Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Frankensteinin hirviö on miesten kovan maailman kritiikki

Mary Shelleyn luomaa modernia myyttiä voidaan lukea naisellisen huolenpidon etiikan puolustus­puheenvuorona, kirjoittaa Merete Mazzarella

Kesäkuun 18. vuonna 1816 oli suuren modernin myytin syntymäpäivä. Viisi nuorta lomaili huvilassa Geneve-järven rannalla, ja ulkona riehuvan myrskyn takia he istuivat sisällä, takan eteen kerääntyneinä, ja lukivat toisilleen kummitustarinoita.

Pienen ryhmän kokoonpano oli epätavallinen: paikan isäntänä toimi runoilija lordi Byron, jota yksi tämän lukuisista rakastajattarista luonnehti ”hulluksi, pahaksi ja vaaralliseksi tuntea”; loput olivat Byronin henkilääkäri ja kirjailija John Polidori, runoilija Percy Shelley, Shelleyn tuleva vaimo Mary sekä tämän sisarpuoli Claire.

Nuoret naiset eivät olleet vielä yhdeksäätoistakaan. Mary oli karannut kotoaan Shelleyn kanssa kaksi vuotta aiemmin ja Claire oli seurannut mukana seikkailun tähden. Lisäksi Clairekin oli rakastunut Shelley’hyn, joka sitä paitsi oli jo tahollaan naimisissa ja pienen pojan isä, mutta joka – hengessä jonka muistan omasta nuoruudestani 1960- ja 70-luvuilta – oli vannoutunut radikaali ja vapaan rakkauden kannattaja. Byronilla ei ollut mitään tunteita Clairea kohtaan, mutta hän teki tämän siitä huolimatta raskaaksi.

Tuona kesäkuisena iltana lordi Byron sanoi: ”Kirjoittakaamme jokainen oma kummitustarinamme”, mutta vain Mary otti ehdotuksen vakavasti. Kuten hän paljon myöhemmin – ja vahvasti romantisoiden – kuvaili, tuli tarinan aihe hänelle näyssä hänen mentyään nukkumaan: hän näki kalpean opiskelijanuorukaisen polvistuneena luomansa kauhistuttavan olennon viereen, jonkin, joka oli juuri heräämässä eloon.

Frankeinsteinin hirviö oli syntynyt, ja Mary alkoi kirjoittaa.

Mutta mikä hirviö? Jälkipolvet ovat yleensä nähneet henkiin herätetyn olennon hirviönä, ja romaanissa tämän ulkonäkö on todellakin niin luotaantyöntävä, että kaikki jotka hänet näkevät joko pakenevat paniikin vallassa tai käyvät hänen kimppuunsa. Itse hän tekee kaikkensa herättääkseen rakkautta. Hän on herkkä ja avulias, eikä pelkästään opi puhumaan ja kirjoittamaan, vaan osoittautuu sekä kaunopuheiseksi että kirjallisuuden rakastajaksi. Tuhoisa hänestä tulee vasta, kun kaikki ovat torjuneet hänet. Teoksen esipuheessa Percy Shelley tiivisti romaanin sanoman: ”Kohtele ihmistä huonosti ja hänestä tulee paha.”

Frankensteinin olento on keskuudessamme myös tänä päivänä, hän on kuka tahansa Toinen: pakolainen, psyykkisesti sairas.

Romaanin sanoma myötätunnosta on mennyt jälkipolvilta ohi. Syynä tähän on se, että levityksessä ovat olleet tarinasta tehdyt popularisoidut ver­siot, ei Maryn tarina. Sekä näytelmissä että elo­kuvissa on todellakin nähty hirviö, sanattomasti urahteleva, paha tai ainakin kömpelyytensä takia ympäristölleen hengenvaarallinen. James Whalesin 1931 filmatisoinnin Boris Karloffista hirviö­naamareineen on tullut populaarikulttuurin klisee.

Myös Frankensteinin projekti – terveemmän, pitkäikäisemmän, onnellisemman ihmisrodun luominen – on nykyhetkessä äärimmäisen ajankohtainen. Mary Shelleyn projektiin kohdistama kritiikki on hyvin samanlaista kuin se, jota filosofi Georg Henrik von Wright esitti teoksessaan Tiede ja ihmisjärki (1986). Kuten von Wright, myös Mary kyseenalaistaa voimakkaasti sokean teknologiauskon ja ihmisen oikeuden manipuloida luontoa. Kysymys kuuluu, eikö Frankenstein pikemmin kuin hänen luomuksensa ole romaanin todellinen hirviö. Ainakin hän on kirjallisuuden ja populaarikulttuurin pakkomielteisten tiedemiesten edelläkävijä.

Eikä romaanissa kyseenalaisteta ainoastaan Frankensteinin ajattelematonta tiedonjanoa, vaan Mary suhtautuu säälimättömästi myös hänen puutteisiinsa lähimmäisenä. Frankensteinille olento on ainoastaan epäonnistunut kokeilu, joka herättää hänessä inhoa. Marylle hän on lapsi jonka isä ei välitä edes antaa tälle nimeä ja joka tuntee olonsa sietämättömän hylätyksi. Seurauksena on, että Frankenstein tuottaa onnettomuutta kaikille läheisilleen, sillä olennon kosto ei koske häntä vaan hänen pikkuveljeään, parasta ystäväänsä ja lopulta hänen morsiantaan – kaikkia niitä ihmisiä, joita Frankenstein on pitkään laiminlyönyt.

Voidakseen ymmärtää Maryn ajatuskulkua on tunnettava hänen taustansa. Hän oli kahden filosofin tytär; äiti, Mary Wollstonecraft, on varhaisen feminismin suuria nimiä ja isä, William Godwin, oli anarkisti ja ateisti. Erotuksena useimpiin aikakauden naispuolisiin kirjailijoihin Mary Shelley ei harrastanut valheellista vaatimattomuutta: ”Ei ollut mitään erikoista siinä, että minä, kahden maineikkaan kirjailijan tytär, tulin jo varhaisessa vaiheessa ajatelleeksi kirjoittamista”, hän selitti.

Mutta äiti kuoli Maryn syntyessä, ja hän ja hänen sisarpuolensa Fanny saivat äitipuolen jota Mary inhosi. Percy Shelleystä tuli Maryn keino päästä pois. Suhde oli ”vuosisadan rakkaustarina” ja Märta ja Henrik Tikkasen tavoin heidänkin tuli ”seistä yhtenä rintamana”. Shelleyllä oli suuria unelmia ja suunnitelmia, hän halusi työskennellä ateismin ja vallankumouksen leviämiseksi. Lisäksi Shelley halusi että hän, Mary, Claire, Shelleyn vaimo Harriet ja miksipä ei myös Maryn sisarpuoli Fanny olisivat asuneet yhdessä, ja että Mary olisi maannut myös Shelleyn ystävien kanssa. Mutta samana vuonna kun Mary alkoi kirjoittaa Frankensteinia Harriet päätyi hukuttamaan itsensä ja Fanny ottamaan myrkkyä. Seuraavana vuonna Claire synnytti tyttären, jonka lordi Byron vei. Kolmevuotiaana pieni tyttö laitettiin luostariin, jossa tämä kuoli kaksi vuotta myöhemmin.

Shelleyn pariskunnan ensimmäinen lapsi kuoli vain muutaman viikon ikäisenä, ja parin vuoden aikana he olivat menettäneet kaksi lasta lisää. Siinä vaiheessa he asuivat niukissa oloissa Italiassa, jossa Shelley hukkui vuonna 1822. Mary oli tuolloin vain 25-vuotias.

Mary sai siis jo varhaisessa vaiheessa todistaa lahjakkaiden, kunnianhimoisten miesten itsekeskeisyyttä ja tuhovoimaa. Frankensteinin hirviötä voidaankin lukea feministisenä romaanina, yksi­silmäisen miehisen käytännöllisyyden kritiikkinä ja naisellisen huolenpidon etiikan puolustus­puheenvuorona. Tämä sanoma muotoillaan romaanin lopussa ja on kiinnostavaa kyllä laitettu (näennäisesti) katuvan Frankensteinin suuhun. Hän muistaa, miten hän aiemmin piti isäänsä epäreiluna tämän nuhdellessa poikaansa työhön uppoutumisesta. Nyt hän kuitenkin toteaa, että isä oli oikeassa: ”Jos tutkimuksen kohde mitätöi hellemmät tunteet ja tuhoaa kaiken maun arkipäivän nautinnoista, silloin on kohde todellakin väärä, tarkoittaen, että se ei ole sovelias ihmisen sielulle.”

Lopussa Frankenstein kehittelee ajatusta askeleen pidemmälle ja osoittaa, miten suuret linjat – niin, jopa koko maailmanhistoria – ovat riippuvaisia ihmissuhteista: ”Mikäli tätä sääntöä aina noudatettaisiin, mikäli yhdenkään ihmisen ei sallittaisi askarrella jonkin sellaisen parissa mikä horjuttaa hänen perheensä tasapainoa, silloin ei Kreikkaa olisi orjuutettu, Caesar olisi säästänyt maansa, Amerikka olisi löydetty vähän kerrallaan, eivätkä Meksikon ja Perun valtakunnat olisi kaatuneet.”

Tuomion Byronin ja Shelleyn yksityiselämästä antoi Claire, joka eli paljon muita ryhmän jäseniä pidempään. Omaelämäkerrallisessa katkelmassa, joka löydettiin vasta 1998, hän kirjoittaa:

”Se itsekkyys, ne petokset, se ilkeys ja julmuus jota avioliiton vastustajat harjoittavat ja se kurjuus jonka he aiheuttavat on monta kertaa suurempi kuin se, mitä avioliitto voisi koskaan saada aikaiseksi.”

Tähän ajatukseen voivat varmasti yhtyä sekä moni 1970-luvun nuori että näiden lapset.

Suomentanut Arla Kanerva

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaiessee
 • Merete Mazzarella
 • Frankenstein
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Vanhemmat käyttävät lapsiinsa entistä enemmän aikaa

  4. 4

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  9. 9

   Liikaa mukavuutta, helppoutta, hauskuutta ja ärsykkeiden yltäkylläisyyttä – Oppimistulosten heikentyminen johtuu yleisen ilmapiirin muutoksesta

  10. 10

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  11. Näytä lisää