Valikko
Kulttuuri

”Viinaa, trokaamista ja huoraamista” – villejä tarinoita pursuava helsinkiläinen kansanmusiikki pelastettiin viime hetkellä

Anna E. Karvonen nostaa Stadin kadonneet -yhtyeensä kanssa esiin helsinkiläisten omaa, katoavaa kansanmusiikkia.

”Kuulostaa tosi siistiltä!”

Kaksi elämää nähnyttä kadunmiestä seisoo kallioiden juurella Helsingin Toisella linjalla Kallion kaupunginosassa ja nauttii tiistaiaamun yllätyksestä. Kallion päälle on kivunnut Stadin kadonneet -yhtye, joka tarjoilee kunnon musiikkinautinnot aurinkoiseen aamuun.

”Morjens Viivi, hoppaa sporaan, mennään Sörkan puoleen joraan. Siel on gimis hima mulla, jepareista ei oo pelkoa”, laulaa Anna E. Karvonen.

Bändin pojat Antti Kujanpää, Tuomas Skopa, Tuomas Timonen ja Roope Aarnio pistelevät parastaan harmonin, basson, bongojen ja kitaran kanssa. Hytke on mojova, tekee mieli ”jorata” itsekin.

”Mitä tää musa on?” kuuntelemaan nauliutuneet miehet ihmettelevät.

Se on musiikkia, jota näillä samoilla kaduilla on laulettu ja soitettu joskus vuosikymmeniä sitten. Tämä on helsinkiläisten kansanmusiikkia.

Se olisi ollut ehkä tuttua näillekin herroille – jos he olisivat sattuneet syntymään esimerkiksi 1900-luvun alussa. Mutta nyt eletään 2010-lukua, ja tuo musiikki oli juuri häipymässä lopullisesti unholaan.

Onneksi kansamuusikko Anna E. Karvonen yhtyeineen älysi tulla hätiin.

Karvonen muistaa hetken parin vuoden takaa, jolloin hänellä välähti lamppu pään päälle ihan kuin Aku Ankka -sarjakuvissa Pelle Pelottomalle.

Hän oli opiskellut vuosia kansanlaulua Sibelius-Akatemiassa ja laulanut kansanlauluja kaik­kialta Suomesta. Kaikkialta muual­ta paitsi omasta kotikaupungistaan Helsingistä.

Miten se oli mahdollista? Asuihan Helsingissäkin musikaalista joukkoa soittopeleineen siinä missä muuallakin Suomessa. Kyllä kai nyt täälläkin on kansanlauluja laulettu, ja toki myös omalla kielellä, slangiksi, Karvonen kummasteli.

”Eihän se voi olla niin, ettei meillä muka ole ollut omia kansanlauluja. Ja miksi meistä ei ole kukaan tullut edes ajatelleeksi asiaa?” Karvonen mietti, alkoi oikein nauraa keksinnölleen, ja kysyi asiasta saman tien kollegoiltaankin.

Totta se oli. Kukaan ei tuntenut helsinkiläisiä kansanlauluja. Slangia on kyllä tutkittu, mutta slangiksi laulettua kansanmusiikkia ei – tai ainakaan Karvonen ja kollegat eivät siitä tienneet.

Karvonen ryhtyi kaivamaan lauluja esiin. Tuloksena on viiden muusikon Stadin kadonneet -yhtye, livekonserttien sarja ja vasta julkaistu On rookis kalsa hima -levy, jolla vierailevat laulajina myös Tuomari Nurmio, Paleface ja Marjo Leinonen.

Mutta kuinka ihmeessä voi löytää lauluja, jos niitä ei oikein kukaan enää osaa?

Karvonen ei jäänyt voivottelemaan. Alkoi intensiivinen salapoliisityö.

Aivan ensimmäiseksi hän marssi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, sinne, jonka takapihalla hän oli itse kruununhakalaistyttönä leikkinyt. Arkistossakin innostuttiin, ja Karvonen sai tutkijoilta paljon apua.

Heidän kauttaan hän tutustui esimerkiksi Johan Knut Harjun suureen aineistoon. ”Sehän oli ihan aarrearkku.”

Harju (1907–1976) oli asunnoton katujen mies, joka teki folkloristista keruutyötä kuin Elias Lönnrot konsanaan, suoraan primäärilähteillä, Harjun tapauksessa Helsingin kaduilla ja siltojen alla. Harju oli merkinnyt ylös muun muassa kansanlaulujen sanoja, joita löytyi slangiksi 15 kappaletta.

Melodioita oli hankalampi löytää, mutta niitäkin löytyi sentään neljä. Loput on pitänyt ”kuvitella” eli säveltää.

Osaan melodioista taas on tehty sanat slangiksi itse.

Sattumallakin on ollut sijansa Karvosen keruutyössä. Yhden laulun hän löysi tiskatessaan.

Karvonen kuunteli tiskauksen lomassa cd:ltä Erkki Ala-Könnin 1970-luvulla tekemiä arkistonauhoituksia, joissa tämä haastatteli kolmea helsinkiläisherraa näiden lapsuusmuistoista. Kesken muisteloiden yksi herroista alkoi laulaa Oi mutsi mutsi -laulua, jonka alkuperäistä melodiaa Karvonen oli etsinyt vimmatusti viimeiset puoli vuotta.

Samasta laulusta löytyy useita versioita, tunnetuimpana Tuomari Nurmion säveltämä versio. Alkuperäinen melodia oli kuitenkin kadonnut. Ja nyt Karvonen yhtäkkiä kuuli sen. ”Tuntui, että nyt minua puhutellaan suoraan haudan takaa.”

Muualla Suomessa, esimerkiksi Pohjanmaalla, omaa kansanlauluperinnettä on tallennettu ahkerastikin. Helsingissä tallennustyö on jäänyt tekemättä.

Karvonen pohtii, että ehkä täällä on kuviteltu, ettei urbaanissa kaupungissa voi ylipäätään olla mitään kansanperinnettä. Sävelmiä ei ole vain tajuttu tallentaa.

”Ja ylipäätään Helsingin rahvaan historiaa on tutkittu vähemmän. Muu musiikkielämä on kyllä hyvin tallennettu.”

Helsinkiläiset kansanlaulut, varsinkin J. K. Harjun keräämät, ovat aika kovaa kamaa. Niistä on kansallisromanttinen herkkä hehkuttelu kaukana.

Harjun yömajoista, vankiloista ja siltojen alta keräämiä lauluja ovat laulaneet pääasiassa miehet, elämän ja sotien runtelemat ihmiset. Tekstimaailma on laulajiensa maailman näköistä.

”Siellä on viinaa, trokaamista ja huoraamista. Ei Vaasankadun maine ole syyttä hurja. Puukko on heilunut, ihmisillä on ollut hurjia kohtaloita”, Karvonen kertoo.

Toisaalta lauluista hohkaa myös se tosiasia, että vaikka rahasta onkin ollut pulaa, elämästä on yritetty nauttia.

Nyt Anna E. Karvonen aikoo jatkaa työtään. Hän tietää, että esimerkiksi arkistoista löytyy vielä lauluja, joita ei ole esitetty vuosikymmeniin.

Lauluja löytyy takuulla myös vanhustentaloista. Sinne Karvonen aikoo lähteä haastattelemaan ihmisiä. Vielä ehtii, juuri ja juuri. ”Mutta varmasti osa on täysin kadonnut. Toki voidaan ajatella niin, että helmet ovat jääneet.”

Karvonen toivoo, että projektin tuominen julkisuuteen avaisi ihmisiltä muistilukkoja. Niin on jo käynytkin.

Viime viikolla hän oli menossa Yle Puhe -kanavan haastatteluun ja kehotti taksikuskiaan kuuntelemaan lähetystä. Lähetyksen jälkeen Karvonen odotteli bussia pysäkillä, kun sama kuski kurvasi eteen ja käski hyppäämään kyytiin, ilmaiseksi.

”Kuskille oli siinä kuunnellessaan tullut mieleen paljon tarinoita ja ihmisiä, joita voisin haastatella. Jahka levynjulkaisukonsertti on ohi, aion soittaa heille loppuviikosta.”

Matka kadonneiden ”stygejen” pariin on antanut tekijöilleen normaalia musiikkiprojektia enemmän. Projekti on tuntunut oikeasti tärkeältä.

”Olemme halunneet, että nämä laulut säilyisivät, eivätkä tekstit unohtuisi arkistoon. Että musiikki muuttuisi taas eläväksi”, Karvonen sanoo.

Samalla projekti on kiitos menneille sukupolville. ”Niille, joita ei todellakaan päästetty parrasvaloihin.”

Stadin kadonneet -yhtyeen levynjulkaisukonsertti Kuudennella linjalla tänään keskiviikkona klo 20.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansanmusiikki
 • Musiikki
 • Helsinki
 • stadi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Suomi ensin -mielenosoitus lopetetaan – Poliisi otti ainakin kaksi kiinni Rautatientorilla

  2. 2

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  5. 5

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   HS seuraa: Suomi ensin -mielenosoitus lopetetaan – Poliisi otti ainakin kaksi kiinni Rautatientorilla

  6. 6

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää