Valikko
Kulttuuri

Cheek, ihastuttava Sanni ja mestarillinen J. Karjalainen veivät Kaisaniemen konsertin väkevään päätökseen

Tungos oli melkoinen, mutta lämmittävä aurinko ja maan eturivin esiintyjien musiikki tuottivat rutkasti hyvää fiilistä kesäiseen Helsinki-päivään.

"Kuka muu muka? Chekkonenchekkonenchekkonen!" Jare Tiihosen kappaleita leikkelevä intro johdattaa Kaisaniemen lavalle Helsinki-päivän konsertin päättävän Cheekin, Suomen suosituimman popparin.

"Eiköhän mennä! Helsinki hyvää iltaa!" Tiihonen kuuluttaa ja neljän vuoden takainen kesähitti Sokka irti avaa konsertin liekkien roihutessa.

Taustalaulajilla, rummuilla, lyömäsoittimilla ja koneilla vahvistettu show on kokoonpanon puolesta jostain Cheekin talven massiivisen jäähallikiertueen ja dj-vetoisen räpkeikan väliltä.

Tämä saattaa hyvinkin olla Cheekin kokoonpano kesän lukuisilla festarikeikoilla.

Todennäköisesti suuria uusia avauksia kesän festarikonsertit eivät esittele, vaan kiertue pumppaa loput polttoaineet viime albumin pohjalta seuraavaa levyä odotellessa.

Hitti seuraa hittiä, mutta Cheekin kimara kuulostaa kieltämättä jo kovin tutulta.

Yhteislauluna kajahtava Tinakenkätyttö saattaa kähinäräppärin esittämänä olla maan suurin yhteislaulattaja, joka puree kaikkiin ikäluokkiin peräkylän pillurallikuskeista Freixenet-rouviin.

Diandran kanssa esitetty Fiiliksissä hyökkää järeästi isojen bassojen saattelemana.

Me ollaan ne -kappaleen pahimmasta sovinismista siivottu uusi versio kuullaan ensi kertaa elävänä Elastisen, Pete Parkkosen ja Villegallen yhdessä esittämänä. Flexaan Sanni ja Cheek esittivät viimeksi yhdessä JVG:n areenakonsertissa. Nyt isäntänä on Tiihonen.

Pyrotekniikkaa palaa sen verran, että tulikohan tässä uusi ennätys ilmaiskonserttien saralla?

Suurimpien hallien ja stadionien jälkeen kesän festarilavat tulevat olemaan Cheekille helppo nakki. Yleisö sekoaa sitä sakeammin mitä korkeammalle elohopea ja promillemäärä kesäyössä kohoavat.

Tuotanto on kunnossa. Nyt täytyy vain jaksaa paukuttaa.

Jos Juha Tapion show esittelee jokseenkin vaivaannuttavasti kuin tamppaukseen hurahtaneen ikälopun seurakuntanuoren tai suomi-iskelmän Robbie Williamsin, mahtavan pöhkön vetävällä Pojat-hitillä Tippa-T:n kanssa konserttisinsa aloittavan Sannin suosio mykistää.

Sanni on todellinen kansansuosikki juuri nyt. Esityksen itensiteetti on väkevä, päivän popsointi näppärää, kappaleet erinomaisen tarttuvia.

Me ei olla enää me ja perään kuultava 2080-luvulla soivat riipaisevassa kauneudessaan parempina Kent-henkisinä kitarapoplauluina kuin yksikään Kentin kevään levyn kappaleista.

"Maija Vilkkumaa, mun kaikkien aikojen suurin esikuva", Sanni tunnustaa yleisölle kun Sanni-paitainen Vilkkumaa saapuu esittämään duettona Ei-kappaleen.

Ajat ovat kieltämättä muuttuneet, hyvään suuntaan. Vain elämää -versiot ja vastaavat yhteistyöt muusikoiden kesken ovat piristäneet kotimaista popkenttää siten, että vaikutelma festivaaleilla maistuu toisinaan spontaanilta kuin karaokeillassa muusikoiden vieraillessa toistensa keikoilla.

J. Karjalaisen alkuillan konsertti aiheuttaa ajattomuuden tunnetta. Eräänlaisen kansallispopparin aseman lunastanut Karjalainen on palannut amerikansuomalaisten laulujen jälkeen kahdella uusimmalla levyllään taidokkaasti kuljetettuun ja sävykkääseen juurevuuteen, joka ei kaihda yksinkertaisuudesta kasvavaa laveaa tarttuvuutta.

Voikukkia, Meripihkahuone ja Mennyt mies kajahtivat komeasti yleisöä hyräilyttäneen Stindebinden jatkoksi. Ihmeellisen hieno Riisinjyvä taitaa olla viime vuosien kauneimpia kotimaisia poplauluja – äärettömän haikea, lohdullinen, sävykäs ja rotevasti paiskaantuva.

Loppuun kuultavista vanhoista suosikeista mestarillinen Hän aiheuttaa aikuisyleisössä kohahduksen silkasta ihastuksesta. "Vanha kunnon Hän", Karjalainen tuumaa kappaleen lopuksi ja siirtyy Villejä lupiineja -biisin komeaan kitaraintroon.

Kirkkailla puuhkilla lavan ja itsensä koristellut Maija Vilkkumaa soittaa yhtyeineen väkevästi, mistä huolimatta Vilkkumaan, 2000-luvun alkupuolen suosituimman naislaulajan, suosio ei yllä enää esimerkiksi Sannin tasolle.

Kaksilla rummuilla vahvistettu ja toisen laulajan isosta osuudesta voimaa saava yhtye esiintyy väkevästi, mutta yleisö ei suuremmin innostu.

Ehkä Vilkkumaan 2000-luvun alun fanit, sittemmin perheellistyneet, ovat mökeillään grillaamassa? Vain elämää -sarja ei näytä aiheuttaneen Vilkkumaalle samanlaista piristysruisketta kuin Anssi Kelan tapauksessa.

Alueella tuntuu konsertin "aikuisputken" eli Vilkkumaan ja J. Karjalaisen aikana todella väljältä. Ruuhkaa on sen sijaan porttien ulkopuolella – jonotusaika on kuulemma noin tunnin.

Kahdeksan aikoihin illalla Kaisaniemen konsertissa on järjestäjän mukaan vieraillut 30 000–40 000 kuulijaa, joista noin kymmenentuhatta alueen ulkopuolella. Vaihtuvuus on jokaisen esiintyjän jälkeen huomattavaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  4. 4

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  7. 7

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  8. 8

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  9. 9

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  10. 10

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää