abbeylta”, naurahtaa Filip Linder.

”Juuri sellaista se olikin”, Magnus Linder huudahtaa.

”Tiedän kyllä, että mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä paremmalta mennyt tuntuu. Mutta tällaista se pienen pojan silmin oli”, hän sanoo.

Elämä vei sittemmin Magnus Linderin kauas Mustiolta. Hän opiskeli historiaa Helsingin yliopistossa ja meni sieltä valmistuttuaan töihin sukuyhtiö Fazeriin. Siellä Linder päätyi konditoriassa ja makeistehtaassa työskenneltyään perustamaan Amican, jota hän johti monta vuotta, viimeiseksi ennen eläkkeelle jäämistään yrityksen hallituksessa.

”Isä on nuoresta asti ollut kiinnostunut historian lisäksi ruuasta, enkä sen vuoksi ihmettele, että hän yllättäen osti Mustion. Hänellä oli selvä visio kartanon tulevaisuudesta: hän halusi perustaa sinne museon ja ravintolan sekä tehdä siitä kiinnostavan matkailukohteen” Filip Linder sanoo.

”Aluksi ajattelin jopa muuttavani kartanoon, mutta pian ymmärsin, että se oli epärealistinen haave”, Magnus Linder sanoo.

Niinpä hän ryhtyi Museoviraston avustuksella kunnostamaan kotikartanoaan koko kansalle avoimeksi kohteeksi.

”Halusin pelastaa Mustion myös sen kulttuuriarvon vuoksi.”

Filip Linderistä tuli uusi linnanherra yhtä yllättäen kuin isästä aikoinaan. Hän on koulutukseltaan arkkitehti ja suunnitteli isän pyynnöstä tämän kanssa kartanon restauroinnin sekä uudisrakennukset. Saatuaan urakan valmiiksi hän ajatteli, että tämä oli tässä.

”Kun isän ikääntyessä aloimme perheessä keskustella Mustion jatkosta, kaikille sisaruksille oli selvää, että halusimme pitää kartanon perheen omistuksessa ja jatkaa sen kehittämistä”, Filip Linder kertoo.

Keskustelujen jälkeen sisarukset Maria ja Johan kysyivät, suostuisiko Filip vaimonsa Christinen kanssa hoitamaan linnan hotelli- ja ravintolatoimintaa.

”Hämmästyin, mutta aloin sitten pohtia asiaa vakavasti Christinen kanssa. En ollut koskaan asunut kartanossa. Silti seutu oli minulle rakas ja tiesin, että meidän polvemme tehtävä oli siirtää isän luoma sukuperintö seuraaville polville. Ratkaisua helpotti se, että Christine tunsi hotellialan hyvin opiskeltuaan sitä ja työskenneltyään sillä monta vuotta.”

Päätös oli lopulta helppo. Filip ja Christine Linder päättivät Saksan-lautalla vuonna 2010 muuttaa elämänsä suunnan ja lähteä Mustiolle.

Nyt he työskentelevät siellä kuudetta vuotta.

”Mustiolla kaikki menee juuri niin kuin elämässä kuuluukin, eteenpäin polvesta polveen”, Magnus Linder sanoo.

Mustion linna

 Mustion linna eli kartano sijaitsee Mustiolla.

 Sen suunnittelivat arkkitehdit Christian Schröder ja Erik Palmstedt.

 Kartanon maiden rakennukset valmistuivat vuosina 1783–1792.

 Ruukinpatruuna Magnus Linder (1751–1801) rakennutti aikoinaan loisteliaan kartanon, ja hänen kuoltuaan se pysyi pitkään suvun omistuksessa. Polvi polven jälkeen asui kartanossa.

 Rappiolle päässeen kartanon palautti kukoistukseensa Magnus Linder (s. 1929), joka avasi sen uudelleen kunnostettuna yleisölle museona, koulutuskeskuksena, hotellina ja ravintolana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  9. 9

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  10. 10

   Turvapaikanhakijat siivoavat Suomessa kouluja ja urheilutiloja parin euron tuntipalkoilla – Kaupunkien hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen valvonta on vaikeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää